ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρασκήνιο μεταξύ ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ θα κρίνει τη νέα Cyta

Αρνητικό το πρόσημο, «υπόγεια» μάχη για να περάσουν τα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εκκίνηση του νομοτεχνικού ελέγχου του πακέτου νομοσχεδίων για την ίδρυση της Cyta ltd στην Επιτροπή Οικονομικών σηματοδοτεί την έναρξη μιας καυτής περιόδου μέχρι τα νομοσχέδια να πάνε στην Ολομέλεια, με κύριο χαρακτηριστικό το παρασκήνιο και τις «υπόγειες» διαβουλεύσεις προκειμένου να μεταβληθεί το αρνητικό ισοζύγιο που υπάρχει σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων, τον κύριο όγκο πίεσης αναμένεται να δεχθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο επί του παρόντος επίσημα και ανεπίσημα έχει ταχθεί κατά των νομοσχεδίων.

Το κόμμα, το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα που αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας, θα βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Από τη μία πλευρά και με όπλο τις επικείμενες εκλογές, ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τον συντεχνιακό χώρο του ημικρατικού οργανισμού, πιέσεις που μέχρι σήμερα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Μία πρώτη ένδειξη της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η έναρξη της συζήτησης των νομοσχεδίων στην Επιτροπή Οικονομικών, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και αυτός ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, μέχρι πρόσφατα θεωρούσε απίθανο να συμβεί λόγω βεβαρημένου προγράμματος της Επιτροπής.

Παρά ταύτα, όπως λέγεται στο παρασκήνιο της Βουλής, τα νομοσχέδια μπήκαν στην ημερήσια ατζέντα της Επιτροπής από τον πρόεδρό της Νικόλα Παπαδόπουλο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κάποιες από τις συντεχνίες της Cyta πίεζαν προς την πλευρά προέδρου του ΔΗΚΟ τα νομοσχέδια να μην αφεθούν να πάνε στη νέα Βουλή, υπό τον φόβο αλλαγής των κομματικών συσχετισμών στην Ολομέλεια που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», τουλάχιστον δύο συντεχνίες της Cyta κινήθηκαν παρασκηνιακά το προηγούμενο διάστημα προς την πλευρά του ΔΗΚΟ, αφενός για να μην αφεθούν τα νομοσχέδια για τη νέα Bουλή και αφετέρου για να καταψηφιστούν από την παρούσα.

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η τελευταία συνάντηση υψηλόβαθμου συντεχνιακού με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και σε αυτήν, όπως υποστηρίζεται, ο Νικόλας Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η στάση του ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια θα είναι αρνητική. Την ίδια θέση είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε συνάντηση που είχε με μεγάλο αριθμό εργαζομένων του ημικρατικού οργανισμού, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ.

Από την άλλη πλευρά, λέει το παρασκήνιο, βρίσκεται το κυβερνών κόμμα με τον πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, όπως λένε στην Πινδάρου, θα πάρει πάνω του το κομμάτι της νέας Cyta και την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Bουλή.

Καυτό 14ήμερο

Κομβικό σημείο για την κυβέρνηση στο θέμα της νέας Cyta αποτελεί η συνεδρία του επόμενου Eurogroup, στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα πάει με άδεια τα χέρια στη συνάντηση με τους ομολόγους του της Eυρωζώνης σε ό,τι αφορά και στο τελευταίο προαπαιτούμενο που είναι η ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που μεταβάλλουν άρδην τον τηλεπικοινωνιακό ημικρατικό οργανισμό.

Ωστόσο, από την Πινδάρου αφήνεται να διαρρεύσει ότι η τύχη των νομοσχεδίων δεν έχει κριθεί ακόμα. Με δεδομένο ότι η θέση του ΑΚΕΛ δεν επιδέχεται διαφοροποίησης, όσοι άσσοι και αν βγουν από το μανίκι την τελευταία ώρα, η προσοχή στρέφεται πρώτα προς το ΔΗΚΟ, το οποίο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, χωρίς να χρειαστεί η συνδρομή άλλων κομμάτων και δευτερευόντως στην ΕΔΕΚ, η οποία δεν εμφανίζεται δογματική στην είσοδο ιδιώτη επενδυτή, αρκεί το κράτος να συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο και στη νέα κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, με όποιο τρόπο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί, δύο φορές ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσοστό μετοχών που θα δοθούν στον ιδιώτη επενδυτή και ότι το μερίδιο που θα διατηρήσει το κράτος θα είναι σημαντικό. Στο υποθετικό σενάριο ικανοποίησης των ανησυχιών που εκφράζονται από την ΕΔΕΚ, η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πλειοψηφία θα πρέπει να εξεύρει άλλες δύο ψήφους.

Η στάση του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη δεν θεωρείται εχθρική στα κυβερνητικά νομοσχέδια, αρκεί να υπάρξει μία διευθέτηση για τα υπόγεια θαλάσσια καλώδια, τα οποία ο κ. Συλλούρης υποστηρίζει σθεναρά ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν κρατικό περιουσιακό στοιχείο. Η δεύτερη και πιο κρίσιμη ψήφος για να συμπληρωθεί ο αριθμός 29 μπορεί να «αλιευθεί» μόνο από την πλευρά της Συμμαχίας Πολιτών.

Ρελάνς από Αβέρωφ

Η κάλπη του ερχόμενου Μαΐου ασκεί αφόρητες πιέσεις ακόμα και σε αυτό το κυβερνών κόμμα, το οποίο στο θέμα των νομοσχεδίων απολαμβάνει τη μοναξιά της Βουλής. Πηγές στα κεντρικά του Συναγερμού υποστήριζαν στην «Κ» ότι το κόμμα θα καταβάλλει προσπάθειες αναστροφής του αρνητικού προσήμου που υπάρχει. Ωστόσο, αν οι προσπάθειες δεν αποδώσουν καρπούς και διαφανεί ότι τα νομοσχέδια δεν περνούν τότε, όπως μας τονίστηκε, τα επίμαχα νομοθετήματα δεν θα πάνε στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το τελευταίο που θα απασχολήσει τον Συναγερμό.

Προς το παρόν, το θέμα της νέας Cyta το έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί προς την πλευρά του ΔΗΚΟ και προσωπικά του Νικόλα Παπαδόπουλου. Θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι των άτυπων διαβουλεύσεων θα πέσουν και αλλαγές που μπορούν να γίνουν στα νομοσχέδια, αλλαγές που θα ικανοποιούν σε ένα βαθμό τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ και θα δικαιολογούν θετική ψήφο. Επί του παρόντος, ο Συναγερμός αφήνει να βγει προς τα έξω ότι η ψήφος του κόμματος, για διαφορετικούς λόγους από τα υπόλοιπα κόμματα, δεν είναι δεδομένη.

Το κόμμα της Δεξιάς, όπως λέγεται, κυρίως για λόγους τακτικής θα σταθμίσει τη στάση του όταν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει το ποσοστό που θα δοθεί στον ιδιώτη, αλλά και το ρόλο που θα έχει στη νέα τάξη πραγμάτων. Ο Συναγερμός υποστηρίζει σθεναρά ότι τουλάχιστον η διαχείριση της νέας εταιρείας θα πρέπει να περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση