ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέρασε το ν/σ υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου-Αιγύπτου από τη Βουλή

Το κυρωτικό νομοσχέδιο συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το πρωί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με 34 ψήφους υπέρ και 16 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, κυρώθηκε σε νόμο η Διακρατική Συμφωνία για τον απευθείας Υποθαλάσσιο Αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που υπέγραψαν οι Κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το πρωί της Παρασκευής και ήταν το 1ο νομοθέτημα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε ιστορική την κύρωση της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι με αυτή ανοίγει ο ενεργειακός διάδρομος προς την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου παίρνει σάρκα και οστά, παρατήρησε περαιτέρω ότι η ΕΕ χαιρετίζει το έργο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε περαιτέρω ότι δεν μιλούμε για εμπορική συμφωνία, αλλά για διακρατική συμφωνία και για τον ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι είναι μία τεράστιας πολιτικής σημασίας συμφωνία και όταν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα εξεταστούν στον καιρό τους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως επιβάλλεται να αποφασίζουμε αφού μελετούμε και αφού έχουμε όλες τις επιλογές ενώπιον μας. Αυτή η ενέργεια δεν γίνεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης στρατηγικής για την διαχείριση των κοιτασμάτων, πρόσθεσε λέγοντας ότι ανησυχούμε για τη δημιουργία τερματικού καθώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο και με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η δημιουργία τερματικού, που θα δυσχεράνει τη μεταφορά φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου.

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε επίσης σε αναθεώρηση των συμφωνιών από την Κυβέρνηση προς όφελος των εταιρειών και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει, ούτε να καταψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για αυτό τηρεί αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε πως το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη συμφωνία με την οποία μπορεί να αξιοποιηθεί το κοίτασμα του Αφροδίτη. Παρατήρησε πως η κύρωση της Συμφωνίας συμπίπτει με την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του Προέδρου της Βουλή στην Αίγυπτο και ανάφερε ότι θα υποστηριχθεί η συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως με την υπογραφή της Συμφωνίας αποδυναμώνονται οι πιέσεις της Τουρκίας για αγωγό που θα περνά μέσα από το έδαφος της και τον οποίο θα ελέγχει για αυτό και υπερψηφίζει.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας, διευκρίνισε ότι η αξιοποίηση και μεταφορά του φυσικού αερίου θα είναι υπόθεση των εταιρειών ο αγωγός. Πρόσθεσε περαιτέρω ότι είναι αποδυναμωμένος ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας με νέα συμβόλαια που υπογράφησαν με τις εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ