ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε λόγοι που ευνοούν την αγορά κατοικίας

Σε κανονικότητα μετά την πανδημία περνά η αγορά ακινήτων, θετικό το μέλλον δείχνουν τα δεδομένα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Αύξηση 24,3% σημείωσαν οι άδειες οικοδομής το α' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 26,2% αυξημένος ήταν και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων, ενώ κατά 9,1% πιο πάνω ήταν και η συνολική αξία των αδειών.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία ερμηνεύονται ως θετικά από αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι πλέον η αγορά παρουσιάζει αναθέρμανση και έχει θετικές προοπτικές με την επάνοδο στην κανονικότητα μετά την πανδημία. «Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι πωλήσεις ακινήτων διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα παρά την πανδημία, όπως επίσης και η χορηγίες νέων στεγαστικών δανείων, το άμεσο μέλλον κρίνεται θετικά» σχολίασε μιλώντας στην «Κ» ο Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η αύξηση στον αριθμό των αδειών αποδίδεται και στο γεγονός ότι το 1/3 του περσινού Μαρτίου εφαρμόστηκε το 1ο lockdown, ως εκ τούτου η αγορά είχε παγώσει.

Γιατί αυξήθηκε η ζήτηση κατοικιών;

Το δεύτερο στοιχείο των στατιστικών αποτελεσμάτων για τις άδειες οικοδομής καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση φέτος για τις οικιστικές μονάδες. Συγκεκριμένα κατά 26,2%. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, πρόκειται για τάση η οποία ενθαρρύνεται από πέντε στοιχεία: Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, τις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, την προσιτότητα των στεγαστικών δανείων, τις ανάγκες ιδιοκατοίκησης και την είσπραξη εισοδηματικών αποδόσεων, ως αποτέλεσμα της δυνατότητας ενοικιάσεως του ακινήτου σε τρίτους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η αυξημένη ρευστότητα στις τράπεζες ενθαρρύνει τις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και κάπου αυτά συναντιούνται για να δώσουν το θετικό πρόσημο που βλέπουμε. Από πλευράς ζήτησης, οι οικιστικές μονάδες είναι οι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές επειδή αφενός υπάρχουν ανάγκες ιδιοκατοίκησης και αφετέρου υπάρχει η πιθανότητα για ενοικίαση σε τρίτους και είσπραξη εισοδηματικών αποδόσεων. Επίσης τα στεγαστικά δάνεια είναι πιο προσιτά από άλλου είδους δάνεια για αγορά άλλων ειδών ακινήτων και άρα υπάρχει και αυτή η υποβοήθηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση