ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:45
 

179 αξιωματικοί της Ε.Φ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές

Ζητούν από το Διοικητικό Δικαστήριο να τους επιστραφεί οι αποκοπές για τους μήνες Απρίλιο Μάϊο Ιούνιο.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στον χορό τον προσφυγών ενώπιον της Δικαιοσύνης, προκειμένου να τερματιστούν άμεσα οι περικοπές στους μισθούς τους, μπήκε ομάδα αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Μετά τις προσφυγές υπαλλήλων της ΑΗΚ, 173 αξιωματικοί, όπως εγκύρως πληροφορείται η «Κ» προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των μισθολογικών περικοπών, αλλά και επιστροφή των αποκοπών για τους μήνες Απρίλιο Μάϊο και Ιούνιο, που όπως αναφέρεται στην προσφυγή ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί του μισθούς τους.

Στην προσφυγή που ετοίμασε η δικηγόρος Έλενα Κελεπέσιη του δικηγορικού γραφείου Κρις Τριανταφυλλίδη και κατατέθηκε την Παρασκευή, υποστηρίζεται πως οι αποκοπές των 179 αξιωματικών της Ε.Φ είναι ενέργεια άκυρη, παράνομη, αντισυνταγματική, καθ’ υπέρβαση εξουσίας στερείται οποιουδήποτε νόμιμου αποτελέσματος και συνέπειας.

Ακολουθεί η ΟΕΛΜΕΚ

Μετά τους 179, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσφύγουν επίσης στο Διοικητικό Δικαστήριο, περίπου 3500 μέλη της ΟΕΛΜΕΚ. Συγκεκριμένα η κατάθεση των προσφυγών αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Και εδώ οι καθηγητές θα διεκδικούν την επιστροφή των μισθολογικών περικοπών των τριών τελευταίων μηνών. Προσφυγές για τις περικοπές στο δημόσιο από το 2012 έχουν κάνει και υπάλληλοι της Cyta και βασίζονται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμου που τις επέβαλαν το 2012.

ΥΠΟΙΚ: Υπερβολή οι απαιτήσεις

Στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών οι κινήσεις που εκδηλώνονται προκαλούν ανησυχία. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην έντυπη «Κ» της Κυριακής θεωρεί πως οι απαιτήσεις εκτός των άλλων «προσβάλουν και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Την στιγμή μάλιστα, όπως τονίζει, οι περικοπές ήδη αίρονται σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2022 θα αρθούν πλήρως. Ξεκαθαρίζει πως οι προσφυγές θα αντιμετωπιστούν με την έφεση που έχει ασκήσει η Δημοκρατία επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου. Παράλληλα έχουν γίνει και κινήσεις προετοιμασίας για ενδεχόμενη πολιτική αντίδραση, με εκ νέου νομοθέτηση των ιδίων ουσιαστικά μέτρων, αφού προηγουμένως υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. «Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα οδηγήσουν την Κύπρο σε οικονομικές περιπέτειες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X