ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για διαφθορά

Στόχος της επικοινωνιακής πολιτικής του ΑΚΕΛ πλέον δεν είναι άλλος από το να αποσείσει τις ευθύνες από τους ώμους του για το ντροπιαστικό βίντεο του Al Jazeera, ανέφερε ο κ. Κούσιος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μέσω ανακοίνωσης απαντά στα όσα το ΑΚΕΛ καταλόγισε στην Κυβέρνηση σχετικά με τη διαφθορά.

Στόχος της επικοινωνιακής πολιτικής του ΑΚΕΛ πλέον δεν είναι άλλος από το να αποσείσει τις ευθύνες από τους ώμους του για το ντροπιαστικό βίντεο του Al Jazeera που καταδεικνύει με εικόνα και ήχο κύκλωμα καταχραστών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με αρχηγό, όπως παρουσιάζεται, Βουλευτή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και χορηγό του κόμματος τους, δηλώνει ο ΚΕ Κυριάκος Κούσιος.

Σε γραπτή απάντηση στα όσα σήμερα το ΑΚΕΛ αναφέρει για την διαφθορά και κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΚΕ αναφέρει πως ο Πρόεδρος ήταν και παραμένει απολύτως αποφασισμένος να πατάξει τα όποια φαινόμενα διαφθοράς.

Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ παραβλέπει και δεν αναγνωρίζει ότι κατά τα τελευταία 7,5 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιεί, για πρώτη φορά 37 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ανάμεσα τους πρώην Υπουργοί, πρώην Βουλευτές, πρώην Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή κομματικά στελέχη, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν σε 26 διαφορετικές υποθέσεις παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου με στόχο την πάταξη της διαφθοράς είναι δεδομένη, προσθέτει, εξ’ ου και οι συσκέψεις που παρακάθισε με θεσμικούς φορείς και οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών.

«Στους καθημερινούς ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ πως η Κυβέρνηση τάχα έστησε «βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων», υπενθυμίζουμε στο ΑΚΕΛ ότι το Επενδυτικό Πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή, για πρώτη φορά το 2007, και μετά τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ τη χώρα το Πρόγραμμα αξιοποιήθηκε περαιτέρω από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη με στόχο την ταχύτερη έξοδο από το Μνημόνιο, την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο κ. Κούσιος.

Από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ακόμα και με τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν, «οι οποίες έτυχαν εκμετάλλευσης από κάποιους επιτήδειους», αναφέρει ο ΚΕ, επωφελήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και μειώθηκε κάθετα η ανεργία.

Παραπέμπει δε το ΑΚΕΛ στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου που επωφελήθηκαν τα μέγιστα από το Πρόγραμμα, των επιχειρήσεων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, της οικοδομικής βιομηχανίας, της προσφοράς υπηρεσιών, της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και του τομέα της εκπαίδευσης.

«Υπενθυμίζεται στο ΑΚΕΛ ότι με πρόταση της Κυβέρνησης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας, διόρισε ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητες, καταξιωμένες προσωπικότητες, η οποία θα εξετάσει το σύνολο των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι το 2020. Συνεπώς, ας αναμένει το ΑΚΕΛ το πόρισμα της συγκεκριμένης Επιτροπής και ας μην προσπαθεί να το προκαταλάβει έχοντας στον νου πολιτικές σκοπιμότητες», αναφέρει.

Ο Εκπρόσωπος καταλογίζει στο ΑΚΕΛ προσπάθεια «από την επομένη των εκλογών να υποσκάψει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μειώσει το ηθικό του ανάστημα επικαλούμενο κάθε μέρα δήθεν σκάνδαλα για τα οποία τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και το πρώην δικηγορικό του γραφείο», αναφέροντας ότι αυτά ερευνήθηκαν εξονυχιστικά από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, τη ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες πέντε ξένων χωρών, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Moneyval, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό.

Προσθέτει ότι το μόνο που το ΑΚΕΛ πετυχαίνει «είναι να εκθέτει αυτούς που μετέρχονται τέτοιες μεθόδους».

«Αν κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει στον λαό είναι το ΑΚΕΛ διότι με εικόνα και ήχο και αποφάσεις δικαστηρίων ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα που βίωσε τα τελευταία χρόνια ο τόπος», αναφέρει.

Ο ΚΕ αναφέρει πως εάν πραγματικά το ΑΚΕΛ εννοεί ότι θέλει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ας ψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων «και ας σταματήσει την καθημερινή υπόσκαψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πετύχει τον στόχο που έθεσε από την επομένη των προεδρικών εκλογών με ομολογία του Γενικού του Γραμματέα, δηλαδή να ρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από την εξουσία».

«Ας συνδράμει στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς στον τόπο μας και να συμπαραταχθεί πρακτικά και ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια, αντί να ασκεί μικροκομματικές πολιτικές. Δίδεται στο ΑΚΕΛ η ευκαιρία και η δυνατότητα να αποδείξει τις πραγματικές του προθέσεις», καταλήγει.

ΑΚΕΛ: Εξέθρεψαν τη διαφθορά και τώρα επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα

Το ΑΚΕΛ με ανακοινώση του νωρίτερα ανέφερε, ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του καλούν οργανώσεις και φορείς για επείγουσα σύσκεψη στο Προεδρικό για τη διαφθορά. Με άλλα λόγια, μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία εξέθρεψαν τη διαφθορά και συγκάλυπταν τα σκάνδαλα, τώρα επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για εξαπάτηση της κοινωνίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του καλούν οργανώσεις και φορείς για επείγουσα σύσκεψη στο Προεδρικό για τη διαφθορά. Με άλλα λόγια, μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία εξέθρεψαν τη διαφθορά και συγκάλυπταν τα σκάνδαλα, τώρα επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για εξαπάτηση της κοινωνίας.

Ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του πρώτα έστησαν τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων.

Στη συνέχεια, αρνούνταν να αναγνωρίσουν την κατάχρηση και τη διαφθορά γύρω από το πρόγραμμα, μέχρι που η ΕΕ κίνησε διαδικασία σε βάρος της Κύπρου.

Και μέχρι σήμερα, δεν έχουν πει λέξη για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει στην κυβέρνησή του με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Πάνω από 350 αιτήσεις πολιτογραφήσεων υποβλήθηκαν από γραφεία που συνδέονται με τον ίδιο τον Πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησης. Δηλαδή, τα γραφεία τους υπέβαλλαν αιτήσεις και οι ίδιοι της ενέκριναν.

Όταν μετά από όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμιά πολιτική ευθύνη, αλλά δηλώνει και από πάνω ότι είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, δεν πρέπει να απορεί που κοινωνικές οργανώσεις αρνούνται να παρευρεθούν στη σύσκεψή του. Ούτε που οι πολίτες συνεχίζουν να απαιτούν κάθαρση, διαφάνεια και ανάληψη ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X