ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κτηματολόγιο αξιολογεί δεδομένα για τη νέα γενική εκτίμηση

Καταρτίζεται πρώτη φορά κατάλογος ιδιωτών εκτιμητών

ΚΥΠΕ

Στο στάδιο της αξιολόγησης των δεδομένων για την διενέργεια της νέας γενικής εκτίμησης, την τρίτη στη σειρά, των 2.000.000 ακινήτων, βρίσκεται το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ενώ παράλληλα προχωρεί στην κατάρτιση, για πρώτη φορά, καταλόγου προσοντούχων εκτιμητών ακινήτων, από τους οποίους θα ζητήσει στη συνέχεια την κατάθεση της οικονομικής τους προσφοράς.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε ότι η δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της νέας εκτίμησης, η οποία άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο, θα γίνει τέλος του 2021 ή το αργότερο αρχές του 2022.

"Είμαστε στο στάδιο που αξιολογούμε τα δεδομένα που έχουμε αλλά και όσα δεδομένα έχουν συμπληρωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου για να εντοπίσουμε που χρειάζεται να γίνουν ανανεώσεις δεδομένων ή και εκτιμήσεων", σημείωσε.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου εξήγησε ότι γίνεται ένας παγκύπριος σχεδιασμός και «εξετάζουμε τι είχαμε διαχρονικά και τι πιθανόν άλλαξε ή δεν άλλαξε για να έρθουμε στη συνέχεια να οριστικοποιήσουμε δεδομένα και εκτιμήσεις».

Κατάρτισή για πρώτη φορά καταλόγου ιδιωτών εκτιμητών

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι στο όλο έργο θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, όπως έγινε για σκοπούς εκτίμησης του 2018 και «ελπίζουμε μετά το Καλοκαίρι να είμαστε σε θέση να αρχίσουμε την συνεργασία με τους ιδιώτες εκτιμητές», προσθέτοντας ότι ακολουθείται το πρότυπο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (PPP).

Ανέφερε ότι προς το σκοπό αυτό το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει προκηρύξει διαγωνισμό στις 8 Απριλίου του 2021 για την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για τη διεκπεραίωση εκτιμητικών υποθέσεων και πρόσθεσε ότι «μέρος αυτού του διαγωνισμού είναι να δώσουμε συμβάσεις και σε ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν».

Σημείωσε ότι μετά την κατάρτιση του καταλόγου, θα ακολουθήσουν «Μίνι-Διαγωνισμοί» σε τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορες επιμέρους εκτιμητικές εργασίες ανά Επαρχία ή και Παγκύπρια, στην οποία θα κληθούν να λάβουν μέρος, όσοι τελικά θα περιλαμβάνονται στο υπό αναφορά κατάλογο.

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι μια τέτοια συνεργασία του Κτηματολογίου «γίνεται για πάρα πολλά χρόνια με τους ιδιώτες χωρομέτρες και λειτουργεί άψογα» και πρόσθεσε ότι προς αυτό τον σκοπό έχει δημιουργηθεί κατάλογος προσοντούχων και δικαιούμενων (με βάση προσόντα, κατάλληλα πιστοποιητικά και εγγεγραμμένοι και στο ΕΤΕΚ και στο μητρώο των αρμόδιων χωρομετρών) και μετά την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού καταρτίζουν την εργασία του κάθε χωρομέτρη που θα επιλεγεί.

Ανέφερε ότι ανάλογο μοντέλο είναι και αυτό που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και πάει να γίνει με τους εκτιμητές ακινήτων, με στόχο να ετοιμαστεί κατάλογος προσοντούχων εκτιμητών και πρόσθεσε πως μετά την κατάρτιση του καταλόγου θα προκηρύξουν διαγωνισμό για συνεργασία με εκτιμητές που θα βρίσκονται στον συγκεκριμένο κατάλογο για να καταθέσουν μόνο την οικονομική τους προσφορά.

«Σε αυτή την φάση του διαγωνισμού κάνουμε αξιολόγηση προσόντων των εκτιμητών και όχι αξιολόγηση οικονομικής προσφοράς, η οποία θα έλθει σε δεύτερο στάδιο», συμπλήρωσε.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγουμε κάθε φορά που θα αναζητούμε τη συνεργασία εκτιμητών, να αξιολογούμε μεγάλο αριθμό εκτιμητών, είπε ο κ. Σωκράτους, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

«Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που ακολουθούμε θα βοηθηθούμε να διεκπεραιωθούν πάρα πολλές υποθέσεις που χρειάζονται εκτίμηση και εμείς, ως Κτηματολόγιο, δεν έχουμε την ικανότητα να την διεκπεραιώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Τέλος, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι στη συνεργασία που θα γίνει με τον ιδιωτικό τομέα θα δεσμεύεται ο ιδιώτης εκτιμητής να ακολουθήσει την μεθοδολογία και την παρουσίαση που θα καθορίσει το Κτηματολόγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση