ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται υπό απειλή, δηλώσε η Αν.ΓΓ του ΣτΕ

Ανησυχία για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, έκφρασε η κ. Gabriella Battaini-Dragoni

ΚΥΠΕ

Αυτή την περίοδο, οι δημοκρατίες μας είναι υπό απειλή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Gabriella Battaini-Dragoni, σε συνέντευξή της με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Κύπρο για τη διήμερη Υπουργική Διάσκεψη με θέμα «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ.

Ερωτηθείσα γιατί η εκπαίδευση αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα του ΣτΕ, υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός ιδρύθηκε με στόχο την προστασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και προειδοποίησε ότι “οι δημοκρατίες μας βρίσκονται αυτό τον καιρό υπό απειλή”.

Αν δεν αντιληφθούμε ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο απειλής της δημοκρατίας μας ή ακόμη και εγκατάλειψής της σε ορισμένες χώρες, ή αν δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τάσεις, τόνισε, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για τις δικές μας ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν δημοκρατικές.

Σημειώνεται ότι η Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και έγινε με τη συμμετοχή Υπουργών και αντιπροσώπων από 39 χώρες.

Αναφερόμενη στη Διάσκεψη, είπε ότι το ΣτΕ είναι πολύ ευγνώμων στην κυπριακή προεδρία που εντόπισε το θέμα της διασφάλισης της Δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης ως ένα σημαντικό θέμα της προεδρίας της.

Το ερώτημα, είπε, είναι πώς να σταματήσουμε αυτή την τάση, πώς να σταματήσουμε τις απειλές και πώς να βρούμε μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις δίδοντας στους πολίτες, κυρίως στη νέα γενιά, μέσω της εκπαίδευσης, τα εφόδια που θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προκειμένου να έχουμε ένα δημοκρατικό και υγιές σύστημα.

Για αυτό το λόγο, ανέφερε, η εκπαίδευση αποτελεί βασική πτυχή του έργου μας στο ΣτΕ, που στόχο έχει την προστασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να λάβει μέτρα όταν έπρεπε, ή δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε σήμερα, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, κτλ, είπε ότι υπάρχει ανομοιογένεια ανάμεσα στις χώρες και σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες όπου οι απειλές κατά της δημοκρατίας ξεκίνησαν ξαφνικά και εκδηλώθηκαν υπό τη μορφή της τρομοκρατίας αλλά αυτό δεν συνέβη ευτυχώς σε όλες τις χώρες.

Σημείωσε ότι εκεί όπου υπήρξαν τρομοκρατικά κτυπήματα οι επιπτώσεις ήταν πολύ σοβαρές και αναφέρθηκε στα θύματα των ενεργειών αυτών τα οποία βρίσκονται εν ζωή αλλά και στις οικογένειες τόσο των νεκρών όσο και εκείνων που τραυματίστηκαν σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Κάποιες χώρες, πρόσθεσε, ήταν σε κάποιο βαθμό ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ούτε προέβλεψαν την εκδήλωσή του.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρξε μιας μορφής δυσλειτουργία σε αυτές τις χώρες` είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επικρίσεις κατά των μυστικών υπηρεσιών ότι δεν έπραξαν όπως έπρεπε το αποτρεπτικό τους έργο.

Ένα άλλο θέμα, συνέχισε, το οποίο ήρθε στις κοινωνίες μας αναπάντεχα, ήταν οι μαζικές ροές μεταναστών και προσφύγων κυρίως από τη Συρία.

“Αυτό συνέβη τόσο ξαφνικά”, είπε, σημειώνοντας ότι `η αντίδραση ήταν μια έλλειψη συντονισμού, μια προσπάθεια συντονισμού αλλά στο τέλος κάθε χώρα λάμβανε τα δικά της μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος”.

Είναι φανερό και εδώ ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά, επανέλαβε η Gabriella Battaini-Dragoni στο ΚΥΠΕ.

`Θέσατε σωστά την ερώτησή σας. Υπήρξε όντως σε μια σειρά από θέματα, μια ανικανότητα ορθής οργάνωσης, έγκαιρης πρόληψης των προβλημάτων και συντονισμού”.

Ερωτηθείσα πού πρέπει σήμερα να επικεντρωθούν οι προσπάθειες, αναφέρθηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι πρέπει οι πολίτες να αναπτύξουν εκείνες τις επιδεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο ολοένα αυξανόμενο περιβάλλον της διαφορετικότητας που εντείνεται λόγω της άφιξης των προσφύγων αλλά και των μεταναστών.

Πρόσθεσε ότι τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί η εκπαίδευση να συμβάλει στην ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών για να συνεχίσει λέγοντας ότι η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, των απειλών, αλλά και της πρόληψης του εξτρεμισμού.

Μιλώντας για την ενσωμάτωση των μεταναστών, είπε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η αναγνώριση των προσόντων και πτυχίων των μεταναστών καθώς δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν πλήρως στη χώρα υποδοχής εάν δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η Υπουργική Διάσκεψη στη Λευκωσία, είπε η Αν. ΓΓ του ΣτΕ, συζήτησε τη σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη εκείνων των αρχών και αξιών που θα διευκολύνουν την ειρηνική συνύπαρξη.

Αυτή η συζήτηση, είπε, έφερε την ανάπτυξη μιας νέας πολιτικής του ΣτΕ σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε στη σχολική τάξη νέα προγράμματα τα οποία θα επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να παρέχουν στους μαθητές τις ικανότητες για να μπορούν να ζουν ειρηνικά με τους υπόλοιπους και να εκτιμούν την πολυμορφία», είπε στο ΚΥΠΕ.

Η αξιωματούχος του ΣτΕ επεσήμανε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη Λευκωσία και ιδιαίτερα συζήτησαν για τα αποτελέσματα πολιτικών που εφαρμόστηκαν για ένα χρόνο σε 1.200 σχολεία σε όλη την Ευρώπη σε 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Οι υπόλοιπες 13 χώρες είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, η Ανδόρα, η Γεωργία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Λευκορωσία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ - της Τσεχίας - και σημείωσε ότι το ΣτΕ είναι ο μόνος Οργανισμός που έθεσε αυτή την προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση