ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναλλαγές 4,2 δισ. στον τομέα των ακινήτων το 2018

Στη Λεμεσό μία στις δύο αγοραπωλησίες ακινήτων, προτιμούν την Πάφο οι ξένοι αγοραστές

Newsroom K

Με θετικά πρόσημα συνέχισε ο τομέας των ακινήτων το 2018, κάτι το οποίο είναι προφανές και από τις νέες αναπτύξεις, τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα και τα ψηλά κτήρια. Επιβεβαίωνεται ωστόσο και με τα τελευταία στοιχεία της PwC  στην έκθεση της για την κυπριακή αγορά ακινήτων και ανάπτυξης γης. Συγκεκριμένα, 15.800 αγοραπωλησίες ακινήτων πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κύπρο κατά το 2018, σημειώνοντας οριακή ετήσια αύξηση της τάξης του 1,9%. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της PwC, η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα €4,2δις. Η Λεμεσός συνεχίζει να προσελκύει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, καθώς με ετήσιες επενδύσεις της τάξης του €1,9δις, αποτελεί 46% της ετήσιας αξίας συναλλαγών. Ταυτόχρονα, ο συνολικός ετήσιος όγκος συναλλαγών στη πρωτεύουσα, ανήλθε στα €700εκ που αναλογεί στο 16% των συνολικών συναλλαγών. Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός όγκος συναλλαγών που σχετίζονται με οικιστικές μονάδες ανήλθε στα €3,1δις και ισοδυναμεί με 73% της συνολικής αξίας συναλλαγών του 2018. Οι συναλλαγές που αφορούν γη ανήλθαν στα €0,8δις που αντιστοιχεί στο 19% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Κατά το 2018 καταγράφεται επίσης αύξηση 20% στα αναπτυξιακά έργα.

Επιπρόσθετα, το 2018 καταγράφηκαν 4.367 πωλήσεις προς αλλοδαπούς αγοραστές, εκ των οποίων το 67% σε πολίτες τρίτων χωρών. Η Πάφος και η Λεμεσός αναδεικνύονται ως οι κύριες πόλεις προτίμησης από αλλοδαπούς αγοραστές (αντιπροσωπεύοντας μαζί το 70% των συνολικών πωλήσεων σε αλλοδαπούς). Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες συμβάσεις πώλησης που κατατέθηκαν από αλλοδαπούς αγοραστές, καταγράφεται στην Πάφο (40%), και δεύτερη κατά σειρά είναι η Λεμεσός (30%). 

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι έγιναν 324 πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας (οικιστικά ακίνητα ≥ €1,5εκ), καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2017, με την επαρχία Λεμεσού να προσελκύει την πλειοψηφία των συναλλαγών αυτών, με 61%. Ενδεικτική της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου είναι και η συνεχιζόμενη αύξηση στην αξία νέων αδειών οικοδομής για νέα αναπτυξιακά έργα, καθώς το 2018 παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

Μόνο το 33% των αγοραστών ακινήτων αφορούν υπήκοους της ΕΕ

Αύξηση των τιμών

Η έκθεση της PwC επαναλαμβάνει ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά το 2018, με το δείκτη CBC να δείχνει αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 2% (Q3 2018) και τον δείκτη RICS ετήσια αύξηση 7%. Επιπλέον αναφέρεται ότι οι τιμές στη Λεμεσό ξεπέρασαν τις υπόλοιπες περιοχές σε ετήσια βάση (Δείκτης CBC: 8,6%) Ψηλότερες κατά 9% είναι και οι τιμές των γραφειακών εγκαταστάσεων, γεγονός που αντανακλά τα αυξανόμενα επίπεδα ζήτησης.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των ακινήτων αποτελεί το 16% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και αποτελεί τον τομέα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Κύπρο σε ετήσια βάση. Η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης της χώρας των τελευταίων χρόνων αντανακλάται και στον τομέα των ακινήτων. Η έκθεση της PwC αποδίδει την μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα του real estate στην αύξηση των επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία.

Το 2018 η αξία των συναλλαγών στον τομέα των οικιστικών ακινήτων ανήλθε στα 3,1 δισ., ευρώ και αναλογεί συνολικά σε 10.600 ακίνητα, και πιο συγκεκριμένα σε 6.900 διαμερίσματα και 3.700 κατοικίες. Ο τομέας των οικιστικών ακινήτων ανήλθε στο 73% της ετήσιας αξίας των συναλλαγών (διαμερίσματα: 41%, σπίτια: 32%). Σημειώνεται τέλος ότι το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών από τρίτες χώρες, συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη του τομέα και τροφοδοτείται κυρίως από προγράμματα της κυβέρνησης τα οποία ενθαρρύνουν τις άμεσες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ