ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Οι δυο ηγέτες να συζητήσουν ανθρώπινα και πολιτικά

Έχουν και οι δύο ηγέτες το βάρος της διαχείρισης του μεγαλύτερου προβλήματος του τόπου για την κοινότητά τους

ΚΥΠΕ

Να συζητήσουν οι δύο ηγέτες ανθρώπινα και πολιτικά, χωρίς να θέτουν προϋποθέσεις και να μιλήσουν ως Κύπριοι και οι δύο όπως τις παλιές καλές στιγμές, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ως προσδοκία από το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου. Έχουν και οι δύο ηγέτες το βάρος της διαχείρισης του μεγαλύτερου προβλήματος του τόπου για την κοινότητά τους και πρέπει να βρουν τρόπο συνεννόησης και με το να θέτουμε θέσεις που θα ικανοποιούν μόνο την μία πλευρά δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Χαιρέτισε και στήριξε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να απευθυνθεί στον Τ/κ ηγέτη για την συνάντηση, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου ευχόμενος «να ανοίξει τον δρόμο την συνεννόησης, που θα οδηγήσει μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο αρχών, των όρων εντολής, για να έχουμε σύντομα και επίσημα την έναρξη του διαλόγου που διακόπηκε μετά το Κραν Μοντάνα». Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο, δεν είμαι ο άνθρωπος της κόντρας, δεν βοηθούν, πρόσθεσε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται τη στήριξη όλων για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να αρχίσει ο διάλογος.

Να μοιραστούν οι δύο ηγέτες τις έγνοιες και τις ανησυχίες, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι μπορούμε να καλυτερεύσουμε το κλίμα, «στο χέρι μας είναι. Αλλά δεν μπορούμε πριν πάμε στην συνάντηση η ρητορική να είναι τέτοια, είτε στο εσωτερικό της ε/κ είτε της τ/κ πλευράς. Μικρόφωνα θα έχουμε και μετά τις 26 Φεβρουαρίου». Να μην αναμένουμε ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν στους όρους εντολής, αυτό είναι δουλειά της Τζέιν Χολ Λουτ και των ΗΕ». Θα ήταν θετικό είπε, αν μέσα από αυτή τη συνάντηση έβγαινε μια δήλωση για την επιθυμία των δύο πλευρών να βρούμε τρόπο να ξαναξεκινήσει ο διάλογος. «Έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε μια θετική είδηση για το Κυπριακό. Την χρειαζόμαστε ειλικρινά ως κοινωνία».

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ακόμα και αν συμφωνηθούν οι όροι εντολής δεν θεωρεί ότι μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες πριν τον Ιούνιο αναφέροντας εκτός από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, τις τουλάχιστο – όπως είπε - τοπικές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Θέλω, συνέχισε, λύση του Κυπριακού στο συγκεκριμένο πλαίσιο που είναι το μόνο προσφερόμενο, της ΔΔΟ, όπως καθορίζουν οι αποφάσεις των ΗΕ, όχι γιατί θεωρώ ότι η διζωνική, δικοινοτική είναι το τέλειο μοντέλο αλλά γιατί είμαι πραγματιστής και είναι το μόνο εφικτό μοντέλο, συμπλήρωσε. Αλλά δεν είναι α λα καρτ πραγματιστής, πρόσθεσε, καθώς ακόμα δεν έχουμε τους όρους εντολής, δεν μπορούμε να μιλάμε για έναρξη των διαπραγματεύσεων αύριο.

Κληθείς να σχολιάσει ένα τουίτ που είχε κάνει με το ΝΑΤΟ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα είχε πρόβλημα εάν η Κύπρος εντασσόταν στο ΝΑΤΟ αλλά επί της παρούσης δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και αυτό περνά μέσα από την συνεργασία στην ε/κ πλευρά και το ΝΑΤΟ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σε αυτό, καθώς υπάρχουν κόμματα που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

«Το ταμείο υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει
--------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ταμείου υδρογονανθράκων που θα συζητηθεί στην Βουλή την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι επιβάλλεται να γίνει αυτό το ταμείο για να ξέρουν όλοι οι Κύπριοι «ότι αυτά τα λεφτά δεν είναι για να τα κάνουμε σημερινά σκουλαρίκια, αλλά ανήκουν στις μελλοντικές γενιές ε/κ,τ/κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Αυτοί είναι οι πολίτες του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960».

Για να αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα λεφτά, ακόμα και για το οικόπεδο Αφροδίτη, θα χρειαστούμε μια 5ετία περίπου για να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα, πρόσθεσε. Εξήγησε δε ότι για να γίνει η εκροή έστω και ενός σεντ πρέπει να κάνουμε «μια μάνα τουλάχιστον 30% του ΑΕΠ. Με σημερινούς όρους θα πρέπει στο ταμείο να υπάρχουν γύρω στα 6 δις ευρώ. Έτσι, αν ξεκινήσουμε να έχουμε έσοδα σε 5 χρόνια, ούτε σε 15 χρόνια θα έχουμε 6 δις απόθεμα. Αλλοίμονο σε όλους, Ε/κ και Τ/κ, αν σε 15 χρόνια από σήμερα δεν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό».

Η διαχείριση του φυσικού αερίου είναι μακροπρόθεσμη υπόθεση, σημείωσε, σχεδιασμοί που παίρνουν χρόνια, σοβαρές υποδομές, εξεύρεση χρηματοδότη αφού εξασφαλίσεις πωλήσεις με μακροχρόνια συμβόλαια, ανέφερε λέγοντας «για να μην νομίζουμε ότι επειδή βρήκαμε φυσικό αέριο, θα είμαστε όλοι σεϊχηδες».

Οσον αφορά την ρητορική της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο ιστορικό των συμφωνιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ λέγοντας ότι ουδείς αμφισβητεί την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου πλην της Τουρκίας. «Η μεγάλη μας επιτυχία είναι ότι πετύχαμε να έχουμε παγκόσμιους κολοσσούς να κάνουν έρευνες στην ΑΟΖ μας έστω κι αν την αμφισβητεί η Τουρκία, χωρίς να γίνεται παρεμπόδιση, πλην της περίπτωσης της ΕΝΙ». Τα πολιτικά και οικονομικά ρίσκα λαμβάνονται υπόψην από τους χρηματοδότες και τις εταιρείες, πρόσθεσε λέγοντας ότι γι’ αυτό πρέπει παράλληλα με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου – που δεν πρέπει να ακυρωθεί ή ανασταλεί – να προσπαθούμε με όλη την καλή μας θέληση να λύσουμε το Κυπριακό.

Ερωτηθείς για την συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ για την αξιοποίηση της «Αφροδίτης», ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θέση του είναι πως για να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 δεν χρειάζεται να συμφωνηθεί η συνεκμετάλλευση των οικονομικών ζωνών Κύπρου – Ισραήλ. Είναι καιρός, είπε, και για τους αρμόδιους Υπουργούς, και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, να δώσουν λύση σε αυτό το θέμα που χρονίζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X