ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

Την δική του απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Newsroom K

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 , είπε πως παρά τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην παιδεία, στο ΕΕΕ και διόρθωση στρεβλώσεων στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εκφράζοντας ευχαριστίες στο ΔΗΚΟ και την Αλληλεγγύη που θα υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό μαζί με τον ΔΗΣΥ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως στην επιδίωξη του ιδεατού το αποτέλεσμα είναι να απομακρυνόμαστε περαιτέρω από το εφικτό.Συγκεκριμένα ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «Ήταν 40 λεπτά στο βήμα και δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του» τονίζοντας ότι οι κατηγορίες επαναλαμβάνονται εδώ και έξι χρόνια.

Παρεμβαίνοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως σταυρώθηκαν από τη Βουλή τα επιδόματα των δύο και μόνο συμβούλων Χριστόφια και τώρα οι Σύμβουλοι του Προέδρου είναι περί τους 50, περιλαμβανομένων και των δύο που είχε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές των προηγούμενων ομιλητών για τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όταν τα βάζετε με τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα βάζετε άθελα σας με τους κουρεμένους. Πρόσθεσε πως τώρα οι τράπεζες παρουσιάζουν πλεονάζουσα ρευστότητα, με σχεδόν μηδενικό δανεισμό στις μικρομεσαίες.

«Χωρίς σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή οικονομία και ανάπτυξη», συνέχισε και εξέφρασε την άποψη πως αν ξανακτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την επανακτήσουμε.

Πλέον εδραιώθηκε η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξηγώντας πως αυτό αποδεικνύεται από τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία και τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες από το 2015 ως και σήμερα. Όπως είπε η πορεία της οικονομίας επιτρέπει πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ τα επόμενα χρόνια στόχος είναι να αυξηθεί το κατά κεφαλή εισόδημα του Κύπριου πολίτη. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν είναι καιρός για εφησυχασμό καθώς η διαρκής ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αγώνας των 100 μέτρων αλλά μαραθώνιος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις του κυπριακού σημειώνοντας πως όσο κυλά ο χρόνος τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στον δρόμο της σωστής λύσης και της επανένωσης. Υπογράμμισε πως για τον ΔΗΣΥ ο μοναδικός εφικτός δρόμος για βιώσιμη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2020, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για ακόμα ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό και πλεονασματικό προϋπολογισμό. Σημείωσε πως η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να ενισχύεται καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 3% του ΑΕΠ για το 2019 πως η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι εμφανής και πως η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία. «Είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε «ότι με τις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης».

Η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό και το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. «Η πορεία της οικονομίας επιτρέπει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων και άντληση πόρων από τις αγορές. Γιατί πλέον η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές και η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Υπάρχει άνετη και ευνοϊκή πρόσβαση που καταγράφεται και στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε η αναπτυξιακή και θετική πορεία της οικονομίας επιτρέπει τον προγραμματισμό και της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2020.

Το πρόβλημα θα εξαλειφθεί όταν μειωθούν τα ΜΕΔ στην πραγματική οικονομία

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε αναφορά στα ΜΕΔ, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα εξαλειφθεί όταν μειωθούν τα ΜΕΔ στην πραγματική οικονομία. «Ώστε» όπως πρόσθεσε «να επιτρέψουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να αποδεσμευτούν από τα βάρη του παρελθόντος με υγιές τρόπο και να επαναδραστηριοποιηθούν».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. «Παρόλα αυτά» όπως είπε, «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και εφησυχασμό. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η διαρκής ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Είναι μαραθώνιος και χρειάζονται αντοχές. Ζητούμενο και για το 2020 είναι η πορεία αυτή να έχει συνέχεια» σημείωσε.

Υποστήριξε πως θα πρέπει να διατηρηθεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχουμε χτίσει ως κυβέρνηση για τη χώρα. «Για να μπορούν» όπως είπε «οι πνεύμονες της οικονομίας της Κύπρου, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο τομέας της ανάπτυξης γης και οι επαγγελματικές υπηρεσίες να ευδοκιμούν σε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης».

«Μέσα από τον ορθόδοξο δρόμο της προσέλκυσης επενδύσεων που εδραιώνουν τη χώρα ως υγιές και σταθερό επιχειρηματικό κέντρο, αναγνωρίζεται πλέον και η προστιθέμενη αξία νέων τομέων ανάπτυξης. Όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Έρευνα και η Καινοτομία, η ενέργεια, η υγεία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η οπτικοακουστική βιομηχανία. Που αναπτύσσονται διαρκώς και συνεισφέρουν έμπρακτα στην πραγματική οικονομία, με τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας» ανέφερε.

Στόχος η αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως όραμα του κόμματος και της κυβέρνησης «είναι ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που υπηρετεί, και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο κράτος, που θα ανοίγει δρόμους στην επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας».

Όπως είπε, «με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δίνουμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και ενισχύουμε την οικονομία. Και πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας. Και με συνεννόηση μπορούμε μαζί να σπρώξουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά».

«Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη. Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε» σημείωσε προσθέτοντας πως η πολιτική είναι πράξη και αποστολή της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι οι αποφάσεις «που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν θετικά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλο το φάσμα. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, στην κοινωνία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις εξελίξεις στο κυπριακό. Όπως είπε ο χρόνος κυλά και ψηλώνουν τα εμπόδια στον δρόμο της σωστής λύσης. «Στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας του στάτους κβο είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Είναι για αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στην τριμερή του Βερολίνου σημειώνοντας πως εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε, τη θετική και δημιουργική προσέγγιση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα οποιαδήποτε στιγμή. Εκείνη που επιδιώκει αυτή την στιγμή την αναβολή των εξελίξεων είναι η τουρκική πλευρά, επικαλούμενη διάφορες εξελίξεις όπως τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς τη δεσποτεία τρίτων χωρών

Όπως είπε τα επόμενα βήματα επικεντρώνονται στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά μας με κάθε ευκαιρία, γνωστοποιούμε τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία στην ΑΟΖ και τα οποία αφορούν άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τονίζουμε το μήνυμα του θετικού ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο γεωστρατηγικά, χτίζοντας συμμαχίες. Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις φιλίας με όλες τις γειτονικές χώρες» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Όπως υπογράμμισε, κύριος στόχος είναι «η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος. Χωρίς τη δεσποτεία τρίτων χωρών. Ικανή να παράσχει συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες, διαφυλάττοντας στο ακέραιο τα δικαιώματά τους. Από το στόχο αυτό εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση