ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή φρουράς σε 2 Υπουργεία και Νομική Υπηρεσία

Οι προκλήσεις στο Άμυνας και Δικαιοσύνης καθώς και στη Γενική Εισαγγελία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε δυο φάσεις θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, ένεκα της αφυπηρέτησης του Κώστα Κληρίδη από τη Νομική Υπηρεσία. Η τροπή που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα, η υπόθεση του Κώστα Κληρίδη με την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, επίσπευσαν τις διαδικασίες στα Υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης αλλά και στην Νομική Υπηρεσία. Στις 10 η ώρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή διορισμού των νέων Υπουργών, Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη. Στις 11:30 θα ακολουθήσει η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Αμέσως μετά οι νεοδιορισθέντες θα αναλάβουν καθήκοντα. Στις 12:30 η Υπουργός Δικαιοσύνης, στις 13.00 ο Υπουργός Άμυνας και στις 14.00 ο νέος Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Οι προκλήσεις

Εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο βάρος πέφτει προς την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας, όπου η νέα ηγεσία δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής. Το πρώτο θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, στο γραφείο του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η ηρεμία και σταδιακά η Νομική Υπηρεσία να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη επταετία αλλά και πρόσφατα με την αφυπηρέτηση του Κώστα Κληρίδη, προκάλεσαν την αρνητική δημοσιότητα της Νομικής Υπηρεσίας η οποία, όπως τονίζεται από τον νομικό κόσμο της Κύπρου, χρειάζεται ηρεμία προκειμένου να φέρει εις πέρας και με επιτυχία το δύσκολο έργο της. Στις πλάτες του νέου Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα πέφτει το βάρος επούλωσης των πληγών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα στο δικαστικό σύστημα του τόπου. Από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας η ολοκλήρωση ενίσχυσης της Νομικής Υπηρεσίας με ανθρώπινο δυναμικό.

Οι Υπουργοί

Στην πλευράς των δυο νέων Υπουργών, το έργο του Χαράλαμπου Πετρίδη στο Άμυνας είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε έξαρση. Ο κ. Πετρίδης καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Από τους σημαντικούς σχεδιασμούς, τα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς αρκετά από τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Στο Δικαιοσύνης, η Έμιλυ Γιολίτη έχει μπροστά της το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ένα ζήτημα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στη Βουλή. Επίσης η κ. Γιολίτη θα πρέπει να προχωρήσει τις αλλαγές εντός της Αστυνομίας ενισχύοντας παράλληλα την καλή εικόνα του σώματος προς τα έξω. Από τα σημαντικά θέματα της νέας Υπουργού να πατάξει εν τη γενέσει τους φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και γκετοποίησης της παλιάς Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση