ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κυπριακό στη συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ- ξένων πρέσβεων

Ο Άντρος Κυπριανού ζήτησε να ασκήσουν επιρροή προς την Τουρκία για το θέμα της ασφάλειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των χωρών τους με την άσκηση επιρροής προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επίλυση του θέματος της ασφάλειας στο Κυπριακό, ζήτησε σήμερα από Πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, Πρέσβεις και εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ και Πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων χωρών.

«Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι το κλειδί του κεφαλαίου της ασφάλειας και όχι μόνο, το κρατά η Τουρκία και κανένας άλλος», είπε κατά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αφού ανέφερε ότι η επιθυμία, προσδοκία και ο λόγος για τον οποίο αγωνίζεται το ΑΚΕΛ είναι αυτή η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι θα επιτευχθεί λύση που θα βασίζεται σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο και η οποία θα δημιουργεί τις προοπτικές να υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη στο νησί, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως σταθερή θέση του ΑΚΕΛ και γενικότερα της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πάντα ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν ή, τουλάχιστον, να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας όλα τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού (Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσιών, Οικονομία, Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Περιουσιακό και Εδαφικό) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μια αντιπροσωπευτική διεθνής διάσκεψη για λύση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Επ` αυτού ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι σε τρία από τα πέντε κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής (Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσιών, Οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση) είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ, ενώ αντιθέτως δεν επιτεύχθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο κεφάλαιο του περιουσιακού ενώ το εδαφικό ελάχιστα συζητήθηκε.

Σημείωσε επίσης ότι στα δύο σχεδόν χρόνια συνομιλιών των δύο ηγετών έγιναν βήματα προς τα εμπρός, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν όμως να υφίστανται διαφωνίες σε βασικά θέματα, γεγονός που απέδωσε σε εκατέρωθεν παλινδρομήσεις αναφορικά με τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ.

Για να προσθέσει ότι κάποια στιγμή και ενώ δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις αποφασίστηκε η συζήτηση να συνεχιστεί στο εξωτερικό με απώτερο στόχο τη σύγκληση Διάσκεψης για τα θέματα της Ασφάλειας, έστω και αν παρέμεναν σημαντικές εκκρεμότητες σε ουσιώδη θέματα.

Αναφέρθηκε ακολούθως στα όσα έγιναν στη Γενεύη λέγοντας ότι για το ΑΚΕΛ η διαδικασία που συμφωνήθηκε δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς το κόμμα εκτιμούσε ότι δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η καλύτερη διαδικασία θα ήταν πρώτα να πετύχουμε ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις εσωτερικές πτυχές, περιλαμβανομένου του εδαφικού, και στη συνέχεια να συγκληθεί αντιπροσωπευτική διεθνής διάσκεψη για την Ασφάλεια με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δύο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων, των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ασφάλειας είπε ότι «θα μπορούσε να γίνει προεργασία και η Διεθνής Διάσκεψη να διεξαχθεί στο εντελώς τελικό στάδιο». Συμπλήρωσε ωστόσο πως από τη στιγμή που οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία και επιμετρώντας τα τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν αν την απέρριπτε, το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα αποφάσισε να τη στηρίξει.

Συνέχισε λέγοντας πως τόσο κατά τις συνομιλίες στην Κύπρο όσο και κατά τη διαπραγμάτευση των εκκρεμούντων θεμάτων της εσωτερικής πτυχής στη Γενεύη, επιτεύχθηκε μικρή, περαιτέρω, πρόοδος. «Έτσι, φθάσαμε στο στάδιο της υποβολής Χάρτη και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι Χάρτες που υποβλήθηκαν ανταποκρίνονται στο συμφωνημένο κριτήριο του εδαφικού ποσοστού υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας αλλά εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση στα υπόλοιπα κριτήρια. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον θα έχουμε συζήτηση του εδαφικού επί συγκεκριμένων χαρτών και όχι γενικά και αόριστα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακολούθως ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως αναμενόταν, δεν οδήγησε σε επίλυση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ούτε καν στην έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το θέμα.

Αφού αναφέρθηκε στη συνέχεια σε παραμέτρους που επηρεάζουν την όλη διαδικασία όπως οι εξελίξεις με το Δημοψήφισμα στην Τουρκία και η επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη και πως «αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, φοβούμαστε ότι οι συνομιλίες πιθανό να καταλήξουν σε αδιέξοδο».

Δεν μπορεί επίσης να υποτιμάται το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά την όλη προσπάθεια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέδωσε την αποτυχία του Μοντ Πελεράν στην τακτική κυρίως των δύο πλευρών να αφήνουν, όπως είπε, θέματα της εσωτερικής πτυχής για το τέλος για να έχουν, όπως πιστεύουν, διαπραγματευτικά περιθώρια. Τακτική την οποία και χαρακτήρισε αδιέξοδη, προσθέτοντας ότι αν οι δύο πλευρές συνεχίσουν αυτή την τακτική, το μοιραίο αποτέλεσμα θα είναι όλες οι προσπάθειες να πέφτουν στο κενό.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως ως εκ τούτου σε αυτό το οριακό σημείο δεν έχει νόημα να συζητούνται όλα τα εκκρεμούντα θέματα, που ομολογουμένως είναι αρκετά, αλλά «πρέπει στοχευμένα και μέχρι την επόμενη φάση της Διάσκεψης για την Κύπρο» οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε ορισμένα βασικά θέματα, από την επίλυση των οποίων θα επηρεαστεί θετικά και η Διάσκεψη. «Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως σχετική σύγκλιση δεν θα ισχύει» σημείωσε.

Όπως εξήγησε τα μόνα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσιών είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή. «Θέση του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει ότι πρέπει να υιοθετηθεί η σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ στο ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας. Δηλαδή εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο. Αυτή η πρόταση υποχρεώνει τα κόμματα στις δύο κοινότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου. Μεταφέρεται η όποια αντιπαράθεση στο πολιτικό επίπεδο, όπως λειτουργούν όλα τα σύγχρονα κράτη και όχι στο εθνοτικό. Στο δε θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο πρώτο Μοντ Πελεράν, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται μια τουρκοκυπριακή ψήφος σε όλα τα όργανα αλλά μόνο σε μερικά. Αν επιτευχθεί σύγκλιση στα δύο αυτά ζητήματα, πιστεύουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για ακτίνα σύγκλισης και στο εδαφικό, κάτι που με τη σειρά του θα υποβοηθήσει στην επίλυση των δύο – τριών βασικών εκκρεμούντων θεμάτων του περιουσιακού» είπε.

Και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη νέα απαίτηση της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες, πως «αν όλοι σεβαστούν τη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ στο συγκεκριμένο θέμα, εύκολα θα ξεπεραστεί και αυτό».

«Αν αντιμετωπιστούν τα πιο πάνω βασικά ζητήματα με τον τρόπο που εισηγούμαστε, θα φθάσουμε στη διάσκεψη με καθαρά χέρια, με την έννοια ότι μόνο βασικό κεφάλαιο που θα συζητηθεί εκεί είναι το μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, που δεν αφορούν βασικά θέματα, εύκολα και γρήγορα θα μπορούν να επιλυθούν πριν φθάσουμε στα δημοψηφίσματα» είπε προς τους Πρέσβεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση