ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Δημητρίου: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης

Ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι μέλημα είναι ένα υπερσύγχρονο Κράτος, πρότυπο για όλα τα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

ΚΥΠΕ

Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης, είπε την Τετάρτη η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου μετά τη συνάντησή της με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππο Χατζηζαχαρία, στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Χατζηζαχαρία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέλημα είναι ένα υπερσύγχρονο Κράτος, πρότυπο για όλα τα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Υφυπουργός, συζήτησαν, σύμφωνα με τους ίδιους, το θέμα της ψηφιακής πολιτικής της χώρας, αλλά και το πρόβλημα που είχε προκύψει την προηγούμενη εβδομάδα με τη διαρροή νερού στο δωμάτιο που βρίσκονται οι διακομιστές (servers) που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι, συζήτησαν το θέμα της ψηφιακής πολιτικής και μετάβασης «στην Κύπρο του Αύριο», ένα σημαντικό εγχείρημα, όπως είπε, που ξεκίνησε από την προηγούμενη διακυβέρνηση. «Χαίρομαι που στη συζήτησή μας και με τον Υφυπουργό τονίστηκε ακριβώς ότι θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες δρομολογήθηκαν, ακριβώς, προς το συμφέρον των πολιτών ειδικά με όλα όσα έχουν δει και το φως της δημοσιότητας», είπε.

Πρόσθεσε ότι δόθηκαν εξηγήσεις για το περιστατικό όσον αφορά στους servers, σημειώνοντας ότι είναι «έγνοια μας να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμη, ότι «το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης πρέπει να το κερδίσουμε». «Νομίζω, τώρα, περισσότερο από ποτέ, αντιλαμβανόμαστε πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι για τους πολίτες να μπορούν διαδικτυακά, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, και να εξυπηρετούνται», είπε. Είναι αυτό το οποίο πρέπει καθολικά και οριζόντια, να προσφέρεται για όλες τις δομές του Κράτους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι η ευθύνη του Υφυπουργείου να το προχωρήσει, να το εφαρμόσει, για να μπορέσουν επιτέλους, οι πολίτες, να απολαμβάνουν αυτού του δικαιώματος, που στερούντο όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Χατζηζαχαρία, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε την κ. Δημητρίου, ότι έχουν ακούσει «πολύ προσεκτικά» τις εισηγήσεις, προτάσεις, και ανησυχίες της. «Είναι μέλημα μας κι εμάς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε, τόσο τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας αλλά και να αναβαθμίσουμε το Κράτος μας όσον αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση και να κάνουμε ένα υπερσύγχρονο Κράτος, το οποίο να είναι πρότυπο για όλα τα άλλα Κράτη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Είπε ότι έχουν δρομολογήσει στο Υφυπουργείο σειρά θεμάτων τα οποία τρέχουν και είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Για το θέμα των servers, είπε ότι είναι «άκρως κατανοητή η ανησυχία της Προέδρου για τη διασφάλιση και διαφύλαξη των συγκεκριμένων, υψίστης σημασίας servers» και ότι όπως ενημέρωσε και την ίδια, έχει δρομολογηθεί η μεταστέγασή τους, σε ξεχωριστό χώρο, ενώ έχει ήδη κλείσει η δεξαμενή και αφαιρεθεί το νερό από μέσα. «Το θέμα θεωρούμε ότι έχει λήξει,» σημείωσε, προσθέτοντας, «δεν σταματούμε εδώ, δεν επαναπαυόμαστε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυβέρνησης και ολόκληρης της κυβερνητικής μηχανής»,.

Σε ερώτηση αν έχουν διαπιστωθεί ευθύνες, ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι, όπως έχει ήδη ενημερώσει, έχουν ξεκινήσει έρευνα γεγονότων.

Σε ερώτηση αν διασφαλίστηκε ότι δεν θα ξαναυπάρξει παρόμοιο πρόβλημα, ο κ. Χατζηζαχαρία είπε, ότι για το συγκεκριμένο χώρο, από τη στιγμή που έχει αδειάσει η δεξαμενή, θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, αλλά υπάρχουν, κάποια διεθνή πρότυπα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως πρότυπα ISO τα οποία αφορούν το πως προχωρούν διαδικασίες σε περίπτωση κάποιου προβλήματος, και το λεγόμενο σχέδιο ανάκαμψης από καταστροφές. Πρέπει πλέον, πρόσθεσε, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα πρότυπα, και νομοθεσίες, «να τις εφαρμόσουμε πλήρως και να μην παρεκκλίνουμε καθόλου της πορείας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση