ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Οι προσπάθειες του Προέδρου είχαν αποτέλεσμα

«Συνέλαβε και η στάση του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ παρά το ότι δεν είχε γίνει κατορθωτό η κατάληξη στους όρους αναφοράς»

ΚΥΠΕ

Για το αποτέλεσμα την τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο για την διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτούσια η δήλωση:

Μετά από πέραν των δυο χρόνων από το Κρανς Μοντανά, είχαμε ένα πρώτο θετικό και σημαντικό για εμάς μήνυμα από το Βερολίνο. Η ανακοίνωση που έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του κ. Ακιντζί, δημιουργούν μια έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία, ένα άνοιγμα ξανά του παράθυρου ελπίδας για το κυπριακό. Αυτό που θέλει πιστεύω το σύνολο του κυπριακού λαού, οι προοδευτικοί Τ/κ αλλά και η ολότητα των Ε/κ.

Επιτέλους μέσα από το διάλογο να ξαναδούμε ζωντανή την ελπίδα της επανένωσης του τόπου μας. Οι προσπάθειες του Προέδρου είχαν αποτέλεσμα, συνέλαβε και η στάση του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ παρά το ότι δεν είχε γίνει κατορθωτό η κατάληξη στους όρους αναφοράς. Το επόμενο βήμα, γιατί εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να αντικαθιστούμε και εσάς τους δημοσιογράφους με το να περιγράφουμε γεγονότα. Ο ρόλος και η αποστολή μας είναι να διαβάζουμε τα γεγονότα και να κάνουμε τις σωστές προβλέψεις. Παρά το ότι θέλω και επιθυμώ το συντομότερο δυνατόν να έχουμε έστω την άτυπη πενταμερή, στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων, δεν εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό σύντομα. Όχι γιατί δεν το θέλει η δική μας πλευρά, που το ξεκαθάρισε πολλές και το επιθυμεί και προσπαθεί, αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες με τις εγγυήτριες δυνάμεις και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα που το βλέπω πολύ χλωμό τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρώτο είναι ότι η Αγγλία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών τους και πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το μεγάλο θέμα του Brexit. Δεύτερον, ρητορικό είναι το δικό μου ερώτημα, με τη σχέση όπως έχει εξελιχθεί του Τ/κ ηγέτη με τον Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, θεωρούμε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι τώρα με τον Μουσταφά Ακιντζί; Και πριν από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα; Μένω στο ρητορικό μου ερώτημα.

Όμως λέχθηκε χθες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Πρέπει να κρατήσουμε θετικό και το πολιτικό κλίμα στη δική μας πλευρά. Με τη θετική πολιτική παρέμβαση για τα οφέλη αλλά και την ανάγκη αυτός ο τόπος επιτέλους να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και αυτό το απαράδεχτο στάτους κβο που επικρατεί στον τόπο μας τα τελευταία 45 χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας κι αν συμμερίζεται ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού την αναφορά του κ. Ακιντζί για εμπλοκή της κοινωνίας πολιτών και να βοηθήσουν όλοι για να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη για το τι είναι Ομοσπονδία ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Βεβαίως. Δεν μπορεί να βρεθεί η οποιαδήποτε λύση αν δεν υπάρχει και η θέληση του απλού κόσμου. Αλλά και να βρεθεί λύση από τη στιγμή που έχουμε δημοψηφίσματα αν δεν είναι θετική η κοινωνία δεν θα έχει αξία η οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επιτευχθεί αν δεν ψηφιστεί από τον λαό. Άρα, για πολλούς λόγους είναι σωστό η εμπλοκή των απλών πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών. Ως προς την πολιτική ισότητα, νομίζω ότι η παραπομπή σε σχετικά ψηφίσματα διευκρινίζει το θέμα και στέλνει απαντήσεις σε όσα ήταν στον αέρα στην ατμόσφαιρα, στην περιρρέουσα όλο αυτό το διάστημα. Πρώτον, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Το δεύτερον, όπως αναφέρεται και όπως εγώ το διαβάζω, δεν σημαίνει ότι για κάθε θέμα πρέπει να υπάρχει μια θετική ψήφος. Αλλά ούτε και από την άλλη, ότι είναι δυνατόν να βρούμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να υπάρχουν ερμηνείες από κάποιους, και δεν αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιους στην ε/κ πλευρά να θεωρούν ότι μπορεί αυτό να γίνει εφικτό με το να αποφασίζει η πλειοψηφία για όλα τα ζητήματα και απλώς η μειοψηφία ν’ ακολουθεί. Θεωρώ ότι η παραπομπή σε αυτή τη διευκρίνιση και αυτό το ψήφισμα, ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα όσο αφορά το κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας».

Σε ερώτηση αν χάθηκαν δυο χρόνια από το Κράν Μοντανά, ο κ. Νεοφύτου τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κοιτάξτε, δυο χρόνια δεν είχαμε κάποια διαδικασία και επαναλαμβάνω η ευθύνη δεν ήταν της δικής μας πλευράς. Έγιναν προσπάθειες, δεν είναι μόνο οι Τ/κ το ζητούμενο για να τραβήξει μπροστά ένας διάλογος αλλά και η Τουρκία. Και αντί να λέω παραδείγματα για το χθες, έκανα την πολιτική μου ανάλυση για το σήμερα. Υπήρξε ένα θετικό βήμα. Ποιο είναι το επόμενο; Η άτυπη πενταμερής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ, ο ΓΓ έκανε την ευχή και θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις και έκανα και την πρόβλεψή μου. Γιατί είμαστε εδώ, όχι να είμαστε Επιμηθείς -εύκολο πράγμα- αλλά να μπορούμε να διαβάζουμε γεγονότα. Δυστυχώς η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν επίκειται σύντομα άτυπη πενταμερής και εξαιτίας θεωρώ της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θεωρεί ότι η ε/κ πλευρά μετά το Κρανς Μοντανά ήταν σταθερή στο μοντέλο λύσης ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση εντός και εκτός Κύπρου από οποιοδήποτε βήμα που να μην επαναλαμβάνεται η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ακόμη και ψες θεωρώ πως δεν υπήρχε άλλος πιο ξεκάθαρος τρόπος να επαναληφθεί αυτό που λέγαμε και ως ΔΗΣΥ εδώ και δεκαετίες. Ο δρόμος της απαλλαγής από την κατοχή περνά μέσα από το διάλογο και τη λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αναφορά του ΓΓ και στην τελευταία του έκθεση ότι αξίζουν οι Κύπριοι να γνωρίζουν ότι τώρα θα είναι διαφορετικά δεδομένου ότι απευθύνεται στους Κύπριους αλλά έξω από το κάδρο είναι η Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν μπορεί το κυπριακό να έχει οποιαδήποτε κατάληξη, θετική, αν δεν συνεργαστεί και η Τουρκία. Γιατί στα ζωτικά θέματα δυστυχώς τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X