ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακτινογραφία «βρώμικου χρήματος» κάνει το Al Jazeera

Καταφύγιο για την παγκόσμια ελίτ το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου που απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης αναφέρει νέο δημοσίευμα του Al jazeera

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως καταφύγιο της παγκόσμιας ελίτ που απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης χαρακτηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου το Al Jazeera σε νέο δημοσίευμά του δημοσιογράφου James Kleinfeld στο οποίο καταγράφονται τα «σκιώδη πρόσωπα» που πήραν κυπριακό διαβατήριο.

Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται το αραβικό δίκτυο, είναι ο Pham Nhat Vu από το Βιετνάμ. Ως πρώην πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών, MobiFone, ο Vu βρέθηκε στο Λαϊκό Δικαστήριο του Ανόι κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο αδερφός του, σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι ο πλουσιότερος άντρας στο Βιετνάμ, ενώ για την υπόθεση εναντίον του Vu, εστάλησαν επιστολές τόσο από την ισχυρή βουδιστική κοινότητα Sangha της χώρας, τον Ερυθρό Σταυρό του Βιετνάμ αλλά και τον Ρώσο πρέσβη.

Ο Vu, αν και είχε παραδειχθεί τη δωροδοκία του τότε Υπουργού Πληροφοριών, Nguyen Bac Son, όπως σημειώνεται στο Al Jazeera μετην παρέμβαση των πιο πάνω, καταδικάστηκε για μόλις τρία χρόνια στη φυλακή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Pham Nhat Vu, έλαβε την κυπριακή ιθαγένεια λίγο πριν την παρουσία του στο δικαστήριο του Ανόι.

Ένα «χρυσό» διαβατήριο

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Pham Nhat Vu, είναι ένα από τα χιλιάδες ονόματα που έχει στην κατοχή της το Al Jazeera μέσω των διαρροών επίσημων εγγράφων που είναι πλέον γνωστά ως «The Cyprus Papers» που πλήρωσαν για να λάβουν την κυπριακή ιθαγένεια στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Στο δίκτυο υπογραμμίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί το «Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων» (CIP) ως μια σημαντική ροή εσόδων, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2013. Οι εκτιμήσεις κάποιων φτάνουν το ποσό της τάξης των 8 δισ. δολαρίων στα κρατικά ταμεία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν αποτελεί έκπληξη το το πρόγραμμα εδραιώθηκε μετά την οικονομική κρίση στην χώρα, αφού τα πλεονεκτήματα που παρέχονται με ένα «χρυσό» κυπριακό διαβατήριο είναι ξεκάθαρα: η ικανότητα κατάθεσης των χρημάτων σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς λογαριασμούς, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία όχι μόνο στη Κύπρο, αλλά και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

«Τα πιο πάνω», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Al Jazeera, δίδονται στην «λογική» τιμή μιας ελάχιστης επένδυσης των περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων, τα πλείστα εκ των οποίων πρέπει να δαπανηθούν σε ακίνητα.

«The Cyprus Papers» 

Η Ερευνητική Μονάδα του αραβικού δικτύου όπως αναφέρεται στο νέο δημοσίευμα έχει ερευνήσει περίπου 2.500, τα οποία εμφανίζονται (ως βασικοί αιτούντες ή μέλη της οικογένειας) σε περισσότερες από 1.400 αιτήσεις για την απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων της ΚΔ προέρχεται από την Ρωσική Ομοσπονδία, με 1000 στον αριθμό αιτητές, ενώ ακολουθεί η Κίνα με 500, την Ουκρανία και 350 από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Τα άτομα αυτά έχουν αποκτήσει σημαντικό προσωπικό πλούτο» όπως αναφέρεται σημειώνοντας πως κάποιοι από αυτούς φέρεται να τα έχουν αποκτήσει μέσω αμφισβητούμενων πρακτικών.

Τα άτομα αυτά όπως τονίζει το Al Jazeera, κατονομάζονται από το πρακτορείο ειδήσεων μόνο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχουν εμπλακεί σε αδικήματα ή εάν θεωρούνται Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και οι αιτήσεις τους δεν θα γίνονταν πλέον αποδεκτές από την ΚΔ, βάση του νέου συνόλου κανόνων που εφαρμόζονται στη χώρα μας από το 2019.

Το Al Jazeera ξεχωρίζει τα ονόματα των Pham Nhat Vu και Yang Huiyan, καθώς όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι δύο από τους δεκάδες αιτούντες που υπό τους σημερινούς κανονισμούς, δεν θα γίνονταν δεκτοί για την απόκτηση ιθαγένειας. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι πριν από την θέσπιση των νέων κανονισμών το 2019, πολλοί από τους αιτούντες που εμφανίζονται στα «The Cyprus Papers» είχαν υποβάλει αίτηση την ίδια στιγμή που ετοιμάζονταν να καταδικαστούν για κάποιο έγκλημα.

Εκπληκτικά χαμηλό το ποσοστό απόρριψης…

Όπως ξεκαθαρίζεται στο δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση υποχρεούται από τους δικούς της κανονισμούς να διενεργεί ελέγχους στις βάσεις δεδομένων της Europol και της Ιντερπόλ. Στην πράξη, ωστόσο, εναπόκειται στους ίδιους τους αιτούντες να υποβάλουν τους δικούς τους ελέγχους ιστορικού από τις αρχές των χωρών καταγωγής τους. Το ποσοστό απόρριψης ήταν όπως αναφέρεται εκπληκτικά χαμηλό, μόλις 2 τοις εκατό των αιτήσεων μεταξύ 2013 και 2018.

Επιχειρηματίες, πολιτικοί και δισεκατομμυριούχοι

Ali Beglov

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, το πρακτορείο, δίδει στη δημοσιότητα το όνομα του Ali Beglov, ο οποίος έγινε επίσης γνωστός και ως «Ali Tartarin» κατά την εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες στην Αγία Πετρούπολη. Ο Beglov, όπως σημειώνεται έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών από το 1990 έως το 1992 για εκβιασμό.

Η καταδίκη όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν εμπόδισε τον Beglov να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, ούτε τον εμπόδισε να ενταχθεί στους υψηλότερους κύκλους εξουσίας στη Ρωσία.

Από το 1999 έως το 2016, το Al Jazeera αναφέρει ότι ο Beglov υπήρξε Γενικός Διευθυντής σε θυγατρική της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, Lukoil, η οποία διαχειρίζεται μονάδες αποθήκευσης πετρελαίου σε 35 λιμάνια στη χώρα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας καθαρά κέρδη ενός δισ. ρουβλιών ετησίως (13,4 εκ. δολάρια).

Mykola Zlochevsky

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και η ελίτ της Ουκρανίας μετά την επανάσταση του 2014, αναζήτησε την απόκτηση Κυπριακών Διαβατηρίων, μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Ανάμεσα στα άτομα που ξεχώρισαν, το Al Jazeera δημοσιεύει αυτό του Mykola Zlochevsky, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατάχρηση της θέσης του, ως υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων για να ωφελήσει την εταιρεία ενέργειας του, Burisma. Η εταιρεία η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, έχει εγγραφεί στη Κύπρο.

Η ίδια εταιρεία έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε πρωτοσέλιδα των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο γιος του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden, Hunter Biden, είχε προσχωρήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της, ενώ ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σε αυτό το σημείο, στο δημοσίευμα του Al Jazeera σημειώνετι πως ο Zlochevsky βρίσκεται υπό έρευνα για διαφθορά από το 2012, όταν και αποχώρησε από την υπουργική του θέση. Πρόσφατα, κατηγορήθηκε για την προσπάθεια δωροδοκίας αξιωματικών με ποσό $5 εκ. δολαρίων, αποσκοπώντας στην απαλλαγή των κατηγοριών από την εταιρεία Burisma.

Ο Mykola Zlochevsky απέκτησε ένα κυπριακό διαβατήριο την 1η Δεκεμβρίου 2017, και σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera ζει σήμερα στο Μονακό.

Η περίπτωση Deripaska

Το δίκτυο σε αυτό το σημείο αναφέρεται σε άλλα ονόματα τα οποία φαίνεται να έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας πριν από το αφιέρωμα για τα λεγόμενα «Cyprus Papers».

Ένα εξ’ αυτών είναι αυτό του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν. Άλλο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται το δίκτυο, είναι αυτό του Μαλαισιανού Jho Low, του οποίου η υπόθεση απασχόλησε τις κυπριακές αρχές το προηγούμενο διάστημα.

Ως απάντηση στις προηγούμενες δημοσιεύσεις για τα λάθη του προγράμματος πολιτογραφήσεων, το Al Jazeera αναφέρει ότι το 2019 το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας μας έκανε μια σειρά ανακοινώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ανάκλησης 29 διαβατηρίων που είχαν χορηγηθεί λόγω λάθους, αλλά και την αύξηση των κριτηρίων για την αποδοχή μελλοντικών αιτούντων στο πρόγραμμα.

Η «Τράπεζα του Κρεμλίνου» και ΠΕΠ

Άλλα τρία ονόματα που αναφέρονται στο νέο δημοσίευμα του Al Jazeera είναι κορυφαία στελέχη της ρωσικής τράπεζας VTB, γνωστής και ως «Τράπεζας του Κρεμλίνου», οι οποίοι επένδυσαν σε γειτονικά ακίνητα στην περιοχή Coral Seas της Πάφου.

Πρόκειται για τον Alexey Yakovitsky, Διευθύνων Σύμβουλο της VTB Capital, την Victoria Vanurina, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VTB και τον Vitaly Buzoverya, ανώτερο αντιπρόεδρο της VTB Bank. Οι παραπάνω όπως σημειώνει το δίκτυο έγιναν δεκτοί από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της ΚΔ, μαζί με τους συζύγους τους.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι οι έλεγχοι της κυπριακής κυβέρνησης έπρεπε επίσης να είχαν εντοπίσει τον Vladimir Khristenko, ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο λόγω του πατέρα του, Viktor Khristenko και της μητριάς του, Tatyana Golikova. Οι δύο κατείχαν πολλές ηγετικές πολιτικές θέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, με τον Viktor να υπηρετεί δύο φορές ως υπουργός βιομηχανίας ενώ η Golikova έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός, υπουργός Υγείας και ως βοηθός του Προέδρου Πούτιν.

Το 2006, ο Vladimir Khristenko, 25 ετών, έγινε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου μιας τσεχικής θυγατρικής του ομίλου Chelyabinsk Pipe Rolling Plant. Πλέον διαχειρίζεται την φαρμακευτική εταιρεία Nanolek, η οποία ανήκει σε μια κυπριακή οντότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera η εταιρεία έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, ενώ παράγει υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο με μη αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού.

Ένα άλλο Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο που αναφέρεται στο νέο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων, είναι ο Mir Rahman Rahmani, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου της Κάτω Βουλής της Λαϊκής Συνέλευσης του Αφγανιστάν. Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες το Al Jazeera, ο Rahmani μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης αιτήθηκε επίσης και για την σύζυγο και τις τρεις του κόρες. Ο γιος του, Ajmal Rahmani, πολιτικός που εκπροσωπεί την πρωτεύουσα την Καμπούλ, ζήτησε επίσης την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος.

Ο γύρος των χρημάτων

Αναφερόμενο στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την ΜΚΟ Global Witness κατά της διαφθοράς, το Al Jazeera, υπογραμμίζει πως μεταξύ 2007 και 2016, η Κύπρος ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις από Ρώσους κατοίκους. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το δίκτυο, εκτιμάται ότι φτάνουν περίπου στα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς, το αραβικό πρακτορείο σημειώνει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως η χώρα μας έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για τους Ρώσους που επιδιώκουν να ξεπλύνουν τα έσοδα από παράνομα κέρδη.

Η χορήγηση υπηκοότητας σε αιτούμενα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα ήταν ένα αμφισβητούμενο ζήτημα για την ΕΕ, και οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί περιορίζουν αυτά τα άτομα από την απόκτηση διαβατηρίου της Ε.Ε. Όμως, σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για για να συμμορφωθεί με τους κανόνες αυτούς, με αποτέλεσμα αρκετά ΠΕΠ να έχουν ήδη εκμεταλλευτεί το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων.

Μετά από μήνες καθυστέρησης, το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε τον Ιούλιο του 2020 νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την ιθαγένεια από οποιονδήποτε αιτητή του προγράμματος καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα, αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις ή έχει καταχωρηθεί σε διεθνή λίστα με καταζητούμενους μετά την έγκριση της αίτησης του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του Al Jazeera απάντησε ότι έχει εκχωρηθεί ιθαγένεια κατά παράβαση των ισχυόντων κανονισμών την εποχή εκείνη. Η Κύπρος λειτουργεί, είπε, ως κράτος μέλος της ΕΕ με απόλυτη διαφάνεια.

Το Al Jazeera αναφέρει πως παρά τις προσπάθειες να κλείσουν τα κενά στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, αρκετές ΜΚΟ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένα πρόσωπα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο ζητούν την πλήρη κατάργηση του προγράμματος. Η πολιτικός της αντιπολίτευσης Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της πώλησης διαβατηρίων, ανοίγουν τις πύλες της Ε.Ε με τα διαβατήρια που πουλούν.».

Το καταριανό δίκτυο καταληκτικά σημειώνει πως παρόλο που η φήμη της Κύπρου έχει «καταστραφεί» μέσα από τις αποκαλύψεις σχετικά με το πρόγραμμα, δεν είναι το μόνο θύμα από την αγορά υπηκοοτήτων. «Σε πολλές περιπτώσεις, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις χρυσές παραλίες της Λάρνακας και της Πάφου», έχουν κλαπεί από τον ρωσικό, τον ουκρανικό και τον κινεζικό λαό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X