ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακάμπτει δυναμικά η αγορά κατοικίας στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία κατέγραψε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το 2008

Kathimerini.gr

Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης έχει επανέλθει η αγορά κατοικίας της Βουλγαρίας, καθώς κατά το εννεάμηνο του 2016 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους κι έναντι ανόδου της τάξεως του 2,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, πριν δηλαδή ξεκινήσει η πτωτική πορεία των αξιών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο κατά την οκταετία 2000-2008 οι τιμές των κατοικιών στη γειτονική χώρα εκτινάχθηκαν κατά 300%. Εν συνεχεία, αφού υποχώρησαν κατά 36% κατά μέσοn όρο μέχρι και το 2011, σταθεροποιήθηκαν το διάστημα 2012-2014, για να αρχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από το 2015 και μετά, με αποκορύφωμα το 2016.

Σημειωτέον ότι κατά το εννεάμηνο του 2016, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8%, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών, που είναι και πιο προσιτές οικονομικά, ενισχύθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση. Τον τόνο έδωσε η πρωτεύουσα Σόφια, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,5% κατά το εννεάμηνο του 2016.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των τιμών έχει διαδραματίσει η αύξηση της ζήτησης, η οποία τροφοδοτείται από το περιβάλλον των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δανεισμού, που καθιστούν ελκυστική την προοπτική της δανειοδότησης, ιδίως από τη στιγμή που εκλείπουν και οι αποδόσεις των καταθετικών λογαριασμών.

Παράλληλα, αρκετοί Βούλγαροι προχωρούν σε αγορές «από τα σχέδια», δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας οικοδομής, προκειμένου να εξασφαλίσουν ελκυστικότερο τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι προοπτικές είναι θετικές και για το 2017, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ