ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινο φως για τους πύργους του Landmark

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των γραφειακών κτηρίων και του οικιστικού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Πράσινο φως υπό όρους άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή για την ανέγερση και τη λειτουργία του «Landmark Project – Office and Residential Tower Development». Το έργο αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία ενός ψηλού οικιστικού κτηρίου δεκαεπτά (17) ορόφων, το οποίο θα αποτελείται από 53 συνολικά διαμερίσματα, καθώς και ενός ψηλού κτηρίου με γραφειακές χρήσεις δεκαέξι (16) ορόφων και μιας ιδιωτικής πλατείας 1500m2, τα οποία αποτελούν μέρος του προτεινόμενου Χωροταξικού Σχεδίου (Master Plan) της ανάπτυξης «The Landmark» στο Δήμο Λευκωσίας. Η πρόθεση της εταιρείας «The Cyprus Tourism Development Public Company (κύριος του έργου) είναι το γραφειακό κτήριο να λάβει πιστοποίηση LEED κατηγορίας Gold. Πρόκειται για συνολική επένδυση 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. αφορούν τις αλλαγές στο ξενοδοχείο και τα 70 εκατ. θα διοχετευτούν για την ανέγερση δύο κτηρίων.

Το συνολικό μικτό εμβαδόν του οικιστικού και γραφειακού κτηρίου είναι 13.794,60 m2 και 26.640m2, αντίστοιχα. Τα δύο κτήρια θα έχουν υπόγειους χώρους στάθμευσης δύο επιπέδων με συνολική χωρητικότητα 476 θέσεων, εκ των οποίων 15 θέσεις ΑΜΕΑ και 59 θέσεις για ποδήλατα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ξενοδοχείο έχει άλλες 493 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι 10 για ΑΜΕΑ και οι 152 για ποδήλατα. Στον ισόγειο χώρο του γραφειακού κτηρίου προτείνεται κατάστημα/γραφείο εμπορικής χρήσεως. 

Για την κατασκευή του έργου θα πρέπει να κατεδαφισθεί μια υφιστάμενη κατοικία στο τεμάχιο και το πρώην γραφειακό υποστατικό πρατηρίου βενζίνης που λειτουργούσε στον χώρο. Στο Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου Landmark (πρώην Hilton) για το οποίο έχει υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση για Πολεοδομική Άδεια. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των κτηρίων θα γίνεται παράλληλα με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Η αποπεράτωση του κτηρίου γραφείων αναμένεται περί τα τέλη Απριλίου 2023 και του οικιστικού κτηρίου περί τα τέλη Νοεμβρίου 2023.

Οι όροι

Στους ουσιώδεις όρους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η άμεση ενημέρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή των κατασκευαστικών εργασιών εντοπιστούν αρχαιότητες. Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να παύσουν άμεσα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ενεργειών / ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και μέχρις ότου επιτραπεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων η συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών.

Επιπλέον, πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, να γίνει διερεύνηση για τυχόν ρύπανση στο χώρο που ήταν εγκατεστημένες οι δεξαμενές του πρατηρίου καυσίμων. Η Περιβαλλοντική Αρχή απαγορεύει επίσης τις επεμβάσεις στην παρακείμενη κρατική δασική γη και να μη γίνει αποψίλωση της χλωρίδας.

Μεταξύ των όρων, και η εφαρμογή μέτρων για μετριασμό θορύβου για κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από το έργο και όπου η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη του ορίου των 55 dB, όπως τοποθέτηση ηχοπετασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση