ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Δύο προτάσεις για επιπλέον μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Επανεξέταση απόφασης για ενοικίαση προσωρινών μονάδων παραγωγής και επαναλειτουργία της μονάδας 2 στο Βασιλικό

Newsroom K

Θετικά αποτιμά την μείωση της τιμής ηλεκτρισμού από πλευράς της ΑΗΚ το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να επισημαίνει πως αυτό καταδεικνύει την ανάγκη που έχει ο τόπος για δημόσιους οργανισμούς σε ζωτικούς τομείς. Ο κ. Στεφάνου κάνει δύο εισηγήσεις για περαιτέρω μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και αφορά την επανεξέταση της απόφασης για ενοικίαση προσωρινών μονάδων παραγωγής και επαναλειτουργία της μονάδας 2 στο Βασιλικό.

Αυτούσια ανακοίνωση

Η μείωση της τιμής ηλεκτρισμού από πλευράς της ΑΗΚ για δύο μήνες και η επέκτασή της για άλλους δύο, αποτελεί θετικό μέτρο. Καταδεικνύει την ορθότητα της διαχρονικής θέσης του ΑΚΕΛ ότι ο τόπος έχει ανάγκη από δημόσιους οργανισμούς σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, για να στηρίζει την κοινωνία και τη χώρα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσεων.

Επιπρόσθετα των μειώσεων θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού χωρίς να επιβαρυνθεί η ΑΗΚ ή το κράτος με ακόμα δύο κινήσεις.

Η πρώτη κίνηση αφορά την επανεξέταση της απόφασης για ενοικίαση προσωρινών μονάδων παραγωγής, για να καλυφθεί η ζήτηση για το 2020. Η απόφαση πάρθηκε πριν ένα χρόνο κάτω από άλλες συνθήκες. Σήμερα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι ήδη 15% - 20% μειωμένη. Η μείωση τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Υπό το φως των νέων δεδομένων τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες επιβάλλεται να αναθεωρήσουν την απόφαση. Η ακύρωση της ενοικίασης θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με θετικές επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού.
Η δεύτερη κίνηση αφορά στην επαναλειτουργία της μονάδας 2 στο Βασιλικό. Η μονάδα δεν χρησιμοποιείται γιατί σ’ αυτή προγραμματιζόταν να γίνουν αντιρρυπαντικές εργασίες. Το ίδιο έγινε και με τη μονάδα 1. Στη μονάδα 2, δυναμικότητας 130 MW, τα έργα δεν άρχισαν εξαιτίας της κατάστασης και επομένως είναι διαθέσιμη για χρήση.

Η λειτουργία της μπορεί να αντικαταστήσει τις μονάδες στη Δεκέλεια που κλήθηκαν να καλύψουν τη ζήτηση ενόψει των αντιρρυπαντικών έργων στο Βασιλικό. Οι μονάδες στη Δεκέλεια είναι κατά 30% πιο κοστοβόρες από αυτές του Βασιλικού, ενώ εκπέμπουν 30% περισσότερους ρύπους.

Πληροφορούμαστε ότι το αρμόδιο Υπουργείο επικαλείται το γράμμα του νόμου και δεν επιτρέπει στην ΑΗΚ να τη λειτουργήσει, γεγονός που αναμένεται ότι θα επιφέρει μείωση στο κόστος παραγωγής.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να βρει τους τρόπους να ξεπεράσει τα όποια νομικά προβλήματα και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της μονάδας 2 στο Βασιλικό. Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση