ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικανικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης: Διάδρομοι εκκένωσης και ενισχυμένες βάσεις

Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου στη μεταφορά Αμερικανών από το Ισραήλ

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης 

Κεντρικό ρόλο στα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που έχουν εκπονήσει οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για τον απεγκλωβισμό των πολιτών τους από το Ισραήλ έχουν Ελλάδα και Κύπρος. Πληροφορίες από πηγές υψηλής αξιοπιστίας, που περιήλθαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εις γνώσιν της «Κ», κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη ενημερώσει για τους «διαδρόμους εκκένωσης» που θα περάσουν από την κυπριακή και ελληνική επικράτεια, προβαίνοντας ταυτόχρονα στις σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Το σχέδιο προβλέπει την απομάκρυνση των περίπου 600.000 Αμερικανών πολιτών που εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα στο Ισραήλ και άλλων 89.000 που ζουν στον Λίβανο, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτό αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη συνολικά τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική συμβολή στο αμερικανικό σχέδιο εκκένωσης συζητείται σε κλειστό κύκλο ανθρώπων, με τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να διαδραματίζουν κομβικό, συντονιστικό ρόλο.

Ελληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» ότι έχει ζητηθεί αρωγή της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο λόγω της εγγύτητάς τους στη διακεκαυμένη ζώνη όσο και λόγω των στενών σχέσεων συνεργασίας που διατηρούν σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον βαθμό της ελληνικής συμμετοχής. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο σχεδιασμός εμπλέκει πρωτίστως την Κύπρο και λιγότερο την Ελλάδα.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει αιτήματα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των δεκάδων αμερικανικών αεροσκαφών που σταθμεύουν σε στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 6). Παράλληλα, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου πρόκειται να έχουν καταπλεύσει στην Κρήτη συνολικά 7 πλοία ανεφοδιασμού, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη στην Ελλάδα 800 στελεχών της μονάδας υποστήριξης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (Logistic Readiness Squadron), με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Κορυφαία στρατιωτική πηγή, πάντως, παρατήρησε ότι η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας καλύπτεται από διμερείς συμφωνίες και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Παρόμοιες κινήσεις καταγράφονται και στην Κύπρο, η οποία εξάλλου προορίζεται να λειτουργήσει ως ο Νο1 διαμετακομιστικός σταθμός των ΗΠΑ σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα έχουν εγκατασταθεί στο νησί ειδικές δυνάμεις, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας και της Ολλανδίας, με αποστολή τον απεγκλωβισμό πολιτών από τη ζώνη πυρός, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί πρώτες μεταφορές – απεγκλωβισμοί πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο προς την Κύπρο.

Με ελληνικά πλοία

Πηγές ενημέρωσης από την Κύπρο σημείωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο απεγκλωβισμός των πολιτών έγινε με ελληνικών συμφερόντων επιβατηγά πλοία, τα οποία μισθώθηκαν για τον σκοπό αυτό, ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι Αμερικανοί πολίτες ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Κύπρο και από εκεί επιβιβάστηκαν σε μισθωμένο πλοίο με προορισμό την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στους εφοπλιστικούς κύκλους διεθνώς φθάνουν πληροφορίες για σχέδια εκμίσθωσης από τις ΗΠΑ κρουαζιερόπλοιων, τα οποία στο πλαίσιο ενεργοποίησης ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης θα αναλάβουν να απομακρύνουν μαζικά πολίτες από τη ζώνη του πολέμου.

Τις επαφές και διαπραγματεύσεις με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την εκμίσθωση των κρουαζιεροπλοίων πραγματοποιεί η αμερικανική υπηρεσία ναυσιπλοΐας – MARAD (Maritime Administration), ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος φορέας έχει προχωρήσει στην αγορά, αντί πολλών εκατομμυρίων, δεξαμενοπλοίων μεταφοράς επεξεργασμένου πετρελαίου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τις συγκεκριμένες πληροφορίες επιβεβαίωσαν στην «Κ» Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Από το «Βενιζέλος»

Aερογέφυρα με μισθωμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς ΗΠΑ και Καναδά, θα στηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί μαζική εκκένωση πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αεροπορική κίνηση από Αθήνα προς βόρεια Αμερική έχει εξομαλυνθεί. Κατά την περίοδο που εξελίχθηκε το πρώτο κύμα εξόδου από το Ισραήλ προς Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είχε τοποθετήσει υπαλλήλους της στη ζώνη έξτρα-Σένγκεν του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να βοηθούν όσους κατευθύνονταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, και άλλες χώρες μεριμνούν για τον επαναπατρισμό πολιτών τους και την αρωγή στους Ισραηλινούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν σ’ αυτές. Μεταξύ αυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο, που την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε προσφορές από την ακτοπλοϊκή αγορά για πλοία μεγάλης χωρητικότητας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τρία ταξίδια από τη Βηρυτό προς τη Λεμεσό.

Η. ΜΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση