ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θ.Τσιόλας: Οφείλουμε να παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας για επίλυση του Κυπριακού

ΚΥΠΕ

Εορτάζοντας τις εθνικές επετείους σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, οφείλουμε να παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας ως προς την επίλυση του προβλήματος της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού μας από την Τουρκία, δήλωσε την Παρασκευή ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στο Δασάκι Άχνας.

Ανέφερε ότι οι διακηρύξεις υπέρ των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των λαών, δεν πρέπει να γίνονται επιλεκτικά και κατά το δοκούν.

"Περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε διακηρύττουμε την εμμονή και την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο και σε μια λύση που θα τερματίζει την εισβολή και την κατοχή, και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλου του λαού μας", τόνισε.

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι το παράδειγμα των ηρώων της ελληνικής επανάστασης και του απελευθερωτικού μας αγώνα πρέπει να καθοδηγούν την πορεία μας για δικαίωση των οραμάτων μας, για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ολόκληρου του Ελληνισμού, ολόκληρου του Έθνους. Στον αγώνα αυτό, το μήνυμα του 1821 και το πνεύμα του 1955 καθορίζουν τη στάση και αντίσταση μας. Πιστεύουμε στην δικαίωση του αγώνα μας. Πιστεύουμε στην δικαίωση της Κύπρου. Και με ακλόνητη αυτή την πίστη συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Ανέφερε πως και οι δύο αγώνες , η Ελληνική Επανάσταση και η ΕΟΚΑ, χαρακτηρίζονται από πολλές ομοιότητες, τόσο στα δεδομένα, την επιχειρησιακή τους δράση και τα αποτελέσματά τους, όσο και στη διεθνή συγκυρία και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγάλες δυνάμεις και στις δύο ιστορικές εποχές.

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι το 1821 είναι πάντα επίκαιρο γιατί μας διδάσκει ότι «η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα» και γιατί καταδεικνύει την αξία της πίστης σε μια ιδέα, ακόμα και αν η πραγματοποίησή της είναι δύσκολη και γεννά κινδύνους, όπως η ιδέα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μετά από 400 χρόνια σκότους και σκλαβιάς.

"Με την ίδια πίστη για την ελευθερία ξεσηκώθηκε και η Κύπρος. Οι ίδιες αρχές και αξίες της Ελληνικής Επανάστασης ενέπνευσαν και τον δικό μας απελευθερωτικό Αγώνα. Κοινά ήταν τα κίνητρα που ωθούσαν τους αγωνιστές σε πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, ο έρωτας προς την ελευθερία και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του Έλληνα. Κοινή και η διαπίστωση πως η Ελευθερία δεν προσφέρεται από τους ξένους, αλλά κατακτάται με τη θέληση και τους αγώνες του λαού", ανέφερε.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού είπε ότι ο μικρός μας λαός τόλμησε να τα βάλει με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία και στο κάλεσμα της πατρίδας, με τις ευλογίες του πολιτικού αρχηγού του Αγώνα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τις προκηρύξεις του στρατιωτικού αρχηγού Διγενή, έτρεξαν με ενθουσιασμό και δήλωσαν παρόντες νέοι και ηλικιωμένοι, κορίτσια με τη μαθητική ποδιά και γυναίκες, που ήξεραν μόνο το σπιτικό τους ή δούλευαν με τους άντρες τους τη γη.

Ανέφερε ότι δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους ήρωές μας, τους αμέτρητους γνωστούς και άγνωστους μαχητές της ελευθερίας, κληρικούς και λαϊκούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, τις γυναίκες, τους αγρότες και γενικά το σύνολο του απλού λαού, που στήριξε τον Αγώνα για τέσσερα χρόνια, γνωρίζοντας πως η ζωή καταξιώνεται μόνο μέσα σε συνθήκες ελευθερίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση