ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Κατώτερες των περιστάσεων οι κυρώσεις σε Τουρκία

Οι εγκριθείσες κυρώσεις και οι φραστικές εκκλήσεις δεν εξαναγκάζουν την Τουρκία να διακόψει τις γεωτρήσεις λέει ο Στέφανος Στεφάνου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Τα Συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις μας» αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Επισημαίνει πως είναι κατώτερες των περιστάσεων και δεν μπορούν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να διακόψει τις γεωτρήσεις και άλλες παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ.

«Ορθά η Κύπρος επεδίωξε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Όμως οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν χθες σε βάρος της Τουρκίας είναι κατώτερες των περιστάσεων και του μεγέθους της τουρκικής επιθετικότητας. Επίσης, βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τον πήχη που είχε θέσει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

«Η λήψη στοχευμένων μέτρων» όπως είπε «δεν επιτεύχθηκε και αυτό που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο είναι απλώς να συνεχιστεί η διερεύνηση για τέτοιες επιλογές. Είναι φανερό ότι ούτε οι εγκριθείσες κυρώσεις ούτε οι φραστικές εκκλήσεις του Συμβουλίου μπορούν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να διακόψει τις γεωτρήσεις και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί την κατάσταση. Ούτε οι Τριμερείς και οι στρατιωτικές συνεργασίες με ΗΠΑ-Ισραήλ απέτρεψαν τις τουρκικές γεωτρήσεις και προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου. Ούτε ουσιαστικές κυρώσεις επιβάλλονται στην Τουρκία από τους εταίρους μας. Ούτε η διεθνής κοινότητα επιρρίπτει ευθύνες στην κατοχική δύναμη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Αν η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της κατέληξε σ’ ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, τότε τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ «το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό επιδεινώνει την κατάσταση τόσο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσο και σε βάρος της προοπτικής της λύσης του Κυπριακού. Η μόνη επιλογή είναι η προσήλωση στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς όρους και με μόνη προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση