ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αννίτα Δημητρίου: Kανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση

Ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter

ΚΥΠΕ

Κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση, λέει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Ένα είναι η κριτική και οι αντίθετες αισθητικές απόψεις απέναντι στην Τέχνη και άλλο είναι να διώκεσαι για το πώς εκφράζεσαι καλλιτεχνικά, σημειώνει σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η Δημοκρατία και η Παιδεία δεν απειλούνται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης και κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση», καταλήγει η κ. Δημητρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο καθηγητής τέχνης Γιώργος Γαβριήλ κλήθηκε στις 06 Οκτωβρίου να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα έργα του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που έλαβε ο κ. Γαβριήλ από την Επιτροπή, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πέντε. Και οι πέντε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ σχετίζονται με ενέργειες ή συμπεριφορές από πλευράς του καθηγητή για παράλειψη άσκησης των θεμελιωδών καθηκόντων του. Δηλαδή η δημοσίευση επανειλημμένως τόσο στην προσωπική του ιστοσελίδα όσο και στον ημερήσιο Τύπο, πίνακες και έργα τα οποία προσβάλλουν με το περιεχόμενο τους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς. Επιπλέον ο κ. Γαβριήλ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για μη συμμόρφωσης από συνεχείς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας Αρχής.

Ο κ. Γαβριήλ, σύμφωνα με την επιστολή καλείται να βρει μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του ενώ εάν δεν εμφανιστεί, η Επιτροπή μπορεί είτε να απαιτήσει την προσωπική του προσαγωγή, είτε να προχωρήσει στην ακρόαση της υπόθεσης χωρίς την παρουσία του. Η εν λόγω επιστολή έρχεται μετά από πειθαρχική έρευνα που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σε περίπτωση που ο καθηγητής καταδικαστεί μπορεί να σημαίνει μέχρι και παύση.

Η κίνηση της Κυβέρνησης προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να αναφέρει ότι «αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά ένα καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας». Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία πολιτών αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση