ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ για έκθεση ΕΥ: Ο ΠτΔ δεν μπορεί να κρύβεται - Οφείλει εξηγήσεις και απολογία

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αντίληψη λαφυραγωγίας επί του κράτους που διακατείχε την κυβέρνηση Συναγερμού στα χρόνια Αναστασιάδη»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, οφείλει εξηγήσεις και απολογία στην κυπριακή κοινωνία για τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις απολαβές και τα ωφελήματά του, εξέδωσε το ΑΚΕΛ. Όπως σημειώνει, «τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την αντίληψη λαφυραγωγίας επί του κράτους που διακατείχε την κυβέρνηση Συναγερμού στα χρόνια Αναστασιάδη. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι το πρόσφατο σκάνδαλο με τις υπερωρίες κρατικού αξιωματούχου στο Προεδρικό συνέβη διότι έτσι λειτουργούσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος για τον εαυτό του όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις απολαβές και τα ωφελήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την περίοδο που ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός εκτελούσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου εγείρει σοβαρά ζητήματα τάξης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τέσσερα σχεδόν χρόνια διατηρούσε τη θέση του δημόσιου υπάλληλου και ταυτόχρονα, λάμβανε τα ωφελήματα του κρατικού αξιωματούχου. Μάλιστα, λάμβανε επίδομα συντήρησης εξωτερικού ως κρατικός αξιωματούχος κι επιπρόσθετα, ζήτησε κι έλαβε αποζημίωση συσσωρευμένης άδειας ως δημόσιος υπάλληλος, συμπληρώνοντας εκ των υστέρων τα σχετικά έντυπα.

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ δεν είναι τόσο η υποχρέωση του Νίκου Χριστοδουλίδη να επιστρέψει όσα παράτυπα και καταχρηστικά επωφελήθηκε. Το ζήτημα είναι πρωτίστως δεοντολογίας, σεβασμού στις διαδικασίες και στο δημόσιο χρήμα και σε τελική ανάλυση, ζήτημα πολιτικής ηθικής και χρηστής διοίκησης. Τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την αντίληψη λαφυραγωγίας επί του κράτους που διακατείχε την κυβέρνηση Συναγερμού στα χρόνια Αναστασιάδη. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι το πρόσφατο σκάνδαλο με τις υπερωρίες κρατικού αξιωματούχου στο Προεδρικό συνέβη διότι έτσι λειτουργούσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος για τον εαυτό του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να κρύβεται σε ένα θέμα που τον αφορά απολύτως προσωπικά και να παραπέμπει στη Γενική Εισαγγελία. Οφείλει εξηγήσεις και απολογία στην κυπριακή κοινωνία, στην οποία άλλωστε υποσχέθηκε προεκλογικά μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Μέρα με τη μέρα πάντως, επιβεβαιώνει ότι είναι ο καλύτερος μαθητής του συστήματος Αναστασιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση