ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα

Το Μοντ Πελερεν δεν είναι το τέλος του δρόμου δηλώνει ο Πρόεδρος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν είναι το τέλος του δρόμου, το Μοντ Πελερεν τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης. Προσέθεσε πως σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες και να δούμε πως θα εξελιχθεί αύριο η διαδικασία. Η προσπάθεια συνεχίζεται είπε ο Πρόεδρος και τόνισε πως προσπάθεια είναι τώρα να συμφωνηθούν τα κριτήρια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη

«Αύριο θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί. Πρέπει να πω ότι στη πρώτη μιαμιση μέρα αναλώθηκε η συζήτηση σε θέματα που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, και θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε εκκρεμούντα θέματα. Το πιο σημαντικό ήταν η συζήτηση του περιουσιακού που παρατηρήθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος. Ξεκινήσαμε σήμερα το εδαφικό. Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα ακολουθήσει την αυριανή μέρα. Τα πάντα όσον αφορά την κατάληξη εδώ όσον αφορά το εδαφικό με την έννοια της συμφωνίας στα κριτήρια ή όχι. Να μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι δεν είναι βεβαίως η καταληκτική συνάντηση. Εδώ και 42 χρόνια διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό. Η προσπάθεια τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Πρώτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στα κριτήρια, δεύτερο είναι με βάση τα κριτήρια να καταβληθούν χάρτες οι οποίοι θα αποτυπώνουν τη συμφωνία στα κριτήρια. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι υπάρχει πρόοδος και συνεπώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρώσουμε αυτό που επιδιώκουμε, δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας, θα συνεχίσουμε στην πατρίδα μας.»

Ακιντζί: Πολλά θα κριθούν αύριο

Με τη σειρά του ο τ/κ ηγέτης τόνισε πως αύριο θα κριθούν πολλά, μένει να φανούν τα θέλω της μιας και της άλλης πλευράς.

Είντε: Αύριο θα δούμε αν ανοίξουν χάρτες

Τοποθέτηση έκεναε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος τόνισε την πρόοδο και αφοσίωση των δύο ηγετών στην επίλυση του κυπριακού.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα με πολύ δουλειά και από τους δύο ηγέτες, τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους στα πιο δύσκολα κομμάτια του κυπριακού προβλήματος. Εντυπωσιάζομαι συνέχεια από την αφοσίωση των δύο ηγετών και το θάρρος να λύσουν τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Έχω ακούσει τι είπαν και συμφωνώ απόλυτα. Έχει γίνει αρκετή πρόοδος. Είμαστε σε μια φάση της διαδικασίας όπου δεν υπάρχουν ταμπου, όλα είναι στο τραπέζι. Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα του εδαφικού λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο που όλα αυτά συμβαίνουν. Επαναλαμβάνω αυτά που είπαν οι κύριοι Ακιντζί και Αναστασιάδης, πως αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα και ίσως η πιο σημαντική της όλης διαδικασίας. Είμαι πάντα ρεαλιστικά αισιόδοξος και πιστεύω ότι είναι πιθανό αλλά γνωρίζω τις προκλήσεις που πρέπει να περάσουμε. Δεν είχαμε ποτέ ξανά ηγέτες να διαπραγματεύονται άμεσα τέτοια ζητήματα» ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ανοίξουν χάρτες κατά την αυριανή συνάντηση, ο κ. Είντε απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Στο εστιατόρια Caveau de Vignerons οι Αναστασιαδης-Ακιντζι

Για πρώτη φορά μετά απο πέντε ημέρες στο ξενοδοχείο του Μοντ Πελερεν οι δυο ηγετες με τις συζύγους τους βγήκαν για φαγητό εκτός χωρίς την παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τις δέκα το βράδυ βρέθηκαν στην περιοχή Montreux και στο εστιατόριο Caveau de Vignerons, ενα απο τα καλά εστιατόρια της περιοχής.

Εξιδανικεύεται στο καλό κρασί και στο κυνήγι ενώ είναι απο τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων.

Το εσωτερικό του θυμίζει σπίτι της Γαλλίας αρχές 19ου αιώνα και ανήκει σε συγκεκριμένη οικογένεια για δεύτερη γενιά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση