ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παδείας: Αντίδραση Βουλευτών για την απουσία Προδρόμου - Να ετοιμάζονται για εξετάσεις οι μαθητές

Τοποθετήσεις εντός αίθουσας συνεδρίασης

ΚΥΠΕ

Την έντονη αντίδραση των Βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας προκάλεσε η μη παρουσία του Υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου στην συνεδρίαση της Παρασκευής για τις εξετάσεις τετραμήνων. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τις 12 το μεσημέρι κατόπιν συνεννόησης εκ των προτέρων με το γραφείο του Υπουργού, λόγω του Υπουργικού και ενώ αναμενόταν η συμμετοχή του κ. Προδρόμου για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που ηγέρθησαν την περασμένη Τετάρτη, οι Βουλευτές γύρω στις 12.30 ενημερώθηκαν ότι ο Υπουργός δεν θα προσέλθει, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο.
 
Οι Βουλευτές καταλόγισαν στον Υπουργό «περιφρόνηση της Βουλής» και «προσβολή» και δήλωσαν ότι εκτός και αν έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό, δεν δικαιολογείτο η απουσία του χωρίς εξηγήσεις για ένα θέμα για το οποίο διεξάγεται διάλογος εδώ και καιρό και αναμένονταν σήμερα απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ ζήτησαν εκ νέου αναβολή για φέτος και μόνο για την Γ΄ Λυκείου των εξετάσεων τετραμήνων καθώς, όπως υποστηρίζουν, η πανδημία και η τηλεκπαίδευση επέφεραν πολλά κενά και η διεξαγωγή των εξετάσεων απλώς θα προσθέσει άγχος σε μαθητές και γονείς.

Το Υπουργείο απαντά ότι έχει προστεθεί διδακτικός χρόνος και προσαρμόστηκε η ύλη ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μαθητές και επανέλαβαν ότι οι εξετάσεις είναι απλά ένα οργανωμένο διαγώνισμα για όλους από το οποίο θα εξαχθούν συμπεράσματα, θα υπάρξει ανατροφοδότηση και σωστή αξιολόγηση.
 
Πάντως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση αφού εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Υπουργού, κάλεσε τους μαθητές να αρχίσουν να προετοιμάζονται, γιατί οι εξετάσεις όπως φαίνεται δεν θα αναβληθούν και πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Ήταν έντονος σε ό,τι αφορά καθηγητές οι οποίοι κατά παράβαση οδηγιών θα προχωρήσουν σε περισσότερα του ενός διαγωνίσματος συν τις εξετάσεις και κάλεσε τους γονείς να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα, λέγοντας ότι η Βουλή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοια περιστατικά γιατί είναι παράνομα και «θα είναι αμείλικτη».
 
Ο κ.  Μυλωνάς είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η ύλη αναπροσαρμόστηκε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η ύλη έχει μειωθεί, η διδασκαλία υλοποιείται κανονικά και άλλαξαν οι συνθήκες της πανδημίας και άρα οι εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν κανονικά.

Είπε πως ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος αλλά ο νόμος είναι εκεί και εφαρμόζεται όχι από γινάτι ή γόητρο, αλλά γιατί πρέπει να τύχει υλοποίησης η μεταρρύθμιση. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει ανατροφοδότηση βάση των πρώτων εξετάσεων και τα κενά θα καλύπτονται.

Εντός της συνεδρίασης ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης υπέδειξε ότι επιτέλους η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και ότι δεν χωρεί άλλη αναβλητικότητα και αβεβαιότητα.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την μη παρουσία του Υπουργού και είπε ότι από πλευράς ΑΚΕΛ αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο, γιατί «πρόκειται για προσβολή».

Επί της ουσίας είπε ότι τα παιδιά φορτώνονται ένα τεράστιο άγχος και ότι παρά τις εκκλήσεις όλων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ και όλων των εμπλεκομένων, το Υπουργείο επιμένει σε διεξαγωγή των εξετάσεων. Μίλησε για κενά και ελλείψεις με δυσάρεστες συνέπειες στα παιδιά.

Εξάλλου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας εντός της αίθουσας είπε πως η μη παρουσία του Υπουργού συνιστά περιφρόνηση και ότι το γινάτι του Υπουργείου για διεξαγωγή των εξετάσεων θα το πληρώσει μια ολόκληρη γενιά.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου απηύθυνε έκκληση για συναίνεση λέγοντας ότι η Βουλή θέλει να είναι σε διάλογο με το Υπουργείο και ανέμενε ότι σήμερα ο Υπουργός θα ήταν παρών για να απαντήσει σε εύλογες ανησυχίες και προβληματισμούς. Είπε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί για την απουσία του Υπουργού όταν ενημερωθεί για τους λόγους μη προσέλευσής του.

 Από την ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής της, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως η απουσία του Υπουργού είναι «πολιτικά λανθασμένη» και εξέφρασε την ελπίδα να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Απηύθυνε ύστατη έκκληση για  αναβολή των εξετάσεων για την Γ΄Λυκείου για φέτος για αποσυμφόρηση του άγχους των μαθητών.
 
Τοποθετήσεις εντός αίθουσας συνεδρίασης

Στη συνεδρίαση ο Διευθυντής Μέσης Κυπριανός Λούης ανέφερε πως στις σχολικές μονάδες επικρατεί κανονικότητα και ότι υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας για να γίνουν οι εξετάσεις. Ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Διευθυντής της Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζης, δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις και είναι απλά αξιωματούχοι που εκφράζουν θέσεις με βάση τις οδηγίες που έχουν.

Ανέφερε ότι οι διδακτικές περίοδοι από 155 μέρες αυξήθηκαν σε 182 μέρες και άρα υπάρχει ο χρόνος για κάλυψη κενών ενώ παράλληλα μειώθηκε και η ύλη ενώ κάποιες δραστηριότητες δεν γίνονται λόγω πρωτοκόλλων και άρα υπάρχει επιπρόσθετος χρόνος. Απέρριψε επίσης τις επικρίσεις για «γινάτι».
 
Ο κ. Μαρκάτζης στη δική του τοποθέτηση είπε ότι θα μεταφερθούν στον Υπουργό οι θέσεις και ανησυχίες και πρόσθεσε ότι η αναβολή φέτος που ζητείται, μεταφράζεται σε έμμεση παραδοχή για προβληματισμό για τον ίδιο τον θεσμό των τετραμήνων.

Μίλησε για οργανωμένο διαγώνισμα που θα επιτρέψει σε εκπαιδευτικούς να δουν την πρόοδο των παιδιών και να τα βοηθήσει στη συνέχεια.

Ο Κώστας Χατζησάββας της ΟΕΛΕΜΚ είπε πως για κάποιες ειδικότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ύλη και ότι η ουσία είναι οι μαθητές να εμπεδώνουν τι διδάσκονται. Ζήτησε επίσης απαντήσεις και λύσεις τις επόμενες μέρες, ώστε το θέμα να μην διαιωνίζεται και να επικρατεί αβεβαιότητα.

Εκ μέρους της ΟΛΤΕΚ λέχθηκε από τον Πρόεδρό της Παναγιώτη Λυσάνδρου ότι η οργάνωση είναι υπέρ του θεσμού των τετραμήνων, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τόσο μεγάλες αλλαγές και ίσως θα πρέπει να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.

Ο Χαράλαμπος Διονυσίου των οργανωμένων γονιών Μέσης μίλησε για «άγχος και πανικό» των μαθητών και των γονιών τους, για τεράστια κενά και ελλείψεις και ζήτησε εκ νέου αναβολή για φέτος. Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται πειραματισμοί με τις εξετάσεις τετραμήνων, να ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου και μετά να ξεκινούν οι παγκύπριες.

Εκ μέρους της ΠΣΕΜ λέχθηκε ότι τα παιδιά κάνουν αγώνα δρόμο με τεράστιο άγχος και ότι δεν είναι σε θέση να δώσουν εξετάσεις καθώς τα κενά και οι συνέπειες του κορωνοϊού είναι ακόμη εδώ. Διερωτήθηκε η ΠΣΕΜ πως είναι δυνατό να γίνουν 3 εξετάσεις σε διάστημα 5 μηνών και μετά τις εξετάσεις τετραμήνων οι μαθητές να παρακαθίσουν στις παγκύπριες. Αναφέρθηκε ακόμη πως είναι απαράδεκτο να λέγεται πως οι συνθήκες της πανδημίας και ο εγκλεισμός δεν επηρέασαν τους μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X