ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Συμμαχία στη νέα εποχή

Σκιαγράφηση των μελών της νέας γραμματείας και Πολιτικής Συγκλήτου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τη χρήση της μεθόδου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εξέλεξαν τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών τη νέα γραμματεία και Πολιτική Σύγκλητο του Κινήματος. Στις εσωκομματικές εκλογές ψήφισε το 79% των μελών (3454) ενώ το 58% των ψηφοφόρων επέλεξαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι η ηλεκτρονική ψήφος είναι πλέον απαραίτητη αφενός γιατί αφουγκράζεται το σύγχρονο τρόπο ζωής και αφετέρου επειδή καταπολεμά αποτελεσματικά την αποχή, επέλεξε να ψηφίσει μεν από τη γενέτειρά του, την Παναγιά της Πάφου, με τη μέθοδο όμως της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η σκιαγράφηση της νέας Συμμαχίας
Αντιμνημονιακή χροιά αλλά και σκληρή γραμμή στο κυπριακό είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νέα ηγεσία της Συμμαχίας. Τα άτομα τα οποία εκλέγησαν στην ανώτατη πυραμίδα του Κινήματος, προέρχονται ως επί το πλείστον από άλλους πολιτικούς χώρους. Οι Στέλιος Αμερικάνος, και Στέλιος Στυλιανού από το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ ο Σίμος Αγγελίδης από το ΔΗΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για μέλη της Πολιτικής Συγκλήτου όπως Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ο οποίος προέρχεται από τους Νέους Ορίζοντες, ο Ανδρέας Αποστόλου από το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ και ο Ανδρέας Αγγελίδης στέλεχος πρώτης γραμμής του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών «το νέο αίμα της Πολιτικής Συγκλήτου είναι πολίτες που τάσσονται ενάντια στη Μνημονιακή πολιτική και είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε μια συλλογική προσπάθεια η οποία θα στοχεύει στην ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και στην απεμπλοκή, το ταχύτερο δυνατό, από το Μνημόνιο».

Αναφέρεται επίσης  πως είναι άτομα τα οποία «ανησυχούν για την πορεία που έχει πάρει το εθνικό μας θέμα και έχουν ως ύψιστη προτεραιότητα την απελευθέρωση της πατρίδας μας,  την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η γραμματεία
Για τη Γραμματεία της Συμμαχίας Πολιτών εκλέχθηκαν οι εξής: Πρόεδρος: Λιλλήκας Γιώργος (άνευ ανθυποψηφίου) Αναπληρωτής Πρόεδρος: Αμερικάνος Στέλιος (άνευ ανθυποψηφίου) Αντιπρόεδρος Ά: Παφίτης Δώρος (με 2028 ψήφους) Αντιπρόεδρος Β΄: Αγγελίδης Σίμος , (με 2004 ψήφους) Αντιπρόεδρος Γ΄: Στυλιανού Στέλιος, (με 1938 ψήφους) Γενικός Γραμματέας: Μάντολες Ειρήνη (με 1398 ψήφους) Διευθυντής Οικονομικών Θεμάτων: Σαββίδης Παναγιώτης (άνευ ανθυποψηφίου).

Η νέα Πολιτική Σύγκλητος
Τη νέα 15μελή Πολιτική Σύγκλητο απαρτίζουν οι εξής:
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αποστόλου Ανδρέας, Αγγελίδης Ανδρέας, Χαραλαμπίδης Πολυνείκης, Σοφοκλέους Χάρης, Κοζάκος Πέτρος, Νικολαίδου Λαδά Νικολέτα, Χριστοδουλίδης Δώρος, Φιλαρέτου Κωνσταντίνος, Παναγίδης Στράτος, Τυρίμος Κυριάκος, Παστός Ντίνος, Μιχαήλ Μάριος, Νεοφύτου Νικολάου Πηνελόπη, Θεμιστοκλέους Γιώργος, Τσαγγαρίδης Γιάννης.        

Τα επαρχιακά Συμβούλια
Άνευ ανθυποψηφίων εκλέχθηκαν οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Συμβουλίων:
Αμμόχωστος: Ασσιώτης Πέτρος
Κερύνεια: Απόστολος Νικολάου
Λευκωσία: Ιεζεκιήλ Κυριάκος
Λάρνακα: Μάλας Μιχαλάκης
Λεμεσός:  Σοφοκλέους Γιώργος
Πάφος: Ανδρέας Νικολαΐδης

Σημειώνεται πως τα 24μελή Επαρχιακά Συμβούλια έχουν συσταθεί άνευ εκλογών και αφού καταρτιστούν σε Σώμα θα ανακοινωθούν τα ονόματα με τα αξιώματα που θα κατέχουν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X