ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Χρονικός ορίζοντας ψήφισης των τριών νομοσχεδίων από τη Βουλή ο ερχόμενος Νοέμβριος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα σημαντικό βήμα για ολοκλήρωση του τελευταίου βήματος που αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε ο Βουλή την Πέμπτη το απόγευμα. Η αναβολή των εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ ουσιαστικά είναι ο προπομπός ψήφισης των τριών νομοσχεδίων τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής από την περίοδο που στο Υπουργείο Εσωτερικών μετακόμισε ο νυν υπουργός Νίκος Νουρής. Με βάση τα όσα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, οι επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο του 2024. Η αναβολή των εκλογών τερμάτισε μια αβεβαιότητα που υπήρχε μετά το καλοκαίρι τόσο σε πολιτικό όσο και σε τοπικό επίπεδο προκαλώντας ικανοποίηση στην κυβέρνηση μιας και η αναμενόμενη ψήφιση της μεταρρύθμισης αποτελεί για την ίδια μια σημαντική εξέλιξη. Κάτι που φρόντισε να τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θέτοντας τον ερχόμενο Νοέμβριο ως τον μήνα ψήφισης των νομοσχεδίων.

Τα κόμματα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το κοινοβουλευτικό έργο επί των τριών νομοσχεδίων με κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων που υπάρχουν. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα επόμενα βήματα έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Όπως είπε, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και πριν αρχίσει η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 θα έχει οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας τα νομοθετήματα που θα θέσουν σε υλοποίηση τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το Μάιο του 2024 να διεξαχθούν εκλογές για τη νέα μορφή που θα πάρουν οι τοπικές αρχές. Τα νομοσχέδια αναβολής των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών ψήφισαν 37 Βουλευτές, 7 τα καταψήφισαν και 3 τήρησαν αποχή. Με βάση τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια θα είναι διάρκειας 7,5 χρόνων. Η συζήτηση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το ΥΠΕΣ

Πριν τα νομοσχέδια οδηγηθούν στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εμφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση των κομμάτων της πλειοψηφίας, εστίασε και στα οικονομικά οφέλη από την αναβολή των εκλογών. Όπως ανάφερε η ταυτόχρονη διεξαγωγή με τις ευρωεκλογές του 2024, θα επιφέρει εξοικονόμηση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία θα τηρήσει υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο πόροι από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση