ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε το θέμα καλπονοθείας στα Κατεχόμενα

Έκθεση από τον πρώην «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάς, εκθέτει την Άγκυρα και τον Τατάρ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η έκθεση με τίτλο «Η Παρέμβαση (της Τουρκίας) στις Εκλογές», συντάχθηκε υπό την εποπτεία του πρώην «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ (στη συγγραφή της έκθεσης συμμετείχε ομάδα Τ/κ ακτιβιστών και μελετητών), ο οποίος την περίοδο της Υπόθεσης Αφρίκα, αντιδρώντας στην επίθεση που δέχθηκε η τ/κ εφημερίδα και τα όσα ακολούθησαν, παραιτήθηκε από το αξίωμα του «δικαστή» και ανέλαβε την υπεράσπιση του Σενέρ Λεβέντ και των συντρόφων του.

Μιλώντας στους συγγραφείς της νέας έκθεσης, ο κ. Ακιντζί εστιάζει σε τρία κρίσιμης σημασίας ζητήματα, ρίχνει φως στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας μετά το Κραν Μοντάνα και μοιράζεται τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας την τ/κ κοινότητα.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι μετά τη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα η Τουρκία προχώρησε σε αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Τότε, η Τουρκία απομακρύνθηκε από τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ). Στην πορεία, η τουρκική διπλωματία υιοθέτησε τη λογική των δυο κρατών, με τον κ. Ακιντζί από το 2017 και μετά να επιμένει στη σημασία της ΔΔΟ.

Το δεύτερο ζήτημα που θίγει ο πρώην Τ/κ ηγέτης αφορά τον αυταρχικό χαρακτήρα διακυβέρνησης Ερντογάν. Λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, μιλώντας στο τουρκικό αντιπολιτευόμενο μέσο «T24», ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να «διοικήσει» τους Τ/κ με τον ίδιο, αυταρχικό τρόπο που κυβερνά στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τέλος, ο κ. Ακιντζί προβάλλει την άποψη ότι, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων, μετά το Κραν Μοντάνα, η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του Τ/κ ηγέτη. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η Άγκυρα, κατά την «προεκλογική» περίοδο, ξεκαθάρισε στον ίδιο ότι ακόμη και σε περίπτωση που έβγαινε νικητής από την «εκλογική» διαδικασία δεν επρόκειτο να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση