ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πενθήμερο για γερά νεύρα και στενά περιθώρια

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα μέχρι την Κυριακή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλήρεις κινήσεων γεγονότων αλλά και διαβουλεύσεων κρίνονται οι επόμενες μέρες σε ο,τι αφορά το κυπριακό. Με τον χρόνο να κινείται αντίστροφα για τη δεύτερη πράξη των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει πολλά να κάνει το προσεχές πενθήμερο. Θα προχωρήσει σε κατ ιδίαν ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τα όσα συζητήθηκαν στο ελβετικό θέρετρο, ενώ την Τετάρτη σε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα θα ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Όπως αναφέρουν πηγές στην «Κ» θα έχει, επίσης, συνεννοήσεις και με άλλες πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα και το Πεκίνο, χωρίς να αποκλείεται ταξίδι του Προέδρου σε μία εκ των πέντε πρωτευουσών.

Επικοινωνία με Μπάιντεν 

Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε κατάληξη σε ένα μεγάλο κεφάλαιο του κυπριακού το εδαφικό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ 2016. Θέλω να πιστεύω ότι ο διάλογος και η εν εξελίξει διαδικασία θα στεφθούν με επιτυχία αν και εφόσον πέραν της ρητορικής η Τουρκία συμβάλει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε περισσότερες αναφορές για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική ηθική αφού δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι πολιτικοί αρχηγοί και ξεκαθάρισε πως η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως είπε, για άλλη μια φορά επέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διατηρεί για την Κύπρο, για την λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Του έχω εξηγήσει ποια είναι η κατάσταση και ζήτησα να συνεχίσουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον και για τα σημαντικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν προκείμενου να πετύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Αισιόδοξος ο Αρχιεπίσκοπος

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά το ταξίδι, ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, καθώς σύμφωνα με πηγές, στο προεδρικό θεωρείται βαρύνουσας σημασίας η στάση που θα κρατήσει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά και από την ενημέρωση επεσήμανε πως είναι πιο αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Σημαντική για το προεδρικό θεωρείται και η συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος το βράδυ της Δευτέρας με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επίσκεψη στην Αθήνα

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τα αποτελέσματα των εντατικών συνομιλιών. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», η Αθήνα φαίνεται να στηρίζει πλήρως τις κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και να ξεκαθαρίζει πως όλα εξαρτώνται από το τι θέλει η Λευκωσία. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» δεν αποκλείεται να τεθεί και ημερομηνία για την πενταμερή. Συνάντηση θα έχει όπως όλα δείχνουν τόσο με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και το πιο πιθανόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Το ζήτημα που φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό, σε μία κρίσιμη καμπή του κυπριακού, είναι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε κατ ιδίαν ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και όχι στη σύγκληση εθνικού συμβουλίου. Μία απόφαση που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του ΑΚΕΛ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μέσω tweet κάλεσε τον Πρόεδρο να αναθεωρήσει την απόφασή του υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή επιβάλλεται η συλλογικότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το ΔΗΚΟ επισημαίνεται πως η απόφαση πλήττει καίρια τον θεσμό, ενώ δημιουργούνται υποψίες ότι θα μπορεί να λέει στον κάθε πολιτικό αρχηγό άλλα πράγματα. Αναθεώρηση της απόφασης του Προέδρου ζήτησε και η ΕΔΕΚ.

Και η Συμμαχία Πολιτών από πλευράς της εξέφρασε τη θέση πως το Εθνικό Συμβούλιο, είναι ο θεσμός που στόχο και σκοπό έχει να αποτελέσει το χώρο συλλογικού προβληματισμού για τη διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος, ενώ το Κίνημα Οικολόγων την υποψία πως «προτιμά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, ώστε να αποφύγει να παρθεί συλλογική απόφαση. Δε θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να υπάρχουν πρακτικά και να οδηγηθούμε σε μία πρωτοφανή και ύποπτη διαδικασία άνευ προηγουμένου και άνευ λογικής».

Η Κίνηση Αλληλεγγύη από την πλευρά της εξέφρασε έντονες διαφωνίες ωστόσο ξεκαθάρισε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου για κατ ιδίαν συζήτηση ενώ το ΕΛΑΜ φάνηκε θετικό στην κατ ιδίαν συνάντηση για ενημέρωση αλλά διαφώνησε με την μετάβαση στην Ελβετία.

Το ΑΚΕΛ ενημερώνεται και ενημερώνει

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του κράτησε χαμηλούς τόνους. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για μικρή πρόοδο. Ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για διάψευση των όσων ανησυχούσαν επισημαίνοντας ότι μια διαδικασία παρε δώσε μπορεί να γίνει μόνον όταν τα δύο μέρη φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την κινδυνολογία υποδεικνύοντας πως για να γίνει εφικτή μια λύση του κυπριακού, χρειάζεται εκατέρωθεν καλή βούληση. Ήδη το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας συζητώντας τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συνέλθει για το θέμα η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει το Προεδρικό είναι η διαχείριση του ότι ήδη τα κόμματα εκφράζουν την ετοιμότητά τους να μεταβούν μαζί του αυτή τη φορά στο Μον Πελερέν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση