ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική αβεβαιότητα στα κατεχόμενα

Έναν μήνα δίχως «κυβέρνηση» μετά την «εκλογή» του κ. Τατάρ.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Γενικός Γραμματέας και μεταβατικός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσάν Σανέρ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό παρέλαβε από τον Ερσίν Τατάρ την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν νέο «κυβερνητικό» σχηματισμό. Έτσι, τις επόμενες ώρες ο κ. Σανέρ αναμένεται να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στον κ. Τατάρ.

Απέτυχε η τρικομματική

Ο κ. Σανέρ κατά τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα της τ/κ Δεξιάς που εκπροσωπούνται στην «βουλή». Αρχικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στον τ/κ τύπο, ο κ. Σανέρ επιχείρησε να ενώσει τις δυνάμεις του κόμματος του με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ). Τα δυο κόμματα συνολικά διαθέτουν στην «βουλή» πέντε έδρες. Αυτή η προσπάθεια σκόνταψε πάνω σε σειρά ορών που έθεσαν τα δυο κόμματα καθώς και στο γεγονός ότι η «κοινοβουλευτική» ομάδα του ΔΚ πλέον τελεί υπό καθεστώς διάλυσης.

Ο Σανέρ επιστρέφει την εντολή

Μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας, ο κ. Σανέρ κατέβαλλε εντατικές προσπάθειες για να έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), με το οποίο το ΚΕΕ είχε συνεργαστεί στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του κ. Τατάρ. Και αυτή η προσπάθεια δεν προχώρησε κυρίως εξαιτίας της ασυνεννοησίας των δυο κομμάτων ως προς την κατανομή των «υπουργιών» και των βασικών πτυχών της νέας «κυβέρνησης».

Μετά την νέα αποτυχία, ο κ. Σανέρ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» μετά την μελέτη της νέας κατάστασης στο κεντρικό όργανο του ΚΕΕ. Ο κ. Σανέρ έχει προθεσμία μέχρι αύριο για την επιστροφή της εντολής.

Η επόμενη ημέρα

Μετά την αποτυχία του έργου κ. Σανέρ, ο κ. Τατάρ, με βάση το «σύνταγμα» και τα προηγούμενα παραδείγματα, αναμένεται να παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στον ηγέτη της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχιουρμαν ενδέχεται να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να σχηματίσει μια νέα πολυκομματική «κυβέρνηση». Εναλλακτικά, ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την «κυβέρνησης» τεχνοκρατών.

Αν τελικά αποτύχουν και οι νέες προσπάθειες, η τ/κ πλευρά θα οδηγηθεί στην «κάλπη» για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτήν την φορά για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Τις εξελίξεις στα κατεχόμενα παρακολουθεί από κοντά η Άγκυρα, η οποία την παρούσα στιγμή, εξαιτίας των εξελίξεων στο Κυπριακό, της συνεχιζόμενης πανδημίας και οικονομικής κρίσης επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο των πρόωρων «εκλογών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση