ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναγκαία η βελτίωση διαδικασιών, είπε ο ΥΠΑΜ παρουσιάζοντας ψηφιακή υπηρεσία

Ο κ. Πάλμας μιλούσε την κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης

ΚΥΠΕ

Η ανανέωση και η βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών των υπηρεσιών του κράτους αποτελούν αδήριτη ανάγκη και το Υπουργείο Άμυνας οφείλει να είναι ευέλικτο και να δέχεται αυτές τις αλλαγές ως ευκαιρία για συνέχιση και αναβάθμιση προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως φορέας δημόσιας διοίκησης, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

Ο κ. Πάλμας μιλούσε την κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, μέσω του κυβερνητικού κόμβου gov.cy.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι η δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, με στόχο τη δίχως ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη και η λειτουργία της εν λόγω ψηφιακής υπηρεσίας αποτελεί μέρος της προσπάθειας της πολιτείας για έναν ευρύ και συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη, προσθέτοντας πως έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση μπορεί να βελτιώσει την εξυπηρέτηση του πολίτη, εφαρμόζοντας την αρχή «government to citizen» (κυβέρνησης προς πολίτη).

Είπε επίσης ότι με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι πολίτες έχουν την ευχέρεια πρόσβασης σε πληροφορίες και τη δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων για την ολοκλήρωση διαδικασιών χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εξοικονομώντας ουσιώδη χρόνο και μειώνοντας το κόστος τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες, ενώ παράλληλα, η ψηφιοποίηση μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των διαδικασιών, μειώνοντας πιθανά λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ψηφιακή υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας που εγκαινιάζεται σήμερα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να παραλαμβάνουν ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας gov.cy πιστοποιητικά, βεβαιώσεις στρατολογικής κατάστασης ή και άδειες εξόδου, ανάλογα με τον λόγο έκδοσης για τον οποίο υποβάλλουν αίτηση, με την όλη διαδικασία να είναι προσβάσιμη από κάθε σημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού, με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη προφίλ ταυτοποιημένου χρήστη της σελίδας, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Η ανανέωση και η βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών των υπηρεσιών του κράτους αποτελούν αδήριτη ανάγκη, συνέχισε ο κ. Πάλμας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας οφείλει να είναι ευέλικτο και να δέχεται αυτές τις αλλαγές ως ευκαιρία για συνέχιση και αναβάθμιση προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως φορέας δημόσιας διοίκησης.

Ευχαρίστησε, εξάλλου, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Άμυνας, όπως και την ανάδοχο εταιρεία Ernst & Young για τη συμβολή τους στην επιτυχή, όπως είπε, ολοκλήρωση του έργου προς όφελος των Κυπρίων πολιτώ,. Πρόσθεσε ότι αναμένονται και νέα έργα το προσεχές μέλλον που θα συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή αναβάθμιση του Υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος είπε πως η σημερινή παρουσίαση αποτελεί το πρώτο δείγμα της εργασίας που μπορεί να φέρει σε πέρας το τμήμα του Υφυπουργείου, ο τίτλος του οποίου αποδίδεται ως «εργοστάσιο ψηφιακών υπηρεσιών», και συνεχάρη το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ και την εταιρεία ΕΥ για την εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία τους, προσθέτοντας πως αναμένει ότι οι επόμενες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς.

Εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του για την αναγνώριση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας του οριζόντιου ρόλου του Υφυπουργείου ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και ευχήθηκε ο μετασχηματισμός να προχωρήσει ακόμα περισσότερο σε όλα τα επίπεδα.

Ερωτηθείς τι είδους έργα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι προγραμματισμένα για το επόμενο διάστημα και αν αυτά, εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών, περιλαμβάνουν και λειτουργίες εντός του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Πάλμας είπε ότι η υπηρεσία που παρουσιάστηκε σήμερα και όσα θα ακολουθήσουν εντάσσονται στα πλαίσια των εξαγγελιών του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με όλα τα Υπουργεία να προβαίνουν σταδιακά σε παρουσιάσεις για τη βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, με απώτερο στόχο, όπως είπε, την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συμπλήρωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας επεξεργάζεται το επόμενο κεφάλαιο σχετικά με το οποίο θα προχωρήσει σε εξαγγελίες και μόλις αυτό είναι έτοιμο θα υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση