ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλα λέει ο νόμος άλλα πράττει ο Κληρίδης για την αφυπηρέτησή του

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας μετέτρεψε σε μείζον θέμα την αποχώρησή του από τη Νομική Υπηρεσία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με πολύ θόρυβο και αλγεινές εντυπώσεις θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή φρουράς στη Νομική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, επί θητείας του οποίου ο νομικός σύμβουλος του κράτους απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα, θα κρατήσει στραμμένα πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας, μέχρι το τέλος της θητείας του. Αφορμή η απόφασή του να μην κάνει χρήση της προαφυπηρετικής του άδειας κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμούς για χορήγηση αδειών, οι οποίοι σαφέστατα ορίζουν πως ουδείς μπορεί να την αποποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο.

Η τακτική του Γενικού Εισαγγελέα να κινηθεί εκτός πλαισίου έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το 2015, χρονιά κατά την οποία ήταν στο τιμόνι της Υπηρεσίας. Το πιο ανησυχητικό όμως που προκύπτει από την απόφαση του Κώστα Κληρίδη, να εφαρμόσει στην ουσία ειδικό καθεστώς για την δική του αφυπηρέτηση είναι, όπως σημειώνεται από νομικούς και πολιτικούς κύκλους, η δημιουργία προηγούμενου που ενδεχομένως να εκτοξεύσει τις περιπτώσεις μη χρήσης προαφυπηρετικής άδειας στο δημόσιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Το πλαίσιο της προαφυπηρετικής άδειας στη δημόσια υπηρεσία, καθορίζεται με σαφήνεια από τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμούς και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει εξαιρέσεις ή άλλες διατάξεις, όπως αυτές που επικαλέστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας.

«7-(1) Υπάλληλος που αφυπηρετεί λόγου ορίου ηλικίας μετά από αίτησή του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των περί Συντάξεων Νόμων οφείλει να λάβει πριν την αφυπηρέτησή του την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του. Σε καμία περίπτωση δε δικαιούται να αποποιηθεί την άδεια ανάπαυσης που έχει, σε πίστη του ή να υπηρετήσει έναντι αυτής ή να διεκδικήσει πληρωμή αντί αυτής.»

Μάλιστα το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει και τον τρόπο λήψης της προαφυπηρετικής άδειας.

«7-(2). Ο οικείος Προϊστάμενος Τμήματος προβαίνει σε διευθετήσεις που διασφαλίζουν ώστε η άδεια ανάπαυσης του υπαλλήλου που αφυπηρετεί να αρχίζει κατά τέτοια ημερομηνία ώστε να λήγει την προτεραία της ημερομηνίας αφυπηρέτησης του υπαλλήλου.»

Η απόφαση Κληρίδη

Παρά τα όσα καθορίζονται από τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας νόμο, ο Κώστας Κληρίδης ενεργώντας προφανέστατα ως κριτής και κρινόμενος επικαλέστηκε την απουσία Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος θα τον αναπλήρωνε κατά το διάστημα της αφυπηρετικής του άδειας. Λόγος που δεν μπορεί να γίνει δεκτός, όπως τονίζετε από νομικές και πολιτικές πηγές, μιας και το κενό που θα υπήρχε στη Νομική Υπηρεσία, ήταν υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το καλύψει, όπως έγινε εξάλλου στην περίπτωση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, ο οποίος μόλις έκανε χρήση της αφυπηρετικής του άδειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διόρισε τον Στέλιο Ναθαναήλ νέο πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, η αφυπηρέτησή του θα γίνει την 1η Αυγούστου 2020. Μάλιστα στα όσα είπε δημόσια, προσπάθησε να θωρακίσει τα όσα αποφάσισε, επικαλούμενος αλληλογραφία με τη Γενική Λογίστρια Ρένα Γεωργίου αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις δημόσιες αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα, εξέφραζαν έκπληξη σημειώνοντας πως στην ουσία ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης γνωμάτευσε για τον εαυτό του, την ώρα μάλιστα που πριν από τέσσερα χρόνια, άλλα ανέφερε σε άλλη γνωμάτευσή του. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2016 με αποδέκτες και τον Γενικό Εισαγγελέα και θέμα τη συσσώρευση και μεταφορά άδειας ανάπαυσης κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ άλλων αναφερόταν.

«Μετά από σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τι Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας γνωμάτευσε στις 20/10/2015 ότι με βάση τους περί Δημοσίας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμούς δεν υπάρχει νομική βάση που να δικαιολογεί την πληρωμή συσσωρευθείσας άδειας στους κρατικούς αξιωματούχους εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται στο κανονισμό 8(3) και 8(5) δηλαδή μόνο στις περιπτώσεις αναγκαστικής αφυπηρέτησης για λόγους δημοσίους συμφέροντος παραίτησης λόγω διορισμού στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία ή σε άλλη κρατική υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπου δεν παρέχεται χρονικά η δυνατότητα λήψης της άδειας που έχει σε πίστη του πριν την ανάληψη των νέων καθηκόντων του».

Σπασμωδικές αντιδράσεις

Στην δημόσια τοποθέτησή του για ένα θέμα που υπό άλλες περιστάσεις θα έπρεπε να αφορά τον ίδιο και όχι να απασχολεί τον δημόσιο βίο, ο κ. Κληρίδης χρησιμοποιεί και πάλι τη γνωστή τακτική, του καταδιωκόμενου από δημοσιογράφους και άλλους κύκλους. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε καταλήγει. «Υπό το φως των πιο πάνω, τα περί παρατάσεως που επιχειρεί να επιτύχει ο Γενικός Εισαγγελέας, τα περί οικονομικού οφέλους που επιδιώκει κλπ είναι κακοήθειες των γνωστών σε όλους πλέον δημοσιογραφικών οργάνων ή άλλων κύκλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X