ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurostat: 67 δις ευρώ επένδυσαν οι χώρες ΕΕ στην προστασία περιβάλλοντος το 2023

ΚΥΠΕ

Στα 67 δις ευρώ έφτασαν το 2023 οι επενδύσεις των κρατών μελών της ΕΕ προς την κατεύθυνση υποδομών και εξοπλισμού για προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Οι υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνονται στα στοιχεία, αφορούν μεταξύ άλλων μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά αποβλήτων, αγορές γης για τη δημιουργία εθνικών πάρκων και περιοχών οικολογικής προστασίας, καθώς και πιο οικολογικό εξοπλισμό για τη βιομηχανική παραγωγή.

Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 60% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ, δαπανήθηκαν από επιχειρήσεις, τόσο από εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών (όπως ιδιωτικές εταιρείες για συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων και που ασχολούνται με την αποχέτευση) όσο και εταιρείες που αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις ( όπως εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές τους στον αέρα).

Το υπόλοιπο 40% των επενδύσεων προήλθε από τον τομέα της γενικής Κυβέρνησης και τον τομέα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Οι επενδύσεις για προστασία του περιβάλλοντος ωστόσο αποτελούσαν το 1,8% των συνολικών επενδύσεων στην ΕΕ το 2023. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 1,7% όλων των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, και στο 4,5% όλων των επενδύσεων της γενικής κυβέρνησης.

Οι περισσότερες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αφορούσαν υπηρεσίες διαχείρισης λυμάτων (41,6% του συνόλου των σχετικών επενδύσεων) και αποβλήτων (26,6%). Το 10,4% αφορούσε την προστασία του αέρα, ενώ το 8,4% τη γενική περιβαλλοντική διοίκηση, την έρευνα και ανάπτυξη και την προστασία από την ακτινοβολία. Το 6,4% αφορούσε την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου, το 5,6% την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων και το 1,1% τη μείωση του θορύβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ