ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να υιοθετεί τη λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών

Η Κύπρος, είπε, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στις εργασίες της  Κοινοβουλευτικής Ακρόασης 2024 συμμετέχει ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της ειρήνης και της ασφάλειας: Από τις καλές προθέσεις στην ανανεωμένη συλλογική δράση», επισήμανε την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τη σημασία κατανόησης των βασικών αρχών της Νέας Ατζέντας για την Ειρήνη, καθώς και την αναγνώριση της συνεισφοράς των κοινοβουλίων στην επίτευξη ειρήνης. Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανέφερε, την οποία η διεθνής κοινότητα δυστυχώς εξακολουθεί να υιοθετεί, δεν έχει θέση σε ένα ειρηνικό και ασφαλές παγκόσμιο περιβάλλον.

H παρέμβαση Αβέρωφ

Άρχισαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ακρόασης 2024. Ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, συμμετείχα σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της ειρήνης και της ασφάλειας: Από τις καλές προθέσεις στην ανανεωμένη συλλογική δράση».

Στην παρέμβασή μου, επισήμανα την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τη σημασία κατανόησης των βασικών αρχών της Νέας Ατζέντας για την Ειρήνη, καθώς και την αναγνώριση της συνεισφοράς των κοινοβουλίων στην επίτευξη ειρήνης. Σημείωσα, συναφώς ότι το έγγραφο πολιτικής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», που προάγει την προληπτική διπλωματία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, βασίζεται κυρίως στην παραδοχή ότι η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται όταν ελλείπουν οι συγκρούσεις, αλλά όταν εδραιώνονται οι αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον διασυνδεδεμένο χαρακτήρα του σύγχρονου διεθνούς περιβάλλοντος, σημείωσα επίσης ότι η διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα συνυπολογίζει οικονομικούς, κοινωνικούς και τεχνολογικούς παράγοντες. Υπογράμμισα παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια προς επίτευξη της επιδιωκόμενης αλλαγής στο διεθνές γίγνεσθαι. Είχα δε την ευκαιρία να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου πρέπει να αποτελέσουν βασικές και αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις.

Επανέλαβα, τέλος, την επανειλημμένως εκπεφρασμένη άποψή μου ότι η Κύπρος αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, την οποία η διεθνής κοινότητα δυστυχώς εξακολουθεί να υιοθετεί, δεν έχει θέση σε ένα ειρηνικό και ασφαλές παγκόσμιο περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση