ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για επισκέψιμα αγροκτήματα - Ενστάσεις από ΑΚΕΛ και Οικολόγους

Με το σκεπτικό να μελετήσουν καλύτερα οι βουλευτές την πρόταση νόμου που κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Αναβλήθηκε την Πέμπτη η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου «Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022».

Η Ολομέλεια έκανε αποδεκτό αίτημα που υπέβαλαν το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών για αναβολή της ψήφισης της σχετικής πρότασης νόμου που κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε οι βουλευτές να μελετήσουν καλύτερα το κείμενο του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες που κατάθεσαν το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι, και οι δύο μαζί.

Όπως αναφέρθηκε στην «Κ» από το ΑΚΕΛ, το κόμμα θεωρεί το νομοσχέδιο πολύ προβληματικό και ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει ένα τεράστιο μέτωπο καταπάτησης πάρα πολλών αρχών, σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις στην ύπαιθρο, γι' αυτό ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία, ώστε το νομοσχέδιο να μελετηθεί καλύτερα από το σύνολο των βουλευτών. Την ίδια ώρα, και από πλευράς Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών θεωρείται αναγκαία η περαιτέρω μελέτη της πρότασης νόμου και των τροπολογιών από τους βουλευτές.  

Οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει στις 30 Μαϊου στη Βουλή το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, επιχειρούν να θέσουν αλλαγές, όρια και περιορισμούς στο νομοσχέδιο, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων μπαίνουν περιορισμοί στις περιοχές ανάπτυξης, στο μέγεθος του επισκέψιμου αγροκτήματος, ανώτατο όριο 15 κλινών, ενώ γενικότερα με τις τροπολογίες θα ισχύουν παγκύπρια οι όροι που ισχύουν για επισκέψιμα αγροκτήματα και στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Σημαντική είναι η παράμετρος ότι άδεια λειτουργίας επισκέψιμου αγροκτήματος θα μπορεί να δίνεται μόνο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και αποδεδειγμένα ασκούν γεωργική ή και κτηνοτροφική δραστηριότητα τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επιπλέον, στις κύριες χρήσεις του επισκέψιμου αγροκτήματος προστίθεται και η μελισσοκομία.

Η πρόταση για τα επισκέψιμα αγροκτήματα αποσκοπεί στη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων. Με το νομοσχέδιο καθορίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή επισκέψιμων αγροκτημάτων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Επίσης, εισάγονται πρόνοιες για την κατηγοριοποίηση των εν λόγω αγροκτημάτων σε θεματικές ενότητες πρόσθετα της κύριας αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, την δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτά υποδομών διαμονής και διανυκτέρευσης, υποδομών εστίασης και αναψυχής καθώς και υποδομών για παροχή εκπαίδευσης σε ενδιαφερομένους.

Για το νομοσχέδιο έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου για το θέμα της εξαίρεσης του Ακάμα. Τελικά το θέμα ρυθμίστηκε με συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο συμφώνησαν και οι κρατικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση