ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενας Αρχηγός σε αμηχανία

Δεν βλέπει ευθύνες ούτε σκέφτεται να παραιτηθεί από την ηγεσία της Δύναμης

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Η τοποθέτηση του αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου για όσα συνέβησαν την Τετάρτη το βράδυ στη Λεμεσό δεν κατάφερε να πείσει για την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Αστυνομίας να καταστείλει τα περιστατικά οπαδικής βίας. Πέρα από το χρονικό των επεισοδίων και τη μετατόπιση της ευθύνης οι δηλώσεις τού κυρίου Παπαθεοδώρου ήταν σε ένα γενικό πλαίσιο με αρκετές ασάφειες και χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η «Αστυνομία δεν είναι η μόνη αρμόδια αρχή να αντιμετωπίσει την οπαδική βία αλλά υπάρχουν και άλλοι φορείς» είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας σε μια χρονική συγκύρια που η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους χούλιγκαν να δρουν ανενόχλητοι. Αδιαμφισβήτητα το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα είναι πολυδιάστατο αλλά την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια την έχει η Αστυνομία και κάτω από αυτό το πλαίσιο αναμενόταν ότι θα ήταν οι δηλώσεις του. Στην προσπάθειά του ο αρχηγός να βγει μπροστά σε μία από τις πολλές κρίσεις που δεν έτυχαν ορθού χειρισμού όχι μόνο δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες αλλά ενέτεινε τις φωνές που τον αμφισβητούν. Οι γενικολογίες, οι αντιφάσεις και οι υπεκφυγές στο αν υπάρχει ευθύνη και ως προϊστάμενος της δύναμης δεν σκέφτηκε την παραίτηση, τον άφησαν εκτεθειμένο. Μετά από την επιμονή των δημοσιογράφων ενώ αρχικά ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι «πρέπει να δούμε συλλογικά και να αναλάβει ο καθένας ό,τι του αναλογεί και όποιο μερίδιο ευθύνης» στη συνέχεια απάντησε ότι, «δεν είναι θέμα ευθυνών, εμείς σαν Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσει αυτός ο τόπος να έχει καλύτερη ασφάλεια… Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία, δεν έχω σκεφτεί την παραίτησή μου». Η ατολμία του αρχηγού της Δύναμης να μιλήσει για τις επιχειρησιακές αδυναμίες αυτής, οι οποίες φάνηκαν έντονα σε περιστατικά που αφορούν τη βία και το οργανωμένο έγκλημα, επανάφεραν στη δημόσια ζήτηση την έλλειψη βούλησης για πάταξη τέτοιων φαινομένων.     

Υπό κλοιό αμφισβήτησης                                                                                       

Οι δηλώσεις του κυρίου Παπαθεοδώρου λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό τον αποδυνάμωσαν τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας, αφού δεν κατάφερε να τοποθετηθεί αποφασιστικά και με σαφήνεια για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα.

Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι πληροφορίες για αντικατάστασή του φούντωσαν μετά και τα σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό και την πορεία κατά του μεταναστευτικού. Επίσης «φωνές» για τον τρόπο που χειρίζεται θέματα εντός της Αστυνομίας υπάρχουν και εντός της Δύναμης. Χαρακτηριστική ήταν η έντονη δυσαρέσκεια των αστυνομικών για την έλλειψη ατόμων που θα στελεχώνουν τμήματα της πρώτης γραμμής κάτι που τελικά αποφασίστηκε μετά τη διακοπή τού παιχνιδιού Σαλαμίνας-ΑΠΟΕΛ και της απόπειρας δολοφονίας 49χρονου στην Αγλαντζιά.

Τα κενά και οι αστοχίες σε μια περίοδο που το οργανωμένο έγκλημα και οι χούλιγκαν «αλωνίζουν», φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το ερώτημα κατά πόσο ο κύριος Παπαθεοδώρου μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για να επανέλθει το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας στους πολίτες.

Το χρονικό των αστοχιών πριν από τα σοβαρά επεισόδια

26/03/2023 – Πεδίο «μάχης» το «Ελευθερία»

Σοβαρά επεισόδια στην αναμέτρηση μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης στο «Ελευθερία», για τα ημιτελικά του κυπέλλου στο μπάσκετ. Αποτέλεσμα ζημιές σε περιπολικά, πυρκαγιά στον Σταθμό της ΟΣΕΛ, και τρεις αστυνομικοί τραυματίες.                          

Επεισόδια στη Χλώρακα

Μέρα πρώτη – Κυριακή 27/08: 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ελευθερίας στη Χλώρακα για πραγματοποίηση εκδήλωσης κατά του μεταναστευτικού. Παρά την παρουσία μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και της ΜΜΑΔ, υπήρξαν βίαια επεισόδια.

Μέρα δεύτερη – Δευτέρα 28/08: Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε στην περιοχή της Χλώρακας κρατώντας ρόπαλα και λοστούς. Τα πρόσωπα ήρθαν σε σύγκρουση με την Αστυνομία, ενώ έριχναν πέτρες και έβαζαν φωτιές σε κάδους. Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα.   

01/09/2023 – Νύχτα χάους στη Λεμεσό

Διεξάγεται πορεία κατά του μεταναστευτικού με τους κουκουλοφόρους στο πέρασμά τους να προκαλούν μεγάλες ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών. Επίσης, στο κέντρο της περιοχής κάστρου όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες.

30-31/10/2023 Δολοφονικά κτυπήματα μέσα λίγες ώρες

Δύο δολοφονικά κτυπήματα κατά του Θανάση Καλογερόπουλου και Αλέξη Μαυρομιχάλη στην παραλιακή λεωφόρο Αμαθούντας και στην οδό Βερενίκης στη Λευκωσία Λευκωσία αιφνιδίασαν την Αστυνομία.

15-16/01/2023 Βία στα γήπεδα και απόπειρα δολοφονίας

Απόπειρα δολοφονίας 49χρονου με ρίψη δύο πυροβολισμών στις 5 το απόγευμα στη λεωφόρο Λάρνακος στη Λευκωσία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τα παιδιά του ηλικίας 17 και 15 χρόνων. Την Τρίτη 16/01 ρίψη φωτοβολίδων έξω από το ΓΣΠ κατά τη διάρκεια του αγώνα Ομόνοια 29Μ-Ανόρθωσης. Ρίψη κροτίδας κατά τη διάρκεια του αγώνα Σαλάμια-ΑΠΟΕΛ στο «Αμμόχωστος Επιστροφή» στην Λάρνακα.                                                                                           

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση