ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφιέρωμα 60 χρόνια Κ.Δ. - Ο Νίκος Κόσιης στην «Κ»

Από τον αγώνα και το όραμα της Ένωσης, στην Ανεξαρτησία και τα πρώτα βήματα της Κ.Δ. μέσα από τη ματιά του Νίκου Κόσιη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εξήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ξεδιπλώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του κυπριακού κράτους. Ο Νίκος Κόσιης μεταφέρει, μέσω της «Κ», το κλίμα της εποχής εκείνης και πώς από την Ένωση οι αγωνιστές οδηγήθηκαν στο Ενιαίο Κράτος. Με νηφάλια ματιά περιγράφει στην «Κ» τα αισθήματα, αλλά και τις πραγματικότητες. Τα λάθη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και γιατί έπρεπε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή την πρώτη πενταετία.

–Ο Γλαύκος Κληρίδης στην «Κατάθεσή μου» έχει γράψει πως αυτό που δημιουργήθηκε το 1960 ουδέποτε αγαπήθηκε από Ε/κ και Τ/κ. Είναι όντως έτσι;

–Είναι γεγονός πως η ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν μια συμφωνία που επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό. Αλλά εμείς, μιλώ ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ, όταν υπεγράφησαν οι συμφωνίες, ο αρχηγός Διγενής μάς έστειλε επιστολές στις οποίες μας έλεγε για τις συμφωνίες και ότι έπρεπε να συνεργαστούμε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, για να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία. Ορισμένοι από εμάς διαφωνήσαμε, αλλά συνεργαστήκαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, οι πλείστοι, μιλούμε για το 90% των αγωνιστών είμαστε με τον Μακαριότατο. Εξ ου και όταν έγιναν οι εκλογές ήταν ο αγωνιστικός κόσμος που τον έβγαλε στην εξουσία. Ο Μακαριότατος βγήκε στην εξουσία με τους αγωνιστές, βασικά και την επιρροή που είχαν μέσα στον κόσμο. Η αριστερά με την άκρα δεξιά συνεργάστηκαν και υποστήριξαν τον πατέρα του Γλαύκου Κληρίδη ως υποψήφιο. Άρα εμείς ξεκινήσαμε πως αυτή η συμφωνία έπρεπε να δουλέψει παρότι δεν ήμασταν ευχαριστημένοι με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Οι Τούρκοι πήραν πολύ περισσότερα από εκείνο που εδικαιούντο. Ήταν φανερό ότι αυτό το οποίο δόθηκε τότε, αν το αναλύσει κάποιος εκ των υστέρων, τότε δεν ξέραμε τίποτε, δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Εμείς λέγαμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο κράτος. Οι Τούρκοι ήθελαν την αστυνομία χωριστά, ήθελαν τον στρατό χωριστά, ήθελαν τη φορολογία χωριστά. Άρα αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Εξ ου και έθετε βέτο ο Κουτσιούκ κάθε λίγο.

Διαβάστε την συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση