ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νίκη στον ΔΗΣΥ γλυκαίνει τις φιλοδοξίες

Οι ευρωεκλογές ενεργοποίησαν εν δυνάμει υποψηφίους για τα αξιώματα στο κόμμα και στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών του 2011

Του Νικόλα Βιολάρη

Σενάρια προεδρολογίας και βουλευτικών εκλογών άρχισαν να κυκλοφορούν στα γραφεία της Πινδάρου μια εβδομάδα μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές, ενώ ενεργοποιούνται σιγά-σιγά και οι συζητήσεις στα παρασκήνια για τις ανώτερες θέσεις του κόμματος. Παράλληλα, ηχηρά ονόματα, που μέχρι χθες δεν είχαν περάσει επισήμως το κατώφλι της Πινδάρου, ακούγεται ότι ετοιμάζουν τις πολιτικές τους αποσκευές για τις επερχόμενες εσωκομματικές και βουλευτικές εκλογές.
Το 35,6% των ευρωεκλογών του Σαββάτου κατακυρώνεται κυρίως στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συναινετική γραμμή που χάραξε τα τελευταία χρόνια το κόμμα και ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Ο ίδιος, εκτός από το γκελ που έχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, έχει πλέον και μια πιο δημοφιλή εικόνα έξω από τον ΔΗΣΥ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που το αντιλαμβάνεται. Εξού και ανοικτά πλέον, ακόμη και σήμερα στη συνέντευξή του στην «Κ», επαναλαμβάνει την πρόθεσή του, ότι δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Από την άλλη, ο Ιωάννης Κασουλίδης βρισκόμενος στον ΔΗΣΥ από τα γεννοφάσκια του και διατηρώντας το προφίλ του δημοφιλούς πολιτικού εντός και εκτός του κόμματος, ο οποίος μετέχει δυναμικά σε όλες τις εκλογικές μάχες, δεν αναπαύεται στις δάφνες της νίκης στις ευρωεκλογές. Έχοντας στο ενεργητικό του την πολύ καλή παρουσία του στις προεδρικές του 2008, το ρεκόρ των 70,000 σταυρών προτίμησης στις τελευταίες εκλογές (αριθμός που ξεπερνά τις ψήφους που πήραν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μαζί), θα θέλει να εξαργυρώσει τις προσωπικές του επιτυχίες με μια εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2013, δεδομένου του ότι μαζεύει αποδεδειγμένα ψήφους και από κόμματα εκτός ΔΗΣΥ. Είναι δε πολλοί που θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό σενάριο να διεκδικήσει ακόμη και την προεδρία του κόμματος.

Σε δεύτερο επίπεδο
 
Κάτω από την κορυφή της πυραμίδας της ηγεσίας του κόμματος, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά, τόσο στις ανώτερες θέσεις του κόμματος, όσο και στα βουλευτικά έδρανα. Το μόνο δεδομένο φαίνεται να είναι ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2011 θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης του ΔΗΣΥ.
Αν και εξαρχής η Ελένη Θεοχάρους θεωρείτο – λόγω και των δημοσκοπήσεων – φαβορί για τη δεύτερη έδρα που θα έπαιρνε ο ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές, η μεγάλη διαφορά που τελικά είχε από τον τρίτο, Χρίστο Στυλιανίδη, και δεδομένου του γεγονότος πως τον ξεπέρασε ακόμα και στη Λευκωσία, όπου ο Χρίστος Στυλιανίδης το 2006 εξελέγη πρώτος στον ΔΗΣΥ, κάνουν την ίδια πλέον να μην κρύβει τη φιλοδοξία της να αναλάβει κάποια από τις ηγετικές θέσεις στην πυραμίδα του κόμματος.
Αυτό, εκτός των άλλων, σίγουρα κάνει τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, να γίνεται πιο καχύποπτος και να μελετά την κατάσταση ιδιαίτερα προσεκτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αντιπροέδρους Λευτέρη Χριστοφόρου, Ιωνά Νικολάου και Νίκο Τορναρίτη, οι οποίοι βλέπουν με ανησυχία τα κομμάτια του παζλ να ανακατεύονται ξανά. Ο τελευταίος μάλιστα, ο οποίος στις ευρωεκλογές στήριξε την κ. Θεοχάρους στη Λευκωσία, παίρνοντας μία άτυπη ρεβάνς από τον Χρίστο Στυλιανίδη για την απώλεια της πρώτης θέσης στους σταυρούς στις βουλευτικές του 2006, ήδη καταστρώνει τη στρατηγική του, ενόψει τόσο των εσωκομματικών εκλογών, όσο και των βουλευτικών. Εξάλλου, οι προσωπικές ατζέντες είναι στον ΔΗΣΥ κοινός τόπος.
Από την πλευρά του ο Χρίστος Στυλιανίδης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του προπερασμένου Σαββάτου, αντιλαμβάνεται πως πλέον θα χρειαστεί να αλλάξει ο ίδιος στον τρόπο που μέχρι τώρα λειτουργούσε, αφού οι υπόγειες διαδρομές στον ΔΗΣΥ είναι τόσες πολλές, όσο και αυτές του μυθικού λαβυρίνθου και μόνο με την ευγένεια και το πολιτικό ήθος δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτως ώστε να πετύχει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Κατά το κοινώς δη λεγόμενο, «χρειάζεται να σπάσει αυγά για να φτιάξει ομελέτα…».
Ο Σωκράτης Χάσικος, αν και είναι άμεσα εμπλεγμένος στα του κόμματος, προτιμά να διατηρεί ένα πιο ήπιο προφίλ λόγω και της ανάπτυξης των επιχειρήσεών του και κινείται πιο άνετα στο παρασκήνιο, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

Κυρίες και «άσωτοι»

Όσον αφορά τις γυναίκες βουλευτές Λευκωσίας, Στέλλα Κυριακίδου και Μαρία Κυριάκου, η μεν πρώτη παράγει κοινωνικό έργο με ιδιαίτερη προβολή και θα δώσει μάχη για την έδρα, η δεύτερη, αν και δεν τυγχάνει αρκετής προβολής, στηρίζεται από μεγάλες τοπικές ενώσεις της πρωτεύουσας. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να μη διεκδικήσει ξανά έδρα.
Ο Τίμης Ευθυμίου θα θέλει να επανέλθει στη Λεμεσό, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, όχι κυρίως για το ενδεικτικά χαμηλό ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές, αλλά για τη δυσαρέσκεια αρκετών συναγερμικών για την αποχώρησή του στο παρελθόν από τον ΔΗΣΥ και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου.
Το πρόσωπο των ημερών μετά τις εκλογές στον ΔΗΣΥ είναι σίγουρα ο Χρίστος Πουργουρίδης. Αρχικά ήταν η δήλωσή του, πως θα ψήφιζε Χριστόφια σε περίπτωση που αποκλειόταν ο Κασουλίδης από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωση που δυσαρέστησε πολλούς, ιδιαίτερα λόγω της θέσης του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Ακολούθησε η προσυπογραφή του μαζί με ξένους βουλευτές αιτήματος για έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω, μένοντας εκτεθειμένος από το ίδιο του το κόμμα, ενώ η κριτική που άσκησε στον Ιωάννη Κασουλίδη για λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία τον μετατρέπουν σε «περσόνα νον γκράτα» για την Πινδάρου, κυρίως διότι «ταράττει τους κύκλους της». Πλέον δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή του άσωτου «υιού», Πρόδρομου Προδρόμου, στους κόλπους του ΔΗΣΥ, παρά τις αρκετές αντιδράσεις –μέσα και έξω από το κόμμα – για το ότι «πούλησε τον ΔΗΣΥ» το 2004 και ίδρυσε το δικό του κόμμα χωρίς επιτυχία.


Πέφτουν από τώρα ονόματα στο τραπέζι
Φωκαΐδης, Πιτσιλλίδης, Τσουρούλλης, Γιωρκάτζης και Μάτσης

Στο πολιτικό καφενείο που σχηματίζεται γύρω από την Πινδάρου σερβίρονται και πολλά ονόματα νέων που προαλείφονται ως εν δυνάμει υποψήφιοι για το ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Χάρης Γεωργιάδης, είναι εξελίξιμο στέλεχος με προοπτικές και προβολή και επομένως λογικό είναι να αναζητά μια θέση στο ψηφοδέλτιο, αφού προηγουμένως είχε χριστεί εκπρόσωπος Τύπου. Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, Χριστόφορος Φωκαΐδης, παρά τον περιορισμένο αριθμό σταυρών προτίμησης που πήρε στις ευρωεκλογές, μόνο καμένο χαρτί δεν μπορεί να θεωρείται. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ έντονα είναι και τα σενάρια που τον θέλουν να παίρνει τη θέση του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος.
Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο οποίος έκαμνε μια προκλητική προεκλογική εκστρατεία που προκάλεσε αίσθηση, θέλει να κεφαλαιοποιήσει στον ΔΗΣΥ τους 18,500 σταυρούς προτίμησης που πήρε, ενώ η στήριξη που έχει από τον Μητροπολίτη Κύκκου και το οικονομικό εκτόπισμα που έδειξε ότι «τον ακολουθεί», ενισχύουν «τα θέλω» του.
Ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης, παρόλο που δεν αποδέχτηκε την πρόταση για συμμετοχή ως αριστίνδην στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, θεωρώντας πως δεν ήταν η κατάλληλη ώρα για να κινηθεί πολιτικά, είναι ένας εν δυνάμει υποψήφιος για τις βουλευτικές, νοουμένης και της σημαντικής στήριξης που απολαμβάνει από το πολιτικό περιβάλλον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Κόσιη.
Τελευταία, αλλά όχι έσχατα, είναι και τα δύο ηχηρά επώνυμα που ακούγονται για ανάμειξή τους στα του κόμματος. Ο Κυριάκος Μάτσης, γιος του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γιορκάτζης, γιος του Πολύκαρπου Γιορκάτζη και της Φωτεινής Παπαδοπούλου, που αρχικά το όνομά του ακούστηκε στις δημοτικές εκλογές του 2006 για υποψήφιος στον Δήμο Λευκωσίας.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X