ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κορωνοϊός έριξε τις τιμές των εξοχικών

Τι αναφέρει η έρευνα της «Δανός» για τη ζήτηση σε κατοικίες για παραθερισμό σε παραλία και βουνό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε είδος υπερπολυτελείας μετέτρεψε ο κορωνοϊός για τους Κύπριους και για τους αλλοδαπούς αγοραστές τις εξοχικές κατοικίες της Κύπρου στα παράλια, αλλά και στο βουνό. Οι κτηματομεσίτες που ασχολούνται με αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών στην Κύπρο εκτιμούν ότι οι τιμές φέτος θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενοικίασης και πώλησης για αρκετούς λόγους. Η εταιρεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων «Δανός», σε σχετική έρευνα, αναφέρει πως οι λόγοι θα είναι οι εξής: Τα εισοδήματα παγκοσμίως και όχι μόνο στη Κύπρο μειώνονται, το επενδυτικό και τουριστικό ρεύμα ανακόπηκε λόγω του επιθετικού ιού, η ζήτηση θα είναι αρκετά μειωμένη και ότι τα αναμενόμενα ελκυστικά πακέτα που θα προσφέρουν τα ξενοδοχεία θα ενεργήσουν άκρως ανταγωνιστικά στην συγκεκριμένη αγορά. Οι ειδικοί στην έρευνα βλέπουν μετά την περυσινή αύξηση του τζίρου ιδιαιτέρως αρνητικές προοπτικές για το 2020, καθώς πολύ μειωμένη εμφανίζεται η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στα παραλία και στο βουνό.

Ο Πάνος Δανός, CEO της εταιρείας Συμβούλων και Εκτιμητών ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, κάνει λόγο για έντονη, έστω και προσωρινή πτώση τιμών στην Πάφο, στη Λάρνακα, την Αμμόχωστο και την ορεινή Λεμεσό, όπου ενδιαφερόμενοι αγοραστές από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες του Κόλπου, την Κίνα και τη Ρωσία το 2018 και το 2019 έψαχναν ενεργά για να αγοράσουν ακίνητα. Ο κ. Δανός συνεχίζει πως, για τους επενδυτές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. επιπλέον κίνητρο αποτελούσε και η δυνατότητα να λάβουν άδεια παραμονής ή υπηκοότητα στη Κύπρο. «Πρόγραμμα το οποίο ατόνησε λόγω υπερβολικής έντασης σε όρους, προϋποθέσεις και χρόνο εξέτασης της αίτησης, με τελευταίο χτύπημα την καραντίνα. Μια καραντίνα, όμως, που θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους κατασκευής, λόγω αποστάσεων και άλλων προδιαγραφών που θα πρέπει να κρατούν οι εργάτες, η καθυστέρηση στα έργα που θα απαιτήσει επιτάχυνση, και το γεγονός ότι η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες θα επικεντρωθεί σε μονάδες που μπορούν πραγματικά να εγγυηθούν την ολιστική και ελεγχόμενη προστασία, προφύλαξη και αποστείρωση, χαρακτηριστικά που θα προσθέσουν στο κόστος», συνεχίζει.

Για όλα τα βαλάντια

Η έρευνα δείχνει πως αυτή τη στιγμή στην Κύπρο διατίθενται προς πώληση περί τις 3.000 εξοχικές κατοικίες για όλα τα βαλάντια. Ως συνέπεια της προηγούμενης τραπεζικής κρίσης, οι τιμές στην Κύπρο βρίσκονται ακόμη κάτω από το επίπεδο αντίστοιχων ακινήτων σε Ελλάδα, Ισπανία ή Ιταλία, εξ ου και υπάρχει περιθώριο ανόδου τους, όταν επανέλθει η ομαλότητα. Η «Δανός» αναφέρει ότι «σε αυτό συνηγορούν εξάλλου το πολύ καλό κλίμα στη Κύπρο και τα ποιοτικά ακίνητα που προσφέρονται. Επιπλέον, η Κύπρος έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη, ενώ δεν έχει υπάρξει στόχος τρομοκρατών. Πέρυσι τη χώρα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 3,9 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Δανό, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές το 2021 θα επιστρέψουν ιδίως σε ακίνητα κόστους από 250.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας να είναι η εξαίρεση για ενοίκιο και αγορά». Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι, πέραν του COVID 19, ζημιά έκανε στην αγορά εξοχικής κατοικίας και το Brexit, καθώς και η αναίρεση της αποφυγής διπλής φορολογίας από τη Ρωσία. Επιπλέον, το ότι η Κύπρος είναι νησί και μάλιστα ημικατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό, μειονεκτεί, συγκριτικά ως προς την προσβασιμότητα και την επιλεξιμότητα ως προορισμός διακοπών.

Συνεπώς, στην ανατολή του 2020 ο κλάδος των ακινήτων σημείωνε θετικό πρόσημο, όσον αφορά στην ζήτηση των ακινήτων για αγορά καθώς και στον τομέα των μισθώσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μικρή αύξηση των τιμών. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε, στην συγκεκριμένη εξέλιξη, ο τομέας των εξοχικών κατοικιών. H αγορά ενός εξοχικού αποτελεί καταφύγιο για τους αγοραστές, αλλά ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια μπορεί να συντελούσε και στην αύξηση του εισοδήματος ενός νοικοκυριού, καθώς η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούσε πολλούς ιδιοκτήτες στην αξιοποίηση του ακινήτου τους. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις προτιμούσαν την μίσθωση ανά σεζόν ή έτος, εφόσον δεν θα το χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι την συγκεκριμένη περίοδο. Όμως πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει, μετά από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία πανδημία διαμορφώνονται νέα δεδομένα στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, αλλά και στην κτηματαγορά γενικότερα.

Και τα Airbnb στην εξίσωση

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των εξοχικών κατοικιών υπήρξε βροχή ακυρώσεων για την περίοδο Μάρτιο – Αύγουστος κατά τη «Δανός». Σε πιο δύσκολη θέση είναι, όσοι μπήκαν στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης - Airbnb επιχειρηματικά. Όσοι, δηλαδή, νοίκιασαν ή αγόρασαν ακίνητο, ώστε να το αξιοποιήσουν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Όσον αφορά στην ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας υπάρχει πτώση η οποία οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: α) Έλλειψη ρευστότητας (αναμένεται η επανεκκίνηση της αγοράς) β) Το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχουν ελάχιστοι τουρίστες από το εξωτερικό, γεγονός που επηρεάζει δραματικά τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την μίσθωση τέτοιου τύπου ακινήτων γ) Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κακή ψυχολογία των δυνητικών αγοραστών λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, γεγονός που μειώνει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου δ) Υπάρχει η άποψη ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών των ακινήτων οπότε ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά θα υπάρξει αναμονή με σκοπό την επίτευξη χαμηλότερου τιμήματος. ε) Το ενδιαφέρον των αγοραστών του εξωτερικού είναι μειωμένο καθώς ακόμη και για πρακτικούς λόγους είναι δύσκολη η μετακίνηση και η υπόδειξη στο ακίνητο το οποίο θα ήθελαν να επισκεφθούν με σκοπό την τελική επιλογή του και την ολοκλήρωση της αγοράς του.

Δική τους χρήση

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι το ακίνητο τους, ενώ όσον αφορά στην επίτευξη εισοδήματος η πιο σίγουρη επιλογή είναι να απευθυνθούν σε Κύπριους. Ειδικότερα προτείνεται η μίσθωση της εξοχικής κατοικίας με την σεζόν καθώς στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπάρξει υπερπροσφορά, που σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών (εξαρτάται και από το target group στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο ακίνητο). Σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, θα αποφασίσουν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, να προχωρήσουν την συγκεκριμένη περίοδο στην πώληση του ακινήτου τους με σχετικά χαμηλή τιμή με σκοπό να βελτιώσουν την ρευστότητα τους. Οπότε η μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά θα συντελέσουν στην μείωση των τιμών. Όμως, θα πρέπει να λεχθεί ότι η αγορά, κατοχή και εκμετάλλευση μιας εξοχικής κατοικίας, μακροπρόθεσμα έχει πλεονεκτήματα στην ψυχική υγεία, στο επίπεδο ζωής και στα εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση