ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Δημητρίου - Δ. Αμμοχώστου: Πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου

ΚΥΠΕ

Στην αναγκαιότητα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ενώ είπε ότι το Κόμμα της θα προβεί σε ενημέρωση των πολιτών για την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, θα έχει επαφές εντός της τ/κ κοινότητας, θα αναλάβει δράσεις, πρωτοβουλίες, ενημέρωση του διπλωματικού σώματος, και θα αξιοποιήσει κάθε διεθνές και ευρωπαϊκό βήμα.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι πρέπει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τον στόχο για λύση του Κυπριακού στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν «όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά για την αναγκαιότητα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, ανάληψης πρωτοβουλιών με αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και κάθε βήματος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, για να μπορέσουμε ακριβώς να φέρουμε τον πολυπόθητο στόχο που είναι η επανένωση της πατρίδας μας και η απελευθέρωση του τόπου μας για την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, για το συμφωνημένο πλαίσιο».

Ως ΔΗΣΥ, είπε, «μετά που ανταλλάξαμε απόψεις για όλα όσα ακριβώς συμβαίνουν, όλες τις εξελίξεις οι οποίες μας ανησυχούν, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης, έχουμε ενημερώσει τον φίλο Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε ακριβώς να προετοιμάσουμε το έδαφος ούτως ώστε με τις πολυπόθητες αναμενόμενες εξελίξεις να έχουμε προετοιμασμένη την περιρρέουσα, το κλίμα για να μπορέσουμε να έχουμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Ο στόχος, συνέχισε η κ. Δημητρίου, είναι «να πείσουμε ακόμη και τον πιο κακόπιστο κριτή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος, εμείς ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη, πολιτικά όντα, είμαστε εδώ, πρώτιστος στόχος το Κυπριακό, έγνοια μας το Kυπριακό. Mας ανησυχούν όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν παραμένουμε απαθείς μπροστά σε όλους αυτούς τους τακτικισμούς ή παράνομες ενέργειες ή μεθοδεύσεις οι οποίες γίνονται από πλευράς της Τουρκίας».

Επιμένουμε λοιπόν, είπε, «βγαίνουμε να ενημερώσουμε πολίτες για την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, επαφές εντός της τ/κ κοινότητας αλλά και στην ε/κ κοινότητα, δράσεις, πρωτοβουλίες, ενημέρωση του διπλωματικού σώματος, αξιοποίηση κάθε διεθνούς και ευρωπαϊκού βήματος και ευκαιρίας για την αναγκαιότητα επίλυσης του Kυπριακού».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, συμφώνησε απόλυτα με όσα είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Πραγματικά πρέπει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τον στόχο για λύση του Kυπριακού στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, διότι αν ξεκινήσουμε τα ίδια και κάνουμε βήματα πίσω, τότε θα πέσουμε σε δύσκολους ατραπούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρες, σαφείς οι θέσεις του ΔΗΣΥ, συμφωνούμε απόλυτα ως Δήμος Αμμοχώστου. Πρέπει όμως να τονίσω ότι για να γίνονται αυτές οι ενέργειες οι οποίες έγιναν τώρα τελευταία όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή με την πώληση περιουσιών, το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός στους πρόσφυγες, όλα αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί για οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες, αυτό το οποίο έχει πει η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, γι αυτό το 0,4% πρέπει να τηρηθεί σαν κόρη οφθαλμού και ακόμα να ενισχυθεί περισσότερο».

Σε τοποθέτησή της για το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων και την πρόθεση της Κυβέρνησης να αντλήσει τα έσοδα από την επιβολή 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων, η κ. Δημητρίου είπε «πως αναμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα αλλάξει αυτή την απόφαση και την ανακοίνωση και πρέπει να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε ότι την δεδομένη στιγμή οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, δίνει κι ένα πολιτικό μήνυμα».

Δεν γίνεται τώρα, συνέχισε, μια ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού το 0,4% για τους πρόσφυγες να δοθεί το μήνυμα ότι προσπαθούμε και επιδιώκουμε να το δώσουμε κάπου αλλού.

«Με όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι ορθό πολιτικό μήνυμα και θεωρούμε ότι το έχει αντιληφθεί ο Υπουργός Οικονομικών κι αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να δείξουμε εμπράκτως όλοι, Κυβέρνηση, κόμματα, πολιτικά πρόσωπα ότι είμαστε όλοι ταγμένοι στον στόχο που είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω στις δηλώσεις του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο Δήμος Αμμοχώστου κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για διεθνοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου και για να κρατήσει τον κόσμο της Αμμοχώστου ενωμένο.

«Δεν είναι αυτοαμμοχωστοποίηση, είναι ενέργειες οι οποίες πρέπει να διασώσουν το στάτους κβο της περίκλειστης περιοχής διότι αν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, θα χαθεί ολόκληρη η Αμμόχωστος που είναι το άλλο 85% και οποιεσδήποτε άλλες ελπίδες έχουμε για συνολική επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση