ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες απορρίπτει τα περί διαφθοράς

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με οδηγό την τακτική που ακολούθησε στο διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιασθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματικών. Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 η ώρα, το πρωί της Τρίτης στο συνεδριακό «Φιλοξενία». Ενώπιον των τεσσάρων Επιτρόπων, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, από το 2013 που εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την διαχείρισή του τα επόμενα χρόνια έως και την κατάρρευσή του, μετά τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera.

O πρόεδρος, λένε οι πληροφορίες, δεν θα αποφύγει να παραδεχθεί πως εκ του αποτελέσματος τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν επαρκή και οδήγησαν σε κατάρρευση του προγράμματος.

Μετά την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Προεδρικό, λένε πηγές κοντά στην κυβέρνηση, θα αποστασιοποιηθεί από ενέργειες που θα συντηρούν το κλίμα της διαφθορολογίας που έχει ξεσπάσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. «Ό,τι έχει να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το πει ενώπιον της Ερευνητικής την Τρίτη», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με το πλάνο παρουσίασης που έχει ετοιμασθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την τροπή και κατάληξη του προγράμματος πολιτογραφήσεων, υπερασπιζόμενος σθεναρά τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του.

Εφ’ όλης της ύλης

Η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι ανοιχτή στα Μέσα Ενημέρωσης, με 15 δημοσιογράφους να καλύπτουν την ακρόαση της Επιτροπής. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί σε μια εναρκτήρια δήλωση προτού δεχθεί τις ερωτήσεις των τεσσάρων μελών της Επιτροπής. Βασικό άξονα της παρουσίας Αναστασιάδη ενώπιον της Επιτροπής, θα αποτελέσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις ενίσχυσης του πλαισίου των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Στο πνεύμα αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει για τις έξι αλλαγές που έγιναν στο επενδυτικό πρόγραμμα από το 2013 μέχρι και την κατάργησή του, σημειώνοντας πως παρά τις καταχρήσεις που έγιναν οι αλλαγές στόχο είχαν να το θωρακίσουν από φαινόμενα και πρακτικές που τελικά το οδήγησαν στην κατάρρευση.

Χαλαρώσεις

Λαμβάνοντας υπόψη την προσοχή που επιδεικνύουν τα μέλη της Επιτροπής στις αλλαγές του πλαισίου πολιτογραφήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να εξηγήσει το σκεπτικό της τακτικής που υιοθετήθηκε στις χαλαρώσεις των κριτηρίων. Από τις συνολικά 6 αλλαγές που έγιναν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει ότι οι 3 αφορούσαν το οικονομικό σκέλος ενώ οι άλλες τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου ελέγχου των πολιτογραφήσεων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις αλλαγές του 2013 που από κυβερνητικής πλευράς θεωρούνται οι σοβαρότερες. Εν προκειμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να περιγράψει την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, με την πιεστική ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων για τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους. Στο Προεδρικό θεωρούν πως από τη μία χαλάρωναν τα οικονομικά κριτήρια, προκειμένου το επενδυτικό πρόγραμμα να γίνει περισσότερο ελκυστικό, και από την άλλη ενισχυόταν το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος, λένε οι πληροφορίες, δεν θα αποφύγει να παραδεχθεί πως εκ του αποτελέσματος τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν επαρκή και οδήγησαν σε κατάρρευση του προγράμματος.

Οι καταχρήσεις

Θα απορρίψει τα περί παρεμβάσεων στην εξέταση των αιτήσεων, παρουσιάζοντας αφενός την προσφορά του επενδυτικού προγράμματος, σε μια ιδιάζουσα περίοδο για την οικονομία της Κύπρου και αφετέρου τις καταχρήσεις που αποκαλύφθηκαν οι οποίες αποδίδονται σε μια μικρή μερίδα όσων ενεπλάκησαν. Στο πνεύμα αυτό ο πρόεδρος θα δώσει στοιχεία για την προσφορά του προγράμματος στα κρατικά ταμεία, σε θέσεις εργασίας αλλά και αναθέρμανσης ζωτικών κλάδων της οικονομίας, εξαίροντας την πλειοψηφία όσων ενεπλάκησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση