ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισηγητής σε Επιτροπή της ΚΣ ΟΑΣΕ εξελέγη ο Χρ. Στυλιανίδης

Ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της ΚΣ ΟΑΣΕ.

ΚΥΠΕ

Εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Τεχνολογίας, Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Διευρυμένο Προεδρείο της Συνέλευσης εξελέγη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπης (ΚΣ ΟΑΣΕ), Βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της ΚΣ ΟΑΣΕ».

Οπως αναφέρεται «ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης εξελέγη Εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Τεχνολογίας, Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Διευρυμένο Προεδρείο της Συνέλευσης». Νέος Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, προστίθεται, «εξελέγη o Ιταλός Βουλευτής Riccardo Migliori».

Παράλληλα, φιλοξενούνται οι παρεμβάσεις του κ. Στυλιανίδη στο Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ και του Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δύσκολες συγκυρίες στις οποίες η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στην προετοιμασία της Κύπρου για ενδεχόμενη μαζική εκκένωση ξένων υπηκόων από τη Συρία, καθώς και στο ενδεχόμενο κατακλυσμού της Κύπρου από πρόσφυγες και αιτητές ασύλου από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες.

Συνέχισε λέγοντας ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του καθεστώτος κράτους μέλους της ΕΕ και των πολύ καλών σχέσεων με τις γειτονικές αραβικές χώρες και το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

«Η περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής αποτελεί ύψιστη  προτεραιότητα για την Κύπρο, ιδιαίτερα στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας εκ μέρους του ΟΑΣΕ με τους μεσογειακούς εταίρους, προσθέτοντας ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ από την πλευρά της, δεν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή αυτή.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα και στο πλαίσιο συζήτησης, με γενικό θέμα «Ο ΟΑΣΕ: Περιοχή Αλλαγής», ο κ. Φυττής ανέφερε ότι «δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά τυγχάνουν υποκειμενικών ερμηνειών από συμμετέχοντα κράτη, που τα παραβιάζουν».

Ακόμα πιο απογοητευτική, πρόσθεσε, είναι η ανοχή που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα σε τέτοιες παραβιάσεις.

Πόσο δε μάλλον, σημείωσε ο κ. Φυττής, όταν οι παραβιάσεις είναι συχνά αποτέλεσμα στρατιωτικής επίθεσης από ένα συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ κατά άλλου συμμετέχοντος κράτους, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

«Οι οικουμενικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη του ΟΑΣΕ πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από όλα ανεξαιρέτως τα συμμετέχοντα κράτη του και σε όλες τις περιπτώσεις», είπε ο Κύπριος Βουλευτής σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφερόμενος, σε σημείο της Εκθεσης του Εισηγητή που αφορούσε στη νομοθεσία περί φυλακών και στις μεταρρυθμίσεις των φυλακών, ο κ. Φυττής μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό σωφρονιστικό σύστημα, σημειώνοντας την πρόσφατη πρώτη εφαρμογή του μέτρου της αποφυλάκισης επ’ αδεία στην περίπτωση ισοβίτη καταδίκου, ως αποτέλεσμα της σχετικής τροποποίησης του Περί Φυλακών Νόμου.

Ο κ. Φυττής υπογράμμισε επίσης ως βασικό στοιχείο  για την αξιοπιστία και το πολιτικό κύρος του ΟΑΣΕ την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών εποπτείας της εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του από τα συμμετέχοντα κράτη του, εκφράζοντας τη θέση ότι η συμβολή της ΚΣ ΟΑΣΕ μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστική στο θέμα αυτό, μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X