ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προβληματισμός για το καθεστώς ασυλίας των βουλευτών

Τέθηκε από δικαστή του Ανωτάτου στην απόφαση για τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους λίγο πολύ ήταν προβλέψιμη, αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν το πρόσθετο σκεπτικό του δικαστή Στέλιου Ναθαναήλ για το ευρύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με τις διαδικασίες άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου με τα όσα ανέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας ουσιαστικά άνοιξε ένα θέμα που αφορά στο καθεστώς ασυλίας στην Κύπρο σε σχέση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Προβαίνοντας σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη, όπου η άρση της ασυλίας εναποτίθεται στα Κοινοβούλια, ο κ. Ναθαναήλ έθεσε τον προβληματισμό εάν η πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα των πράξεων βουλευτών.

Ο δικαστής συμφώνησε ότι «για πράξεις που είναι αξιόποινες, αλλά δεν επισύρουν ποινή πενταετούς και άνω φυλάκισης, οι οποίες εκτελούνται εντός κοινοβουλίου, είναι πιθανό να χρειάζεται η άδεια, εφόσον το άτομο εξακολουθεί να είναι βουλευτής», κάτι, όμως, που μπορεί να απαιτείται για πράξεις εκτός Βουλής.

«Κατά μείζονα λόγο, οι πράξεις του βουλευτή έξω από το Κοινοβούλιο, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ελευθερία λόγου ή τον τρόπο άσκησης ψήφου, ενδεχομένως να μη χρειάζονται άδεια, διαφορετικά παραβιάζεται η προεξάρχουσα αρχή που ενσωματώνεται στο Άρθρο 83.1, και ο σκοπός του».

Θετικός ο γενικός εισαγγελέας
Υπέρ της άποψης ότι για ορισμένες πράξεις βουλευτών δεν θα πρέπει να απαιτείται άδεια για άρση της ασυλίας τάχθηκε και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. «Πιστεύω ότι τίθεται θέμα επανεξέτασης του όλου θέματος, δηλαδή της ευρύτητας με την οποία δίδεται ασυλία στους βουλευτές από το Σύνταγμα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη κάποιων τουλάχιστον περιοριστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση».

Ομόφωνα το Ανώτατο ήρε την ασυλία Θεμιστοκλέους
Στην ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας για άρση της ασυλίας του βουλευτή Λεμεσού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ανδρέα Θεμιστοκλέους προχώρησε η Ολομέλεια του Ανωτάτου του Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση είπε ότι «το αίτημα του γενικού εισαγγελέα βασίζεται σε γνήσιους και σοβαρούς λόγους και εφόσον είναι παραδεκτό ότι δεν υπάρχει λόγος υποψίας για οποιοδήποτε πολιτικό – κομματικό ή άλλο κριτήριο άσχετο με την απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργείται ισχυρό τεκμήριο υπέρ της άρσης του ακαταδίωκτου του βουλευτή κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Στην απόφαση γίνεται αναλυτική περιγραφή για τις καταγγελίες που θα αντιμετωπίσει ο βουλευτής Λεμεσού με βάση τα όσα αναφέρει στην αίτησή του ο γενικός εισαγγελέας:

Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.
-4 Απριλίου 2015 (με 172 χιλιόμετρα ανά ώρα αντί 100)
-2 Φεβρουαρίου 2015 (με 170 αντί 100)
-14 Οκτωβρίου 2014 (με 141 αντί 100)
-29 Ιουλίου 2014 (με 91 αντί 50)
-10 Ιουλίου 2014 για παράβαση σήματος τροχαίας, δηλαδή της λευκής συνεχούς γραμμής.

Στην αίτησή του, ο γενικός εισαγγελέας αναφέρεται και σε άλλα τροχαία αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους για τα έτη 1993 – 2011 και 21 εξώδικες καταγγελίες για τροχαία αδικήματα για τα έτη 2003 – 2015.

Με βάση την απόφαση της Ολομέλειας, «η άδεια του δικαστηρίου μπορεί να δοθεί κατά συνταγματικό τρόπο ώστε να καλύπτει όλα τα επάλληλα στάδια από τη λήψη ανακριτικής κατάθεσης μέχρι και την εκτέλεση τυχόν ποινής που θα επιβληθεί, χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεσα να λαμβάνεται κάθε φορά η άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση