ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιματική κρίση: Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης κατά 3 βαθμούς

Βρετανός ειδικός περί κλιματικής αλλαγής εξηγεί γιατί κάποιες περιοχές θα υποφέρουν περισσότερο

Η άνοδος της μέση θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θα έχει τεράστιες αν και ανισομερείς συνέπειες σε όλο τον κόσμο, με τετραπλάσιο αντίκτυπο από ό,τι αν η άνοδος περιοριστεί στον 1,5 βαθμό, όπως προσπαθεί (με κάποιες εξαιρέσεις) η παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο του Βρετανού καθηγητή Κλιματικής Αλλαγής Νάιτζελ Αρνέλ.

Όπως επισημαίνει η διεξοδική ανάλυση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στην Αγγλία, έχει ήδη συντελεστεί άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό, άρα η διαφαινόμενη υπερθέρμανση κατά δύο επιπλέον βαθμούς από ό,τι σήμερα θα συνιστά τετραπλάσια αύξηση από τον στόχο του επιπλέον μισού βαθμού.

Έτσι ενώ στην περίοδο από το 1981 έως το 2010 ο μέσος ετήσιος κίνδυνος εμφάνισης μεγάλου καύσωνα σε κάποιο σημείο στον κόσμο ήταν 5%, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό θα φέρει το ποσοστό στο 30%, ενώ η υπερθέρμανση κατά 3 βαθμούς θα φέρει την ετήσια πιθανότητα φονικού καύσωνα στο 80%.

Παράλληλα διπλασιάζονται οι πιθανότητες (από 2% σε 4% ετησίως) για πλημμυρισμένα ποτάμια με άνοδο τριών βαθμών (κυρίως στη νότια Ασία), ενώ ο χρόνος ξηρασίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου θα υπερτριπλασιαστεί, με καταστροφικές συνέπειες για την παροχή νερού και τροφίμων (κυρίως στην Αφρική).

Ακόμη όμως και χώρες με ήπιο κλίμα, όπως η Βρετανία, θα υποστούν τεράστιες συνέπειες από το πιθανό σενάριο της υπερθέρμανσης κατά τρεις βαθμούς, με συχνότερους καύσωνες αλλά και πλημμύρες, σύμφωνα με το άρθρο του Βρετανού καθηγητή. Προφανώς οι συνέπειες από πλευράς ανόδου της θερμοκρασίας στην Ελλάδα θα είναι ακόμη εντονότερες.

«Η εμπειρία μας από την πανδημία του κορωνοϊού μάς δείχνει ότι κάτι που μπορεί να φαίνεται ότι έχει αρχικά έναν σχετικά μικρό αντίκτυπο στο σύστημα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλες και απρόβλεπτες συνέπειες, άρα πρέπει να αναμένουμε κάτι τέτοιο και από την κλιματική αλλαγή», συμπεραίνει ο δρ. Αρνέλ.

«Αν η σχέση μεταξύ της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας και των συνεπειών στον πλανήτη, όπως η τήξη των πάγων και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι γραμμική, τότε η σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων της υπερθέρμανσης και των συνεπειών στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τις οικονομίες είναι πιθανότατο να είναι μη γραμμικές, άρα ένας κόσμος θερμότερος κατά τρεις βαθμούς θα είναι πολύ-πολύ χειρότερος από τον κόσμο με αύξηση 1,5 βαθμού», καταλήγει ο Βρετανός ειδικός, εξηγώντας γιατί θα είναι δυσανάλογα μεγάλες οι συνέπειες σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Πηγή: The Conversation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X