ΚΥΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει τον στόχο του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5°C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται ήδη από χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή, 6 και 7 Νοεμβρίου, στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες του Αμαζονίου, σηματοδοτώντας ένα βασικό στάδιο της διεθνούς κινητοποίησης και του διαλόγου για την κλιματική ατζέντα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αμετακίνητη στην δέσμευσή της για τη Συμφωνία του Παρισιού», ανέφερε ο Κόστα, λέγοντας ότι «ο δρόμος ήταν δύσκολος, αλλά έχει αποφέρει αποτελέσματα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 37% μεταξύ 1990 και 2023, ενώ παράλληλα η οικονομία της Ένωσης αυξήθηκε κατά 68%.
Ο Κόστα ανακοίνωσε, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών κατά 66% έως 72% έως το 2035, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. «Η κλιματική δράση απαιτεί περισσότερες προσπάθειες από όλους», πρόσθεσε, καλώντας τις χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την προστασία των ωκεανών και της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, η Ένωση ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος δωρητής κλιματικής χρηματοδότησης, δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει επιπλέον πόρους μέσω της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με στόχο να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους και να επιταχύνει μια δίκαιη μετάβαση. «Αυτή είναι η στιγμή να δράσουμε μαζί, για ένα βιώσιμο, ειρηνικό και δίκαιο μέλλον για όλους», είπε κλείνοντας.



























