ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Κύπρος στο επίκεντρο της τουρκοϊσραηλινής προσέγγισης

Έναρξη διαπραγματεύσεων για μεταφορά Φ.Α μέσω της Τουρκίας

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ η τελική αποκατάσταση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Χθες, το Reuters μετέδωσε την είδηση ότι η τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση είναι πλέον γεγονός. Σήμερα, στη 13.00, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιν Αλί Γιλντιρίμ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της τελικής αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών. 

Η τουρκοϊσραηλινή επαναπροσέγγιση αφορά στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, η Κύπρος και η ΑΟΖ της βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας, ενδιαφέρουσας εξέλιξης. Οι πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι οι δύο κυβερνήσεις αποφασίζουν να ανοίξουν τον δρόμο για τη συνεργασία στο πεδίο του φυσικού αερίου.

Αυτή τη στιγμή, στην Άγκυρα, στους δημοσιογραφικούς και διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορεί ένας κατάλογος με οκτώ άρθρα που αφορούν στη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ.

Στο 8ο άρθρο της συμφωνίας τονίζεται ότι τις επόμενες ημέρες οι δυο κυβερνήσεις ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου διαμέσου της Τουρκίας στην Ευρώπη. Το εν λόγω άρθρο διευκρινίζει ότι το ισραηλινό αέριο θα μεταφερθεί στη Δύση διαμέσου της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της συμφωνίας δεν γίνεται άμεση αναφορά στην Κύπρο, στην Άγκυρα, οι έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου, με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να φτάνει τα επόμενα χρόνια στην Τουρκία διαμέσου του νησιού, το οποίο σε λίγους μήνες θα κληθεί να εστιάσει στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού.

Τα υπόλοιπα άρθρα της τουρκοϊσραηλινής συμφωνίας

Ποια είναι τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα σημεία στην νέα τουρκοισραηλινή επαναπροσέγγιση; Πρώτα από όλα, η νέα συμφωνία προβλέπει την άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αποσύρει το αίτημα για την άμεση άρση της απομόνωσης της Γάζας. Με αντάλλαγμα την απόσυρση αυτού του αιτήματος, η Τουρκία εξασφαλίζει την δυνατότητα της οικοδόμησης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νοσοκομείου στην Γάζα. Επίσης, αναλαμβάνει καθήκοντα διαπραγματευτή ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς.

Το Ισράηλ καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στο Μαβί Μάρμαρα. Στην Τουρκία τερματίζονται όλες οι δίκες που αφορούν τους στρατιωτικούς του Ισραήλ που εμπλέκονται σε αυτή την επίθεση. Επίσης, περιορίζεται η δράση της Χαμάς στην Τουρκίας

Τέλος, ξεκινά εκ νέου της συνεργασίας των στρατών και των υπηρεσιών πληροφοριών των δυο χωρών.

Το πρώτο κάλεσμα στο Ισραήλ


Στον απόηχο της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ καλεί τον διπλωματικό εκπρόσωπο του Ισραήλ στην Τουρκία στον δείπνο ιφτάρ που παραχωρεί σήμερα για τους διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος της χώρας ρίχνει τους τόνους με το Ισραήλ.

Γκρίνια στην κυβερνητική παράταξη


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η Πρωθυπουργία δέχονται κριτική από δυο κατευθύνσεις. Η δεξιά και συντηρητική πτέρυγα του κόμματος ασκούν κριτική στην κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι προχωρά σε αδικαιολόγητες παραχωρήσεις απέναντι στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος τονίζει ότι με την νέα συμφωνία το ΑΚΡ ουσιαστικά αποδέχεται τις ευθύνες του στην μεγάλη κρίση με το Ισραήλ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση