ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία του ΔΗΣΥ

«Για μας στον ΔΗΣΥ η κριτική και η αυτοκριτική είναι ό,τι πιο επιθυμητό»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ταυτότητας του ΔΗΣΥ δηλώνει ο Πρόεδρος του κόμματος που εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία του ΔΗΣΥ μετά την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Χαρακτήρισε δε «δυσάρεστη έκπληξη» την στάση του ΑΚΕΛ έναντι του νομοσχεδίου για την άρση πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Προέβλεψε ότι η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική όσο πλησιάζουμε στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Κωνσταντινουπόλεως και απορρίπτει την πρόταση για συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, εκτός διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Συνεδρία Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Ψες ολοκληρώθηκε μια άκρως σημαντική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, διάρκειας πέραν των 7 ωρών, πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα, στην παρουσία ιστορικών, νέων αλλά και κυβερνητικών στελεχών που έμειναν μέχρι το τέλος, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. «Για μας στον ΔΗΣΥ η κριτική και η αυτοκριτική είναι ό,τι πιο επιθυμητό. Είναι μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική που μας δίδεται η ευκαιρία να διορθώνουμε τα λάθη μας, να γινόμαστε καλύτεροι για τον τόπο».

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία του ΔΗΣΥ. Αλλά είμαι και πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή μας θα ακολουθήσει τον δρόμο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει πολύ ανάγκη η χώρας μας».

Ερωτηθείς εάν το κόμμα πάει σε ιδεολογικο-πολιτικό συνέδριο ή θα ανοίξει τα χαρτιά του τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι «δεν υπάρχουν κλειστά χαρτιά για ν’ ανοίξουμε. Στον ΔΗΣΥ έγινε η συζήτηση, δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ταυτότητας, η ιδεολογική διακήρυξη του ΔΗΣΥ παραμένει επίκαιρη και σήμερα. Εκεί που χρειάζεται επικαιροποίηση θα γίνει με έναν δομημένο τρόπο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του κόμματος».

ΑΚΕΛ και αμερικανικό νομοσχέδιο

«Εκπλήττουν δυστυχώς δυσάρεστα και εκτός Κύπρου τα όσα άστοχα ισχυρίζεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ειδικά για τον νόμο και την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι μετά από 30 χρόνια αγώνες κατεξοχήν της κυπριακής ομογένειας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, ανέφερε λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «θα πάμε αύριο να παραγγείλουμε όπλα».

Θεωρεί, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, σημαντικό το πολιτικό μήνυμα την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. «Την ώρα που οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, την ίδια ώρα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί – και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα – βάζουν νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρόκειται για σαφέστατο μήνυμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. Εξηγώντας γιατί θεωρούν «δυσάρεστη έκπληξη», ανέφερε ότι η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ έρχεται σε αντιπαράθεση όχι μόνο με φιλοέλληνες Γερουσιαστές και Βουλευτές που στηρίζουν την Κύπρο, αλλά και σε οξεία αντιπαράθεση με τους ανιδιοτελείς αγώνες δεκαετιών της κυπριακής ομογένειας στην Αμερική.

Κάλεσε όλους να στηρίξουν αυτό το θετικό – όπως είπε – για την Κύπρο γεγονός, σε μια χρονική συγκυρία που έχουμε ανάγκη ως Κυπριακή Δημοκρατία, την στήριξη ισχυρών χωρών.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την αμερικανική Βουλή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι με τις σημερινές συνθήκες και το σημερινό κλίμα «θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει». Είναι διπλό το μήνυμα από τους φίλους μας στην Ουάσιγκτον, είπε. «Από τη μια σημειώνουν θετικά την μέχρι σήμερα ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, αλλά και ένα παράλληλο μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η προνομιακή και μονοπωλιακή σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ».

Αντιδράσεις Τουρκία και Τ/κ στα εντάλματα σύλληψης

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην Τουρκία για τα ενεργειακά μετά και τα εντάλματα σύλληψης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι τα πράγματα είναι όντως τεταμένα και εκτίμησε ότι χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση, με τις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις, χωρίς όξυνση στον πολιτικό μας λόγο και την ρητορική μας. «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις κινήσεις που σωστά κάνει η κυβέρνησή μας στο κατεξοχήν δικό μας γήπεδο την ΕΕ, αλλά χρησιμοποιώντας και τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα γίνονται ώρα με την ώρα πιο επιθετικοί και όσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου (επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κωνσταντινουπόλεως) θα γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί.

Σε παρατήρηση ότι ακόμα και με τα εντάλματα σύλληψης δεν φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα και οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κινήσεις τους, ο κ. Νεοφύτου παρέπεμψε στις εκλογές στον Δήμο Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές εκλογές για τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, αλλά αφορούν και το «αν τα καταφέρουν να καθυστερήσουν στο αίτημα τους για βοήθεια από το ΔΝΤ. Γιατί το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης διαθέτει δισεκατομμύρια ως καταθέσεις για τα συνταξιοδοτικά που αφορούν τον Δήμο. Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον Δήμο με τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες που υπάρχουν, θα πάρει οικονομική ανάσα για ακόμα μερικούς μήνες. Γι’ αυτό θα κάνει ό,τι κρίνει προς το συμφέρον του για να κερδίσει τον Δήμο».

Γι’ αυτό, είπε, εκτιμά ότι θα βλέπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας να αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι Τούρκοι. Στην ερώτηση εάν το να τρυπήσουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι αυτό το διακύβευμα για τον συγκεκριμένο Δήμο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οικονομικά, ο Ερντογάν θα γίνεται πιο επιθετικός για να φανατίσει τον κόσμο του.

Απορρίπτει συζήτηση για ΦΑ εκτός διαδικασίας συνομιλιών

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του «πρωθυπουργού» Τατάρ να συζητήσουν Τ/κ και Ε/κ, εκτός διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την απέρριψε λέγοντας ότι είχε συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ όταν εκλέγηκε πρόεδρος του ΚΕΕ και παρ’ ότι τους χωρίζουν πολλά για το ποια λύση θέλουν, προσπάθησε να του εξηγήσει ότι «αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι και εις βάρος των Τ/κ. Με το να έρχεται η Τουρκία να αμφισβητεί μέρος του ΑΟΖ της ΚΔ από την στιγμή που ως Ε/κ και Τ/κ έχουμε συμφωνήσει στον διάλογο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων ν’ ανήκουν στο σύνολο του λαού – άρα και στους Ε/κ και τους Τ/κ – με την λύση του Κυπριακού, με το να επεμβαίνει με αυτόν τον παράνομο τρόπο η Τουρκία και να θέλει κομμάτι της δικής μας ΑΟΖ ως δικό της, σημαίνει αφαιρεί και από μελλοντικά εισοδήματα και των Τ/κ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X