ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:07
 

ΑΚΕΛ: Προκλητικός και απαράδεκτος ο Τσαβούσογλου

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι κτήμα κανενός πέραν του λαού της αναφέρει σε δηλώσεις ο Χ. Χριστοφίδης

Newsroom K

Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις οποίες όπως αναφέρεται η Κύπρος αντιμετωπίζεται ως «στρατηγικός στόχος και εθνική υπόθεση» της Τουρκίας

Σε δηλώσεις του μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διαμήνυσε πως η «Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δεν είναι κτήμα κανενός άλλου πέραν του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Το ίδιο» όπως είπε «ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αποτελούν κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων. Τα δικαιώματα των Τ/Κ πιο συγκεκριμένα, κατοχυρώνονται μέσα από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη εξευρεθεί για τους φυσικούς πόρους, τις θαλάσσιες ζώνες και την κατανομή των εσόδων. Όσο αφορά την οριοθέτηση με την Τουρκία, αυτή μπορεί να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, αν η Άγκυρα συνεργαστεί όπως προνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο με λύση του Κυπριακού θα μπορέσει η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί χώρος ουσιαστικής και ειλικρινούς συνεργασίας και οι απειλές της Άγκυρας σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν αυτό το στόχο. Αντίθετα, επιτείνουν τις εντάσεις, σε μια περίοδο που όλες οι πλευρές καλούνται να συνεργαστούν με την κ. Λουτ για κατάληξη στους όρους αναφοράς και συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφίδης.
«Όσο αφορά δε την «ανησυχία» που διατύπωσε ο κ. Τσαβούσογλου για πιο αρνητική εικόνα της Τουρκίας μετά τις Ευρωεκλογές, καλό θα ήταν να αναλογιστεί σε ποιο βαθμό είναι οι απαράδεκτες τοποθετήσεις και πολιτικές επιλογές της ίδιας της Άγκυρας που προκαλούν αυτή την εικόνα» κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

«Pios paei stixima oti tipote to spoudeo den tha gini me aftin tin ipothesi? Oloi kouppa apanni tha tin ...»
tiktok  |  06:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X