ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Προκοπίου: Τους άξονες πολιτικής του Υπ.Δικαιοσύνης παρέθεσε στην Επ. Νομικών

Η Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους φυσικούς του εταίρου

ΚΥΠΕ

Τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης παρουσίασε η Υπουργός Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.

Οι βασικοί άξονες που παρουσίασε η κ. Προκοπίου είναι η ολοκλήρωση και υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβάθμιας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας, η οδική ασφάλεια, η αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της σωφρονιστικής πολιτικής, η ισότητα φύλων, η έμφυλη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο αναλυτικά, η Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης εντάσσεται η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων μικροδιαφορών μέχρι €10.000, η ενίσχυση και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης απαιτεί, πέρα από τη λήψη νομοθετικών και άλλων κατάλληλων μέτρων, συνεργασία και συνεννόηση με τη δικαστική εξουσία, η οποία αυτή την περίοδο είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Επιβάλλεται, είπε, να γίνουν μεγάλες τομές, ιδίως διοικητικές, για την άμβλυνση ή και εξάλειψη των διαφόρων προβλημάτων. Άμεση προτεραιότητα είναι το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια, ενώ παράλληλα προωθείται η εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, σημείωσε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους φυσικούς του εταίρους, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο, το δικηγορικό σώμα και τη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί να συγκεντρώνουν τον ψηλότερο βαθμό συναίνεσης και αποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συναντήσεις τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ ανέφερε ότι η ίδια προσωπικά θα ενημερώνει την Επιτροπή Νομικών για διάφορες πρωτοβουλίες και μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο.

Άλλος σημαντικός πυλώνας για το Υπουργείο, είπε η κ. Προκοπίου, είναι η διαφάνεια, η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας ότι η μη αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί απειλή στα θεμέλια της δημοκρατίας και της οικονομίας κάθε κράτους. Η Υπουργός σημείωσε ότι έχουν ήδη ψηφιστεί οι τρεις νόμοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς με οριζόντιες και μη δράσεις, με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, μέχρι η ευθύνη παρακολούθησης και υλοποίησης των δράσεων αναληφθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Η ενδυνάμωση της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί επίσης βασικό άξονα πολιτικής της νέας Υπουργού και υλοποιείται μέσα από την εφαρμογή μέτρων πολιτικής και δράσεις της Αστυνομίας. Οι δράσεις που υλοποιούνται από την Αστυνομία για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη με την ανάπτυξη νέων μορφών αστυνομικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στην αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, της εμπορίας προσώπων, των αδικημάτων εις βάρος παιδιών, στην πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου της Αστυνομίας, η Υπουργός δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση του θεσμού αποτελεί προτεραιότητα. «Οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία επιβάλλουν την αναδιοργάνωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον ρόλο της», ανέφερε.

Όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, η Υπουργός ανέφερε ότι θα προχωρήσει με την προώθηση της δημιουργίας σχολής επιμόρφωσης οδηγών, ως εναλλακτικό μέτρο επιβολής ποινής, με στόχο τη συμμόρφωση και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κάθε μορφής βίας. Πέρα από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θα προωθηθεί νομοθεσία για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, σημείωσε. Την ίδια στιγμή, καθορίζεται ένα σύγχρονο πλέγμα πολιτικών δράσεων και μέτρων για προστασία στις γυναίκες, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν νομοσχέδια για παραχώρηση νομικής αρωγής στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, πρωταρχική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών, η ενίσχυση της αναμορφωτικής διαδικασίας στις φυλακές, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, σημείωσε.

Σημειώνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με τη νομοθετική εξουσία, η Υπουργός είπε ότι «όταν υπάρχει θετική προδιάθεση για συνεργασία, μπορούμε να επιλύσουμε πολλά θέματα που εκκρεμούν, τάχιστα, γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, απευθυνόμενος στην Υπουργό είπε ότι «πιστεύω ότι θα πετύχετε στην αποστολή σας. Σας γνωρίζω προσωπικά και θεωρώ ότι είστε ευέλικτη και θα φέρετε και αποτελέσματα. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο σας εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον και τη δικαιοσύνη».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ή ενέργεια του Υπουργείου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, ενώ θα σταθεί απέναντι από πολιτικές που θεωρεί ότι δεν προάγουν αυτές τις προτεραιότητες.

Επιπλέον, απαρίθμησε μια σειρά ζητημάτων για το Υπουργείο, όπως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, για να περιλάβει και την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα στις κεντρικές φυλακές, την έξαρση του σοβαρού εγκλήματος κατά προσώπων αλλά και περιουσίας. Επίσης, έθιξε το ζήτημα της απόλυτης συμμόρφωσης με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ζητήματα που αφορούν την έκφυλη βία, τη βία στην οικογένεια, την ισοτιμία ανδρών και γυναικών και τα δικαιώματα των ανήλικων παραβατών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών προσδοκεί σε άριστη συνεργασία με τη νέα Υπουργό. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και προβλήματα, όπως η δημιουργία του δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, η ψήφιση νομοσχεδίου για κυρώσεις ή μέτρα στις περιπτώσεις που τα διοικητικά όργανα δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Επίσης, ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη παραμένουν και θα πρέπει η νέα Υπουργός να μπει σε ένα διάλογο για αυτά, όπως και το θέμα των φυλακών, τονίζοντας με τη σειρά του την αναγκαιότητα ύπαρξης συναίνεσης για τα θέματα που συζητούνται.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, είπε ότι οι προκλήσεις του Υπουργείου είναι μεγάλες, καθώς το Υπουργείο εμπλέκεται σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και εξέφρασε την πρόθεση να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στη δική του τοποθέτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που πρέπει να δει η νέα Υπουργός. Ένα από αυτά, είπε, είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, για να μην παρουσιαστούν ξανά προβλήματα. Έθιξε επίσης την έλλειψη προσωπικού στις φυλακές, η βελτίωση των διαδικασιών της Αστυνομίας κατά τη λήψη καταθέσεων. Αναφορικά με την αστυνομία ζώων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες για έκδοση προστίμων αλλά να υπάρχει και η κατάλληλη εκπαίδευση. Ζήτησε επίσης την αναβάθμιση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς. Τέλος, ζήτησε το Υπουργείο να κάνει δημόσια διαβούλευση πριν να φέρνει τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας με τα κόμματα για προεργασία των νομοσχεδίων για καλύτερη διεκπεραίωση όταν έρχονται ενώπιον της επιτροπής. Επιπλέον, ζήτησε στο μέλλον να συζητηθεί και το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας, εν όψει και της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έθιξε επίσης το ζήτημα της στελέχωσης της Αστυνομία και της Πυροσβεστικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση