ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προεδρικό mea culpa για το κούρεμα των καταθέσεων

Πλούσιος απολογισμός επί χάρτου χαμένος και πάλι μέσα στα νούμερα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αναμφίβολα το mea culpa του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα κουρευτούν καταθέσεις έκλεψε την παράσταση του δεύτερου μέρους απολογισμού της τρίχρονης διακυβέρνησης.

Από τα σημαντικά που ακούστηκαν στον τρίωρο απολογισμό ο οδικός χάρτης εφαρμογής του ΓεΣΥ μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, η πλήρης στήριξη που έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η πρόθεση της κυβέρνησης  να προχωρήσει με τη μετοχοποίηση και όχι αποκρατικοποίηση της Cyta μετά από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και η παραδοχή του ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία, που πλην όμως τη δικαιολόγησε λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων.

Για το θέμα διορισμού βοηθού γενικού εισαγγελέα είπε δεν έχει αποφασίσει. Όταν του μετεφέρθη η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο νέος βοηθός γενικός να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του να διορίζει.

Ανθρωποκεντρικός απολογισμός
Στο εισαγωγικό κομμάτι του απολογισμού επικεντρώθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Έμφαση δόθηκε στην απάμβλυνση των ευάλωτων ομάδων, την αναχαίτιση της ανεργίας, καθώς και την κρατική στήριξη μέσω του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέταξε την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τη μείωση των ατόμων που κάλυπταν βασικές τους ανάγκες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων.

Στο κομμάτι της ανεργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τα περί 30.000 μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νούμερο ως «μύθο».

Πέρα από τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αποδίδοντας την αποκάλυψη των τελευταίων σκανδάλων στην πεποίθηση των πολιτών ότι όσοι έκλεψαν θα τιμωρηθούν.

Για το σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στοιχεία για το 2014 και 2015, σύμφωνα με τα οποία από τις 37 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν, εξιχνιάστηκαν οι 34. Στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορίες για την εξαγγελία του τρίτου γύρου αδειοδότησης, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ γνώριζε για την πρόθεσή του.

Μάλιστα, έβαλε πάνω στο τραπέζι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό εάν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου είναι ικανοποιητικά. Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ο απολογισμός του Προέδρου συμπυκνώνεται στη φράση «Έξω τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση